Maminka.czTipy na výlet

8 super tipů, kam už můžete vyrazit na výlet s dětmi

Simona Procházková 21.  5.  2021
Covidové restrikce se uvolňují. A to znamená, že máme čím dál více možností, kam se vydat. Už se nemůžete dočkat, až vyrazíte s rodinou o víkendu ven za dobrodružstvím, a vymýšlíte program, který bude bavit všechny? Nabízíme inspiraci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohádková stezka uprostřed hor

Chystáte se do Krkonoš? V okolí Malé Úpy si nenechte ujít krásnou naučnou stezku, na které se podílela svými kouzelnými pohádkami česká spisovatelka Marie Kubátová. Na trase vás čeká celkem 10 zastavení, která kromě pohádek nabízejí i nádherná horská zákoutí a výhledy. Celá trasa měří 17 kilometrů, ale můžete si ji rozdělit do několika výletů. V infocentru nebo v horských chatách v okolí seženete brožurku s mapkou celé trasy.

Kdo správně překreslí ornament na každém stanovišti, dostane při odevzdání brožurky jako odměnu pravý Maloúpský pohádkový groš. Okolí Malé Úpy je ideální nejen pro pěší turistiku. Zábavné vyžití pro celou rodinu najdete také například v Relaxparku v nedaleké Peci pod Sněžkou. Čekají na vás adrenalinové atrakce jako například horská bobová dráha, lanový park nebo sjezd na kladce.

VIDEO: Květnová Mateřídouška s oblíbenou hrou Minecraft na titulní straně děti nejen pobaví, ale i chytře zabaví.

Tajemný hrad Rabštejn

Vydejte se po stopách historie a za záhadou tajemné fotografie ducha v podzemní továrně… Romantické údolí pod hradem Rabštejn je protkané kaňony říčky Kamenice a dech beroucí skalnaté scenérie vás budou při procházce provázet na každém kroku.

Právě tady, na okraji Českého Švýcarska, se za druhé světové války ukrývala jedna z německých podzemních továren, kde nuceně pracovaly stovky zajatců. A spousta z nich tady také zemřela. Traduje se, že v labyrintu podzemních chodeb žije duch, kterého se dokonce neznámému mladíkovi, návštěvníkovi zdejšího komplexu, podařilo vyfotografovat. Prohlídka s průvodcem trvá poměrně dlouho a v podzemí je opravdu chladno, nezapomeňte proto na teplé oblečení. Za prohlídku stojí rovněž nedaleké Hřensko a projděte si také unikátní Edmundovu soutěsku, která začíná u hřenského parkoviště Pod skalou a je sevřená vysokými pískovcovými stěnami.

Na rozhlednu Miloňová

Celoročně přístupná dřevěná rozhledna vyrostla před několika lety na vrchu Miloňová kousek od Velkých Karlovic uprostřed Beskyd (v nadmořské výšce 846 m). Můžete k ní dojít (případně dojet na kole) například po zeleném turistickém okruhu, který začíná v údolí Léskové, z údolí Miloňov se pak nabízí nejkratší varianta.

Zaparkujte u hotelu Lanterna, vyjděte po louce nad hotelem na vrchol sjezdovky Galik a zde se napojte na zelený okruh (rozhledna je odtud jen asi dva kilometry do kopce). Kolem originální dřevěné rozhledny také vede dětská turistická trasa „Hledej poklad na Galiku“. Rozhledna je vysoká 24 metrů, vyhlídková plošina je usazena ve 20 metrech a nabízí kouzelný pohled na krajinu Valašska i okolní horské hřebeny. A pozor, v oblasti hnízdí čápi černí a vzácná sova puštík bělavý. Ve Velkých Karlovicích pak stojí za návštěvu i unikátní jedlovo-bukový prales Razula. 

Znáte putovní kamínky? Tahle venkovní hra vás bude bavit všechny

Ježíškova pošta funguje i v létě

To, že na Božím Daru v Krušných horách bydlí Ježíšek a že tu vyřizuje svou poštu, možná mnoho z vás ani vašich ratolestí neví. Nejlepší na tom je, že děti se tu mohou „setkat“ s Ježíškem hned na několika místech po celý rok. Ježíškova cesta je plná zábavy, atrakcí a úkolů pro malé i větší děti. Ty si mohou vybrat, zda se vydají na celý (12,9 km), nebo zkrácený okruh (5,6 km).

Úkoly, které plní děti na trase, si zapisují do notýsku, který předem zakoupíte v infocentru Boží Dar. Tam také všichni, kdo trasu absolvují a vyplní splněné úkoly do notýsku, dostanou Ježíškovo razítko a malou odměnu. Po celý rok tu též mohou zanechat svá přání na Ježíškově poště. Ježíškova cesta je otevřena každý den v roce a můžete ji absolvovat pěšky i s kočárkem nebo na kole. Stezka má 13 zastávek (přístřešků vyzdobených pohádkovými postavičkami), ke kterým dojdete po značených cestách. V každém domečku čeká děti zajímavý úkol a vítat je bude Ježíšek, jeho přátelé a pomocníci. Na začátku trasy v infocentru v Božím Daru obdrží děti Ježíškův pas, který je opravňuje vstoupit na Ježíškovu cestu, a také plánek cesty.

