Maminka.czZdraví

8x Jak zahnat migrénu

Mirka Koníčková 29.  6.  2009
8x Jak zahnat migrénu
Trpíte prudkými, nesnesitelnými bolestmi hlavy, trvajícími několik hodin až dní? Pak se může jednat o migrénu. Přemýšlejte o změně životního stylu...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Snažte se pravidelně jíst. Víte, že záchvat může vyvolat rychlý oběd, opožděné nebo vynechané jídlo, či dokonce mlsání sladkostí? Dejte si větší množství malých, ale výživných porcí denně a hlavně nezapomeňte na snídani.

2. Vyvarujte se známých spouštěčů. Mezi takové potraviny patří například sýr, čokoláda, citrusové plody a červené víno. Může to být ale cokoli jiného. Sledujte, co jste jedli předtím, než vás hlava rozbolela, a vyřaďte to raději ze svého jídelníčku.

3. Upravte svůj spánkový režim. Probdělé noci, přepracovanost, nedostatek spánku nebo jeho nepravidelnost bývají také zdrojem problémů. Dobré není ani příliš dlouhé spaní nebo víkendové celodenní podřimování v posteli. Snažte se raději spát přiměřeně dlouho a pravidelně.

4. Uvolněte se. Ztuhlé šíjové a ramenní svaly mohou spustit nejen běžnou bolest hlavy, ale i migrénu. Pokud tedy sedíte celý den v autě, u stolu či u počítače, snažte se několikrát za den protáhnout a udělat pár cviků na uvolnění zádových svalů, krční páteře a ramen.

5. Vysaďte antikoncepci. Užívání hormonálních přípravků může potíže zhoršit. Během těhotenství, obzvlášť ve druhém a třetím trimestru, se většinou problémy zlepší, ale po porodu se záchvaty vracejí. Každopádně se o svých bolestech hlavy nebojte říct gynekologovi.

6. Pracujte na své kondici. Záchvat může spustit i velká fyzická námaha. Proto pravidelně cvičte, ale nepřepínejte se. Dostanete se tak do formy, zlepší se vaše dýchání a posílí svaly. Tělo bude také lépe produkovat své vlastní, přirozené utišující prostředky a budete víc v pohodě.

7. Naučte se zvládat stres. V dnešní době se mu asi nevyhnete, ale existují způsoby, jak se s ním lépe vyrovnat. Snažte se uvolnit, projděte se na čerstvém vzduchu, pusťte si hudbu, zacvičte si relaxační cvičení. Nejdůležitější je ale prevence – upravte si svůj životní styl.

8. Vyhněte se rizikovým faktorům. V mnoha případech odstartuje záchvat migrény zakouřené prostředí, velký hluk, silný zápach, nepříjemné horko nebo intenzivní světlo. Zkuste vypátrat své „spouštěče“. Jedině tak můžete rizikovým situacím předcházet.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Velký hluk, Relaxační cvičení, Zahn, Zádový sval, Rychlý oběd, Jak, Zdraví na Heureka.cz