Maminka.czKojení

8 tipů, jak během laktace předejít zánětu prsu

Martina Machová 13.  2.  2018
Zánět v prsu provází celková slabost, řezavá bolest, nevolnost i horečka – kdo by se takovým problémům nechtěl vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zánět prsu (mastitida) patří mezi vcelku závažná onemocnění žen (ve výjimečných případech i mužů). Nejvyšší procento nemocných se pochopitelně vyskytuje u kojících maminek, zvláště prvorodiček, nejčastěji v období šestinedělí.

Odborníci uvádějí, že zánět prsu během laktace prodělá 1 až 2 % kojících žen. Uvádí se, že prvorodičky onemocní až dvakrát častěji než vícerodičky.

Zánět se však může vytvořit i po ukončení laktace, a dokonce i u nekojících žen a dívek. Mastitidu je nutné odlišit od méně závažné retence, kdy dochází k přechodnému ucpání mlékovodu.

Retenci lze obvykle dobře zvládnout i samoléčbou. Pokud se retence zanedbá, může bohužel přejít v zánět. Příčinou zánětu je na rozdíl od retence bakteriální infekce – nejčastěji jde o stafylokokovou infekci.

Hlavní příznaky mastitidy

Dominantním příznakem je pochopitelně napětí, bolest a horkost v prsu či prsou. Bolest často bývá až nesnesitelná. Postižené místo je velmi citlivé a zarudlé, uzliny v podpaží jsou zvětšené.

Zánět prsu obvykle provází celková slabost, horečky i zimnice a často i žaludeční nevolnost – podobně jako u chřipky. Je tedy zřejmé, že zánět prsu není banální záležitost a je značně nepříjemný nejen pro maminku, ale také děťátko. Jak tedy zánětu předcházet?

10 rad, jak se vyhnout zánětu v prsu

8 tipů, jak během laktace předejít zánětu prsu

  1. Naprostým základem prevence je správná technika kojení, kdy nevznikají žádná poranění – potencionální vstupní brány infekce.
  2. Bezpodmínečné je též pečlivé dodržování hygieny; častá výměna prodyšných prsních vložek či vlhkého prádla apod.
  3. Každému poranění prsních dvorců je potřeba věnovat pozornost a řádně jej ošetřovat.
  4. Vpáčené bradavky je vhodné řešit se zkušenou laktační poradkyní už během těhotenství.  Laktační poradkyně poradí, jak prsa na kojení připravit, dodá mamince sebedůvěru a seznámí s pomůckami, které mohou pomoci.
  5. Každou zatvrdlinu v prsu (i nebolestivou) je vhodné konzultovat s lékařem, včas vyřešená retence zamezí rozvinutí zánětu.
  6. Laktační poradkyně též doporučují dbát na dostatečné vyprazdňování prsou. V této souvislosti je nevhodné omezovat děti při kojení nebo uměle prodlužovat intervaly kojení.
  7. I špatně zvolená podprsenka může, byť nepřímo, přispět k rozvoji počínajícího zánětu! Prádlo by nemělo být těsné a ze syntetických materiálů.
  8. Velkou roli hraje u všech fyzických potíží také stres, strach a v tomto případě i nízká sebedůvěra v mateřské schopnosti. Pomoci může empatická laktační poradkyně, zkušená pediatrička nebo jiná zkušenější maminka (kamarádka, rodinný příslušník apod.)

Bohužel se někdy stane, že se i přes veškerou snahu kojící maminka zánětu nevyhne. Vstupní branou nemusí být jen drobná poranění, roli může sehrát i špatná kondice imunitního systému. Pozitivní informací však je, že mastitida jde dobře léčit antibiotiky a není při ní naprosto nutné ukončovat kojení.

VIDEO: Vyztužená podprsenka při kojení? Proč ne, poradíme vám kterou!

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás
Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete
Laktační poradna: Jak zabránit opakovaným zánětům prsů?

 

Témata: Kojení, Pozitivní informace, Počínající zánět, Prsa, Naprostý základ, Prsní dvorec, Postižené místo, Nevolnost, Ukončení, Slabost, Hořkost, Kojící maminka, Sebedůvěra, Velká role, Běh, Laktační poradkyně, Banální záležitost, Zánět, Bakteriální infekce, Retence, Syntetický materiál, Zkušená pediatrička, Žaludeční nevolnost, Vstupní brána, Správná technika