Maminka.czKojenec

8 osvědčených tipů, jak zvládnout škytavku u kojenců

Martina Machová sim 7.  7.  2022
Škytavka sice není nebezpečná, dokáže ale potrápit a problém s často škytajícím miminkem řeší mnoho maminek. Tady máte rady, jak se škytavkou u kojenců zatočit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrou zprávou pro všechny maminky škytajících miminek je, že otravná a nepříjemná kojenecká škytavka opravdu není nebezpečná. Některá miminka škytají velmi často, jiná minimálně. Jaké jsou příčiny a co s tím?

VIDEO: Kdy se prořezávají první zoubky a jak dětem ulevit od bolesti?

Škytání se nejčastěji objevuje v souvislosti s krmením a pitím, všímavé maminky navíc vysledovaly, že jejich miminka se nejednou rozškrtají i během přebalování nebo převlékání, tedy ve chvíli, kdy je dítěti chladněji.

Úporná škytavka souvisí s trávením

Jako škytavka se označují opakované, obvykle rytmické stahy bránice, svalo-šlachové blány oddělující orgány hrudního koše a břicha (bránice též plní nezastupitelnou funkci při dýchání; je hlavním dýchacím svalem.) Předpokládá se, že tyto stahy jsou vyvolané drážděním bráničních nervů. Nicméně teorií příčin vzniku škytavky existuje celá řada.

Zatímco u dospělých je velmi častou příčinnou konzumace studených šumivých nápojů, horkých a studených jídel nebo nápojů bezprostředně po sobě, dále též příliš rychlé stravovací tempo, zažívací problémy (pálení žáhy) a leknutí, u miminek je pravděpodobně nejčastějším viníkem hltavost při pití mléka a někteří pediatři tvrdí, že snad i sklony k přejídání. Žaludek se zkrátka rychle roztáhne, razantně zvětší objem, což může způsobit podráždění bránice – hlavního dýchacího svalu.

Proč malá miminka tak často škytají? Může za to třeba chlad nebo reflux

Svou roli pravděpodobně hraje i náhlý chlad a snad i nervové napětí. Ke škytavce jsou též náchylnější děti s vrozeným tzv. gastroezofageálním refluxem, při němž se žaludeční šťávy dostávají zpět ze žaludku do jícnu, kde dochází k dráždění jeho sliznice. Jak miminko roste, ve většině případů mizí reflux, a tedy i četnost výskytu škytavky.

8 tipů, jak se zbavit škytavky u novorozenců a miminek

  1. Dejte děťátku napít mateřského mléka, nebo jiné tekutiny.
  2. Dojde-li ke škytání během kojení, pokuste se v kojení pokračovat dál, pravidelné dýchání v součinnosti s polykáním mléka může škytavku přerušit. (Nezapomeňte nechat miminko po krmení odříhnout!)
  3. Pochovejte miminko ve vzpřímené poloze, některým dětem to uleví.
  4. Děťátku foukněte do obličeje, to zadrží dech nebo změní rytmus dýchání, což může škytavku zastavit.
  5. Místo fouknutí lze využít i proud chladnějšího vzduchu z otevřeného okna či dveří na zahradu nebo balkónu.
  6. Pokud umí miminko přijímat tekutiny lžičkou, dejte mu kávovou lžičku studené vody s malou kapkou citronové šťávy.
  7. Máte-li doma nějaký aromaterapeutický olej, dejte miminku čichnout, možná na chvíli změní rytmus dýchání a přestane škytat.
  8. Pokud nepomohlo nic a škytavka trvá dál, prostě se snažte se, aby se miminko cítilo dobře, uvolněně. V některých případech se osvědčuje i jemná kojenecká masáž, kdy se děťátko uvolní. Podle některých teorií je škytavka spojena i s psychickou nepohodou.
Témata: Děti, Miminko, Kojení, Novorozenec, Miminko, Praktické rady, Kojenec, Šestinedělí, Bolest, žaludek, Estvillova metoda, Studený, Rada, Sky, Bránice, Pití, Křikloun, Pravidelné dýchání, Gastroezofageální reflux, Dýchací sval, Jak, Maminka, Dýchání, Škytavka, Varovný signál