Maminka.czTěhotenství

8 těhotenských divů

Alena Čálková 12.  7.  2016
Těhotenství je čas zázraků. Aby se mohl zrodit nový život, vymyslela matka příroda geniální plán fascinujícího přizpůsobení vašeho těla. Většina z nás však o něm nemá ani potuchy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

8. Chytré hormony

Abyste nejen období těhotenství, ale i samotný porod dobře zvládla, namíchala vám příroda jedinečný hormonální koktejl (ano ten, díky němuž jste devět měsíců tak přecitlivělá i ostražitá). Vévodí mu oxytocin (hraje hlavní roli při všech „vypuzovacích“ epizodách našeho intimního života: při ejakulaci, orgasmu, porodu i kojení), jenž má kromě jiného na starosti vyvolat ve vašem těle účinné otevírací kontrakce, dále pocity nutící tlačit a prožití láskyplného poblouznění a radosti.

Bolavá záda v těhotenství 3: Bolesti v kříži způsobují hormony


V neposlední řadě také zajišťuje výpadek paměti, aby žena zapomněla na bolest z porodu. Hormon endorfin má zase podobné účinky jako morfin, umí tedy tlumit vnímání bolesti a zlepšuje náladu (při porodu ho máme v krvi dokonce až 30x více než obvykle).

Aby z dělohy na svět vytlačila miminko i žena, která je například dlouhým a vleklým porodem silně vyčerpaná, to zařídí ve druhé době porodní hormon adrenalin (právě při porodu je jeho hladina v krvi vůbec nejvyšší). A aby i takto vyčerpaná maminka věděla, kdy a jak správně pečovat o své miminko, byla co nejvíce ve stavu bdělé pohotovosti a spustila se jí tvorba mateřského mléka, od toho je tu hormon prolaktin, který vás bude provázet po celou dobu kojení.

Témata: Těhotenství, Epizoda, Fyziologický proces, Váš stav, Div, Dolní část, Kost pánevní, Vodní meloun, Vyčerpaná maminka, Normální stav, Obřad, Genitální opar, Původní velikost, Smolka, Zažívací systém, Tepová frekvence, Zažívací trakt, Fyziologický jev, Prožití, Část zad