Maminka.czČasopis Maminka

8 změn na vašem těle

Mirka Koníčková 25.  3.  2009
8 změn na vašem těle
Přinášíte si z porodnice domů svůj drobný uzlíček štěstí, který vám i celé vaší rodině převrátí život naruby. Změní se nejen váš vztah s manželem, který se dostane do úplně jiné dimenze, ale změníte se i vy sama, a to jak psychicky, tak fyzicky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vaše tělo potřebuje čas k tomu, aby se dostalo do původní formy a aby se vám zahojila všechna případná porodní poranění. Proto je důležité, abyste svému tělu věnovala velkou pozornost a starala se i o sebe, nejen o děťátko.

MUDr. Martina Hourová k tomu říká: „Každé těhotenství i porod jsou jiné, proto také pro zotavování po porodu nemusejí platit,univerzální pravidla‘. Zatímco jednu rodičku děloha při zavinování nebolí, druhá vám řekne, že má bolesti horší než při porodu. Jedna maminka kojí ihned bez problémů, druhá bojuje týdny a někdy nakonec i neúspěšně. Jiná má veškerý váhový přírůstek 4. den porodu dole a jde z porodnice na své původní váze, další nemůže shodit nabraná kila ani 2 roky po porodu… Pokud má žena komplikovaný porod nebo porodí vícečata, je nezbytné, aby po porodu měla pomoc rodiny. Když je to jen trochu možné, jako první by se jí měl účastnit otec dítěte. Jenom tak totiž pochopí, jak je péče o novorozence náročná, nehledě na vybudování citového vztahu k dítěti. Tím samozřejmě neříkám, že po nekomplikovaném porodu by tatínkové neměli pomáhat.“

1. Zvětšená děloha

Její zavinování (zmenšování) můžete pociťovat jako většinou mírnou, někdy ale silnější bolest zejména při kojení - je to způsobeno vyplavováním hormonu oxytocinu. Zároveň také z dělohy odcházejí v prvních dnech tzv. očistky. Tento výtok bývá v prvních pěti dnech krvavý, později jsou očistky hnědavé až žlutavé, nakonec skoro bezbarvé. Odcházejí obvykle 2 až 6 týdnů, urychlit to můžete častým leháním na břicho.

Nutné je pravidelné a úzkostlivé dodržování hygieny. Po každém kojení a použití toalety byste si měla osprchovat hráz čistou vodou (bez mýdla). Nutné je také udržovat hráz v suchu a pravidelně vyměňovat hygienické vložky (v prvních dnech používejte jednorázové kvalitní vložky a jednorázové kalhotky - kapénková nákaza může způsobit plísně nebo infekci). Očistků se nikdy nedotýkejte! Zhruba dva dny po porodu budete pociťovat silné bolesti hráze, zvláště pokud jste nastřižená. Pomohou vám nejen sprchy, ale i ledování, větrání oblasti genitálu, sezení na gumovém kruhu či posilování pánevního dna.

2. Břicho k nepoznání

Ať už jste rodila přirozeně nebo císařským řezem, počítejte s tím, že bude pár měsíců trvat, než bude vaše břicho vypadat stejně jako před otěhotněním. Nejenže může být stále zvětšené, ale navíc může být pokožka na něm vysušená a poškozená malými prasklinkami - striemi. Nepřestávejte si proto pleť celého těla důkladně promazávat, a to nejen bříško, ale i prsy, stehna a hýždě.

Dobře vám udělá i jemná masáž nebo střídavé sprchování teplou a chladnou vodou. Chcete začít cvičit? Pak se poraďte už v porodnici, kdy a jakým způsobem můžete začít posilovat břišní svaly. Pokud byste začala cvičit příliš brzy a nesprávným způsobem, mohla byste si totiž rozestoupení břišního svalstva zhoršit. Používáte stahovací kalhotky, aby vaše bříško vypadalo pěkně ploché? Pak to nepřehánějte, vaše břišní svaly by mohly úplně zlenivět.

Jestliže máte jizvu po císařském řezu, bude vás nejspíš v prvních dnech okolí rány bolet. V prvních dvou týdnech je potřeba udržovat ránu čistou a suchou, pak ji můžete začít promašťovat mastnými krémy, popřípadě speciálními gely (dohodněte se s lékařem).

Doporučují se i tlakové masáže (prstem se jizva jemně stlačí asi na půl minuty a pak se prst posune dál). Masáž je vhodné provádět aspoň pětkrát denně.

3. Jiné prsy

Když se prsy nalijí mlékem, budou napjaté, citlivé a mohou vás i bolet. Pomůže vám studený obklad - čistou plenu namočte do studené vody a přikládejte na prsy v období mezi jednotlivým kojením. Asi dvě minuty před kojením si naopak přiložte obklad teplý, prsy jemně promasírujte a odstříkněte pár kapek mléka, aby nebyl dvorec příliš napjatý. Teprve pak přiložte dítě. Hlavní pozornost věnujte hygieně, předejdete tak případnému vzniku zánětu prsní žlázy (mastitidy), která umí maminky šestinedělky velmi nepříjemně potrápit. Před každým kojením si důkladně umyjte ruce. Každý den prsy pravidelně oplachujte teplou vodou, dokonale je vysušte a bradavky ošetřete jemnou vrstvičkou Bepanthenu. Často nechávejte bradavky volně na vzduchu.

Doporučuje se také po každém kojení nechat na bradavce zaschnout pár kapek mateřského mléka, které má hojivé účinky. Používejte speciální bavlněnou kojicí podprsenku dostatečné velikosti a často v ní vyměňujte vložky, aby prsy zůstávaly v suchu.

