[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Dle Světové zdravotnické organizace trpí nějakým typem alergie 15 až 20 % světové populace, dětí i dospělých. V České republice je toto číslo dokonce vyšší – u dětí a dospívajících se výskyt alergií vyšplhal až na 25 %! Alergie jsou zkrátka epidemií přelomu tisíciletí, onemocněním, které sice není smrtelné, avšak značně ovlivňuje kvalitu života. Velmi nepříjemným typem alergie jsou v uvedených souvislostech zvláště alergie na potraviny, kterými trpí přibližně 8 % dětí a o polovinu méně dospělých. U dětí je pak nejčastějším alergenem bílkovina kravského mléka.
Alergie, intolerance i autoimunitní porucha
Přecitlivělost organismu na určitou potravinu se projevuje velmi různorodými způsoby. Navíc vždy nemusí jít o klasickou alergii, ale kupříkladu o nesnášenlivost dané potraviny (intoleranci) či neschopnost těla danou potravinu zpracovat, neboť se v těle netvoří určité látky k tomu potřebné. Odborníci též v souvislosti s nežádoucími reakcemi organismu na určité potraviny mluví i o autoimunitních onemocněních. Nepříjemné symptomy se mohou dostavit ihned po pozření jídla, tyto rychlé reakce mohou být velmi bouřlivé až životu nebezpečné (anafylaktický šok). Nepříjemné příznaky se však mohou objevit i několik hodin po konzumaci dané potraviny. Čím delší je ale odstup, tím hůře se bohužel hledá „viník“. Pokud pak potravinu nevědomky konzumujeme dál, zdravotní problémy se prohlubují a přechází v chronické potíže, kdy se prvotní příčina hledá velice těžko.
8 nejčastějších projevů potravinové alergie