Maminka.czAlergie

8 nejčastějších projevů potravinové alergie. I rýma a astma

Martina Machová 1.  10.  2018
Věděli jste, že potravinová alergie může mít tak podivné příznaky, jako jsou rýma či astma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dle Světové zdravotnické organizace trpí nějakým typem alergie 15 až 20 % světové populace, dětí i dospělých. V České republice je toto číslo dokonce vyšší – u dětí a dospívajících se výskyt alergií vyšplhal až na 25 %! Alergie jsou zkrátka epidemií přelomu tisíciletí, onemocněním, které sice není smrtelné, avšak značně ovlivňuje kvalitu života. Velmi nepříjemným typem alergie jsou v uvedených souvislostech zvláště alergie na potraviny, kterými trpí přibližně 8 % dětí a o polovinu méně dospělých. U dětí je pak nejčastějším alergenem bílkovina kravského mléka.

Alergie na chlad existuje: Kopřivka, otoky i dušnost!

Alergie, intolerance i autoimunitní porucha

Přecitlivělost organismu na určitou potravinu se projevuje velmi různorodými způsoby. Navíc vždy nemusí jít o klasickou alergii, ale kupříkladu o nesnášenlivost dané potraviny (intoleranci) či neschopnost těla danou potravinu zpracovat, neboť se v těle netvoří určité látky k tomu potřebné. Odborníci též v souvislosti s nežádoucími reakcemi organismu na určité potraviny mluví i o autoimunitních onemocněních. Nepříjemné symptomy se mohou dostavit ihned po pozření jídla, tyto rychlé reakce mohou být velmi bouřlivé až životu nebezpečné (anafylaktický šok). Nepříjemné příznaky se však mohou objevit i několik hodin po konzumaci dané potraviny. Čím delší je ale odstup, tím hůře se bohužel hledá „viník“. Pokud pak potravinu nevědomky konzumujeme dál, zdravotní problémy se prohlubují a přechází v chronické potíže, kdy se prvotní příčina hledá velice těžko.

Velký přehled nemocí dýchací soustavy. Jak poznat astma, alergii nebo zápal plic?

8 nejčastějších projevů potravinové alergie

  • Ekzém a atopická dermatitida – zhruba 50 % dětí s ekzémem a atopickou dermatitidou trpí zjevnou či skrytou potravinovou alergií! S věkem kožní projevy často mizí, avšak kořen problému – alergie – obvykle nikoliv.
  • Kopřivka – dalším kožním projevem naznačujícím, že dítěti nějaká potravina opravdu nesedí, je kopřivka, vyrážka charakteristická svědivými a vystouplými pupeny. Kopřivka se však v těchto souvislostech vyskytuje obvykle u dětí starších 1 roku (na rozdíl od atopické dermatitidy).
  • Quinckeho edém – velmi nepopulárním příznakem je tzv. Quinckeho edém, což není nic jiného než nezánětlivý otok obličeje, rtů, víček či jiné části těla. Četnost výskytu edému věkem narůstá. Objeví-li se Quinckeho edém v oblasti hrtanu, může být smrtelně nebezpečný!
  • Trávicí potíže – mezi nepříjemnosti související s trávením patří zejména: nevolnost, nespecifické bolesti břicha, plynatost a průjem.
  • Orální alergický syndrom – dalším otravným problémem je „OAS“ (Orální alergický syndrom), kdy postiženého po orálním kontaktu s potravinou začne svědit patro a může se mu i hůře polykat. OAS se velmi často vyskytuje v souvislosti s konzumací syrového ovoce či zeleniny (mrkev, jablka apod.), a to zejména u osob trpících také pylovou alergií.
  • Rýma i zánět spojivek – překvapivé je, že potravinovou alergii může doprovázet i rýma, a dokonce i začervenalé a svědivé spojivky.
  • Anafylaktický šok – závažným projevem alergie na potraviny je již zmíněný anafylaktický šok, extrémní reakce organismu na alergizující potravinu. Bez včasné lékařské pomoci končí anafylaktický šok fatálně!
  • Astma – značně nepříjemným, avšak naštěstí méně čestným projevem potravinové alergie může být i astma. Je však mnohem méně časté než ekzémy, otoky a nevolnosti.
Potravinové alergie u dětí mohou mít i druhotný efekt: Stavy úzkosti
Zažila jsem anafylaktický šok u syna! Víte, jak probíhá a jak reagovat?
Sestry dvojčata porodily dcery krátce po sobě, ačkoli to neplánovaly
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Výživa a stravování, Školák, Jídelníček, Atopický ekzém, Alergie, Astma, rýma, Atopici, anafylaktický šok, Kopřivka, Zdravotní problém, Rým, Uvedená souvislost, Nežádoucí reakce, Rychlá reakce, Nejčastější alergen, Určitá potravina, Prvotní příčina, Světová populace, Extrémní reakce, Atopická dermatitida, Chronická potíž, Zdraví na Heureka.cz

Video