Zoo Jihlava  malá a útulná

Že jste ji dosud při svých rodinných výletech opomíjeli? Velká chyba. Jihlavská zahrada je komorní, přívětivá, útulná a přátelská. Je rozdělena do 5 kontinentů, takže můžete navštívit v podstatě celý svět během jediného dne. A žádný strach, rozlohou patří mezi ty menší, takže prohlídku zvládnete v pohodě i s malými dětmi.

Co je k vidění? Více než 200 druhů exotických zvířat včetně řady druhů v přírodě ohrožených vyhubením, třeba nádherných vysokohorských sněžných levhartů. Nenechte si ujít Tropický pavilon s vodopádem a krokodýlí řekou, expozici Africká vesnice Matongo, asijský parčík Hokkaido nebo jihoamerickou Haciendu Escondido. Zavítejte za medvědy malajskými do Himálaje nebo nahlédněte do světa šelem. Unavené děti dobijí energii v herním koutku s obřím tobogánem, rodiče pak u dobrého občerstvení (nechybí klasická hospůdka ani mexická restaurace). Odpočinout si můžete ve stínu lesoparku, ve kterém je zoo umístěna. Děti potěší mimo jiné 5 okruhů pro jízdu v autíčkách.

Bramberk: Jizerky jako na dlani

Zajímavých a mnohdy hodně originálních rozhleden a vyhlídek je naše země doslova plná. Naplánujte si rodinnou výpravu na některou z nich, určitě nebudete litovat. Populárním cílem rodinných výletů je rozhledna Bramberk, kterou najdete nedaleko města Lučany nad Nisou v Jizerských horách, na vrcholu hřebene Krásného. Z rozhledny (787 m.n.m.) se před vámi otevře kruhový výhled do širokého okolí, uvidíte mimo jiné Černou Horu, Sněžku, hrad Bezděz nebo Ještěd.

Rozhledna, vysoká 21 metrů, prošla před pár lety rekonstrukcí a dostanete se k ní pohodlně po značených turistických cestách z Janova či Jablonce nad Nisou, Jindřichova nebo Horního Maxova. Postavena byla na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889 a slavnostní otevření proběhlo roku 1912. V letní sezoně tu funguje občerstvení.

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Zvířata zblízka na farmě Apolenka

Na kraji Pardubic, ve vesničce Spojil, leží krásná farma, kde se mohou děti i dospělí setkat s řadou zvířat. Čekají na vás koně, oslíci, lamy, velbloudi, ale také papoušci, nosálové nebo morčata. Součástí areálu jsou i dvě dětská hřiště, stezka pro bosé nohy a další atrakce pro malé i velké návštěvníky. Hlavním zaměřením farmy, na kterou je vstup zdarma, jsou léčebné jízdy na koních. Právě na koních, ale i na ponících se děti mohou svézt každý víkend za dobrého počasí. Návštěvu farmy Apolenka pak můžete pohodlně spojit s výletem do města perníku, Pardubic.

Na kole lednickým zámeckým parkem

Na jižní Moravě, jen kousek od rakouských hranic, naleznete asi největší komponovanou krajinu na světě – nádherný zámecký park známý jako Lednicko-valtický areál. Krásné cestičky vedoucí rovinatým terénem jsou jako stvořené pro výlet na kole s mladšími dětmi.

Přímo do zámeckého parku se sice na kolech nesmí, ale oba dva zámky spojuje krásná cyklostezka zvaná Knížecí. Je dlouhá necelých 12 kilometrů a vede rovinatým terénem, po lesních cestách a kolem rybníků, s řadou zajímavých překvapení kolem trasy. Zážitků po cestě je pro vás připravena spousta, park je totiž plný odkazů k různým tehdy cizokrajným kulturám. Po cestě uvidíte například klasicistní Chrám Tří Grácií nebo empírový zámeček Rendez-Vous zasvěcený bohyni lovu, Dianě. Krásný výhled vám připraví cesta po hrázi mezi lednickými rybníky a výlet můžete zakončit například prohlídkou zámku a nádherných zámeckých zahrad v Lednici. 

Cestujeme s dětmi: Výlety za hradními strašidly
Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!
Děti je milují. 5 tipů na ty nejlepší lanovky u nás, které musíte vyzkoušet

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Mateřídouška, Děti, Rodina, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Za zábavou, Léto s dětmi, Cestujeme, Minecraft, Spisovatelka, Gros, Apolenka, Jizerské hory, Janov, Matongo, Jizerský, Sněžka, Vrch, Jindřichov, Hokkaido, Černá Hora