4. Bolesti v zádech

Některé ženy si stěžují na bolesti pánve a kostrče, ty jsou důsledkem velkého roztažení této oblasti v druhé době porodní. Obtíže časem odezní, pokud však trpíte bolestmi, které neustupují, kontaktujete dobrého fyzioterapeuta, vyplatí se vám to. Navíc jsou vaše kosti v souvislosti s kojením ohroženy demineralizací, a to zejména v oblasti krčku stehenní kosti. Úbytek je opravdu pouze přechodný! Podávání kalcia ani zvýšená tělesná aktivita nepřispěje ke zlepšení. Vše se upravuje do 18 měsíců.

5. Potíže s vyprazdňováním

Může se stát, že bude mít potíže se zácpou. Stolice může být tuhá v důsledku dehydratace po porodu. Nepoužívejte ale žádná projímadla (dostala by se mateřským mlékem k dítěti), raději zvolte lehký miniklystýr Yal gel nebo si řekněte lékaři o glycerinový čípek. Můžete také využít sirup Lactulosa. V každém případě se snažte více pít, hlavně vodu a ovocné džusy s vlákninou (vhodný je např. hruškový nebo jablečný), jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva. Pomůže vám i hluboké břišní dýchání a přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu - vyrážejte pravidelně na procházku s kočárkem. Na toaletě příliš netlačte, mohly by se objevit hemoroidy. V případě nutnosti se poraďte s lékařem.

6. Kila navíc

Málokterá maminka se může pochlubit tím, že v těhotenství nepřibrala. Proto se zbytečně nestresujte a rozhodně zavrhněte všechny drastické diety, jsou během kojení naprosto nevhodné, protože mohou ublížit dítěti! Snažte se, aby vaše strava byla pestrá a vyvážená s dostatkem kvalitních živočišných proteinů, s patřičným obsahem vitaminů, vápníku a železa. Nemá v ní chybět ovoce a čerstvá zelenina a především dostatečné množství tekutin.

Vyhněte se příliš kořeněným, nadýmavým či konzervovaným pokrmům a také uzeninám. To se týká i cigaret a alkoholu. Pokud vám i přesto nějaká ta kila navrch zůstanou, začněte s jejich systematickým shazováním až po skončení kojení a nejlépe pod dohledem odborníka.

7. Padání vlasů

Pravděpodobně vám během těhotenství zhoustly a zlepšila se i jejich kvalita. Proto vás teď může zaskočit, že je ztrácíte skoro po hrstech. Na vině jsou opět hormony. Uklidnit vás ale může skutečnost, že se jedná jen o přechodnou záležitost a časem budete mít opět krásnou hřívu. Každopádně se o vlasy v šestinedělí dobře starejte a používejte na ně šetrnou kosmetiku. Někomu vyhovuje zvolit pro toto období praktický kratší sestřih.

8. Pigmentové skvrny

Některým ženám se v těhotenství na obličeji a na těle objeví pigmentové skvrny. Jsou způsobené zvýšenou hladinou hormonu stimulujícího pigmentové buňky nebo zvýšenou hladinou hormonů estrogenu a progesteronu.

Většině žen po porodu časem zmizí. Pokud samy nevymizí, navštivte kožního lékaře, který vám doporučí buď speciální zesvětlující krém, nebo jinou účinnou metodu, jak se jich zbavit.


A co vaše duše?

  • Výkyvy nálad - jste chvíli dole, chvíli nahoře? Nebuďte z toho zděšená, mohou za to hormony. Bude to pravděpodobně trvat několik týdnů. Vaše okolí by to mělo respektovat a být k vám tolerantní.
  • Poporodní blues - jde o krátkodobou a přechodnou záležitost, obvykle netrvá déle než dva týdny. Většinou začíná kolem třetího dne po porodu pláčem, může jej provázet i pocit zlosti a osamělosti. Návaly emocí je dobré nepotlačovat, ale nechat přirozeně uvolnit. Pomůže vám i fyzická aktivita.
  • Deprese - pokud máte stále jen špatnou náladu a tyto vaše potíže už trvají delší dobu, poraďte se raději s lékařem psychiatrem. Obzvlášť pokud se k tomu přidaly problémy se spánkem, napětí ve svalech, apatie, odmítání kojení nebo vašeho dítěte, strach z každého dalšího dne, sebepodceňování atd.
  • Laktační psychóza - objevuje se velmi zřídka a je vážným psychickým onemocněním. Projevuje se mimo jiné halucinacemi, silnými úzkostmi a maniodepresivními ataky. Je nutné léčit ji v nemocnici.

Sex po porodu

„V době šestinedělí by žádná rodička neměla mít pohlavní styk a navíc by měla dodržovat zvýšenou hygienu. Pokud se žena cítí po uplynutí této doby dobře, hráz ji nebolí, nemá výtok, není důvod, proč se bát obnovit pohlavní život. Pokud je žena po šití většího porodního poranění, nebo ji hráz bolí, je vhodné styk odložit do doby, než ji uvidí její gynekolog v rámci šestinedělní prohlídky, na kterou by se každá žena měla dostavit. Není zde žádný rozdíl mezi stavem po císařském řezu a po spontánním porodu. Výjimku tvoří operační porody pomocí kleští, kde je třeba s pohlavním stykem začít šetrně. Využijte v tomto období lubrikační gely. To, co však slýchám často ve své ordinaci, je pokles libida a chuti do pohlavního styku po porodu všeobecně.“

Témata: Časopis Maminka, Lactulosa, Lubrikační gel, Přiměřený pohyb, Komplikovaný porod, Nesprávný způsob, Vaš, Prasklinka, Zvětšená děloha, Čerstvá zelenina