Maminka.czTěhotenství

8 těhotenských divů

Alena Čálková 12.  7.  2016
Těhotenství je čas zázraků. Aby se mohl zrodit nový život, vymyslela matka příroda geniální plán fascinujícího přizpůsobení vašeho těla. Většina z nás však o něm nemá ani potuchy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Plodová voda

2. Vytvoří se plodová voda

Aby byl zajištěn správný vývoj plodu, začne zárodek miminka ještě v gestačním váčku (tedy zhruba 12 dní po otěhotnění) obklopovat plodová voda. Tato tekutina je zpočátku tvořena plodovými obaly z těla maminky, zhruba od 20. týdne pak převážně močí plodu (kromě toho obsahuje například i buňky plodu, minerální látky, bílkoviny a glukózu).

V čem je její síla? Zajišťuje miminku ideální podmínky pro vývoj: chrání jej před otřesy, umožňuje jeho pohyby, poskytuje prostor pro symetrický růst, udržuje stálou teplotu. Kromě toho se také podílí na fyziologickém vývoji plic (v děloze jsou vyplněny tekutinou), obsahuje důležité látky (živiny, hormony i protilátky) a podporuje rozvoj zažívacího systému (plod vodu polyká a následně vymočí a díky ní se ve střevě miminka vytvoří smolka, tedy první stolice, která připraví zažívací trakt na život mimo dělohu).

Když vám chybí jod
Od těhotenství k porodu

Když vám chybí jod



Svůj význam má i v průběhu porodu, kdy zvlhčuje porodní cesty a napomáhá snazšímu vypuzení miminka. Její množství se zvyšuje zhruba do 36. tt, kdy její objem dosahuje maxima (přibližně 1 litru), následně její objem klesá a v době porodu je jí již jen okolo 600 ml.

Odebrání vzorku plodové vody (amniocentéza) je dnes nejběžnější invazivní metodou využívanou v rámci prenatální diagnostiky. Odtokem plodové vody začíná porod.

Témata: Těhotenství, Vyčerpaná maminka, Kost pánevní, Fyziologický proces, Div, Zažívací trakt, Obřad, Tepová frekvence, Váš stav, Normální stav, Genitální opar, Fyziologický jev, Prožití, Část zad, Vodní meloun, Dolní část, Epizoda, Smolka, Zažívací systém, Původní velikost