Maminka.czZdraví

8 tipů pro klidný spánek

Dita Mrázková 10.  8.  2009
8 tipů pro klidný spánek
Spánek je velice důležitou součástí našeho života, je to přirozený způsob, jak si naše tělo může odpočinout, zregenerovat síly a uvolnit se. Následující rady vám pomůžou ulehnout s čistou hlavou tak, abyste se ráno cítili opravdu fit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1 Prázdná hlava

Znáte to: chcete si lehnout a usnout klidným spánkem. Jenomže právě to se nedaří. Místo spaní mozek šrotuje, co udělat zítra, jak dopadne dětem písemka a podobně... A ráno je člověk jako zmlácený. Trvá-li takový stav déle, stres se stupňuje a se spánkem je to stále horší. Je dobré se o poruchách spánku poradit s lékařem.
A hlavně zkuste úplně „vypnout“ – myšlenky zažeňte hned, jak vás nějaká napadne a opakujte si dokola: teď na nic nemyslím, nic mě netrápí... Stará dobrá rada, počítání oveček, také není od věci...

2 Klidné místo

Pro ložnici vyberte takové prostředí, kde nebudete ničím rušeni. Pokud máte možnost, dejte přednost místnosti v nejtišší části domu, kde není slyšet hluk zvenku. Vhodné není ani místo nad restaurací nebo nočním klubem.

Vedou-li vaše okna do rušné ulice, ticho zajistěte zvukovou izolací v podobě plastových oken nebo dvojitých dveří. Vybavení ložnice podřizujte uspořádání místnosti a orientaci vůči světovým stranám. Postel postavte tak, aby okno bylo buď u nohou, nebo po straně postele. Není dobré spát s hlavou u otevřeného okna.

3 Nepřetopené prostředí

Obecně lépe se usíná v chladnějším prostředí a čistém vzduchu. Teplotu v ložnici volte proto nízkou, vyhnete se tak dehydrataci. Ideálních je proto 13 až 15 °C. V ložnici dětí a starších osob může být o pár stupňů více (19 °C). Hodí se i zvlhčovače vzduchu, především v létě. Neholdujete-li přístrojům, úplně postačí větší mělká nádoba, kterou naplňte každý den vodou. Zdravý spánek podpoří také pravidelné a dostatečné větrání místnosti, v níž spíte, včetně lůžkovin.

4 Naplňte sv é sny, nikoli žaludek

I správná výživa má velký vliv pro klidný spánek. Obecně platí, že zhruba tři hodiny před ulehnutím by se již nemělo jíst (hlavně těžká a sytá jídla). Přemíra jídla vám způsobí i dlouhé trávení (v pozdních hodinách tělo již nepracuje na „plné otáčky“). Existují však potraviny, které se pro klidný spánek doporučují. Mezi ty zaručeně nejlepší patří: med, celer, ořechy a losos. Nejenže zklidní vaši nervovou soustavu, navíc vám pomůžou zajistit klidný a ničím nerušený spánek. Doporučuje se také meduňkový čaj.

5 Kvalitní matrace

Výběr matrace nepodceňujte, myslete na to, že v posteli strávíte 1/3 dne a kvalita vašeho spánku ovlivňuje i celý jeho zbytek. Dopřejte si kvalitní spánek jako prevenci zdravotních potíží, kterými jsou například bolesti hlavy a zad. Mohou být způsobeny současným životním stylem či nedostatkem pohybu. Vhodně zvolená matrace spolu s roštem poskytuje dostatečnou vzdušnost a zaručuje dokonalé rozložení hmotnosti. Tím je zajištěna ideální poloha páteře a uvolnění zádového svalstva během spánku. Nezapomínejte, že to, jak spíte v noci, se projeví během dne.

6 Odpudivé odpuzovače

Omezte je na co nejméně časté používání. Obzvlášť dětem všemožné osvěžovače a odpuzovače proti komárům a jinému hmyzu vysloveně vadí. Varianta, jak předejít obtížnému hmyzímu bzučení, může být síťka na okno, případně nad postelí či postýlkou. Dobrému spánku vadí také zakouřené prostředí, pachy z jídla či zapnuté počítače, televize či mobilní telefony v místnosti, která slouží ke spánku.

7 Klidný spánek těhulek

V těhotenství je důležitý nejen pro nastávající maminky, ale také pro miminko. Je důležité spát alespoň 8 hodin denně a zdřímnout si také během dne. Většinou se v době těhotenství spánek výrazně zhorší. Je to následek úzkosti, stresu, hormonálních výkyvů, ale také tělesného nepohodlí. Jak těhotenství postupuje, je stále těžší najít pohodlnou pozici. Nevzdávejte to a vydržte! Už brzy pozná váš malý poklad komfort svého nového místa pro usínání...

8 Klidný spánek dětí

Dopřejte dítěti před spánkem pohodu, dobře vyvětranou, minimálně osvětlenou místnost. Uložte jej do postýlky, rozlučte se s ním laskavě, ale jasně s tím, že už bude spinkat samo. Ukolébavka pomáhá dítěti nacházet určitý řád mezi časem, kdy končí hraní a začíná spánek. Obohaťte se společnými doteky, laskavostí a klidem.

Dobrou noc a sladké sny...

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Spánek, Klid, Chladné prostředí, Kvalitní matrace, Ideální poloha, Klidný spánek, Časté používání, Zakouřené prostředí, Tip, Písemka, SPA, Zdraví na Heureka.cz