Maminka.czDěti a mateřství

8 rad, jak se vyrovnat se špatným vysvědčením dítěte

Iva Endrychová 26.  6.  2014
8 rad, jak se vyrovnat se špatným vysvědčením dítěte
Vysvědčení nedopadlo úplně přesně podle vašich představ? Zamyslete se, zda to není tak trochu i vaše vina. Jak jste se s dítětem na školu připravovali? Trest jen pro dítě tu rozhodně není na místě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro zodpovědného rodiče není vysvědčení žádným překvapením. Většinou i v průběhu roku vědí, jak si dítě stojí, protože jsou se školou v pravidelném kontaktu, chodí na rodičovské schůzky a pokud to škola umožňuje, kontrolují známky třeba po internetu. „Těžko mohou očekávat, že když byl žák celé pololetí na trojku tak, že přinese domů vyznamenání,“ upozorňuje pracovnice Linky bezpečí Liberec Eva Poláková.

S pomocí našich rad se s vysvědčením vašeho dítěte vyrovnáte velmi rychle:

  • 1. Zůstaňte v klidu. Nenechte se unést emocemi. Nezahrňte dítě výčitkami a zákazy.
  • 2. Zamyslete se sami nad sebou, zda náhodou nechcete po dítěti víc než na co stačí.
  • 3. Hodnocení z jednotlivých předmětů proberte spolu s dítětem. Nechte si zdůvodnit, proč má takovou známku, jakou má.
  • 4. Dítě pochvalte za každou jedničku a dvojku.
  • 5. Porovnejte známky s minulým vysvědčením a proberte jeho zlepšení nebo zhoršení.
  • 6. Rozhodně dítě za známky netrestejte.
  • 7. Zamyslete se spolu s dítětem co v přípravě v příštím školním roce vylepšit.
  • 8. Dítě nesrovnávejte s jiným dítětem, které mělo lepší vysvědčení. Jako příklad si ho nevezme a naopak na něj bude žárlit.

Vysvědčení totiž není jen výsledkem práce žáka, ale především rodičů. Toho, jak s dítětem spolupracovali na školních výsledcích a jak společně bojovali na vytažení známky z trojky na jedničku.

Mohlo by vás zajímat: 20 nápadů, čím odměnit děti za vysvědčení

I repetent si zaslouží prázdniny

Čeká-li vaše dítě na konci prázdnin opravná zkouška, rozhodně dítě netraumatizujte myšlenkou na zkažené prázdniny. Dejte dítěti alespoň dva týdny pauzu, aby si po náročném školním roce odpočinul (vždyť i vy potřebujete v práci dovolenou). Poté společně naplánujte jak se na opravný termín připravit. „Buď se s dítětem připravujte sami, ale je lepší, pokud seženete někoho, ke komu bude dítě 2 – 3 krát týdně chodit na doučování. Když se budete spolu po dobu 6 týdnů denně alespoň hodinu připravovat a poslední týden si vše ještě zopakujete, určitě reparát dítě zvládne,“ doporučila Poláková, která také pracuje jako výchovná poradkyně na jedné střední škole v Liberci.

Ať už je vysvědčení jakékoliv, měl by se konec školního roku a začátek prázdnin oslavit. Zajděte s dítětem na dobrý oběd nebo třeba do kina či do bazénu.

Témata: Děti, Vysvědčení, Začátek prázdnin, Poslední týden, Jak, Řád, Doučování, SPA