Maminka.cz8. týden těhotenství

8. týden – začátek 3. lunárního měsíce

kre 21.  6.  2009
Vstupujete do 3. lunárního měsíce těhotenství, velmi důležitého období, ve kterém se malý "červík" uvnitř vašeho těla začíná stále více podobat člověku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se děje s matkou:

Změny na těle matky začínají být patrnější, prsa a bradavky jsou citlivější, zvýší se výtok z pochvy, jejíž barva se mění ze světle na tmavě červenou. První prohlídku a registraci na gynekologickém oddělení byste měla absolvovat v období 8.-12. týdne těhotenství!

Co se děje s plodem:

Plod v 8. týdnu těhotenství měří asi 2,5 cm, hmotnost je 3 – 5 gramů, čímž je 10 000krát větší než při početí. Všechny hlavní vnitřní orgány jsou již vytvořeny, ale stále se vyvíjejí.

Lze rozeznat obličej: nos je zašpičatělý, jsou již vytvořeny nozdry a obě strany čelisti se spojily a vytvořily ústa. Plod má již i jazyk. Vytvořily se už uši i oči, pokožka pokrývající oči se rozdělí a vytvoří oční víčka. Tvoří se střední ucho, které ovládá rovnováhu a sluch. Srdce již pracuje v pravidelném rytmu a můžeme vidět cévy.

Prsty na rukou a nohou jsou zřetelnější, jsou však dosud spojeny kožní blanou.
Paže a nohy se prodloužily, můžeme rozpoznat ramena, lokty, hýždě a kolena.
Na ultrazvuku je již možné zachytit, že plod se začíná pohybovat. Nohy a ruce se stále prodlužují a plod začíná kopat, ale je ještě natolik malý, že toto kopání zatím necítíte.

Témata: Zac, Měšice, Lunární měsíc, Lunar, Střední ucho, MEŠ, Měsíc, Luna, Začátek

Video