Maminka.czZdraví

9 zajímavostí o planých neštovicích: Prášek ze sušených neštovic jako lék?

Martina Machová 16.  1.  2019
Plané neštovice jsme na webu Maminka.cz rozebírali už několikrát, ale jelikož je jejich „sezóna“ v plném proudu, připomeňme si základní fakta a objevme méně známé zajímavosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plané neštovice (Varicella-Zoster) patří mezi nejčastější infekční virová onemocnění dětského věku. V drtivé většině případů probíhají neštovice bez závažných komplikací, velkým problémem však mohou být pro těhotné ženy a novorozence. Zjednodušeně lze říci, že dospělí pacienti a také chronicky nemocní mají průběh „dramatičtější“.

Poznáte plané neštovice od pásového oparu?

Naneštěstí jsou plané neštovice velmi infekční, zejména pak v prvním stádiu. Nákaza probíhá vzdušnou cestou nebo přímým kontaktem. Inkubační doba je poměrně dlouhá, činí dva až tři týdny.

Po prodělané infekci získává drtivá většina nemocných doživotní imunitu. Proti planým neštovicím se lze očkovat. Toto očkování není součástí povinného očkovacího kalendáře.

Můžou se neštovice vrátit, jestliže měla dcera jen 5 pupínků?

Projevy a příznaky planých neštovic

Nemoc se po propuknutí projeví zvýšenou teplotou až horečkou, únavou a charakteristickou vyrážkou. Ta se tvoří po dobu 2 až 6 dní. Vyrážka bývá svědivá, vysévá se ve vlnách. Nejdříve se objeví červené skvrnky, ty se mění na pupínky naplněné tekutinou.

Velký lexikon dětských pupínků 2: Meningitida, neštovice, opar a opruzení

Poslední fází kožních projevů jsou hnědavé stroupky. Kvůli zavlečení druhotné bakteriální infekce je naprosto nevhodné neštovičky škrábat! Nemoc může mít těžší průběh také u silných atopiků.

Výsev nejčasněji postupuje od hlavy k trupu. A pozor, pupínky mohou být i na sliznicích (ústa, genitálie), což bývá značně nepříjemné. Léčba je pouze symptomatická, neléčí se tedy nemoc samotná (ta odezní), ale její symptomy – vyrážka a vysoké horečky.

Plané neštovice: Nepříjemnost, které můžete předejít

9 zajímavostí o planých neštovicích

  •  Vir, který způsobuje neštovice, je také původcem pásového oparu! „Po prodělaných planých neštovicích zůstává v těle spící virus, který se po určité době může znovu aktivovat a způsobit pásový opar. Onemocnění postihuje nejčastěji osoby nad 50 let věku a častěji ženy,“ uvádí se na odborném webu Ockovacicentrum.cz.
  • Nakažlivost neštovic je ale mnohonásobně vyšší než nakažlivost pásového oparu.
  • Nakažlivost planých neštovic se pohybuje okolo 90 %!
  • Plané neštovice jsou nejvíce nakažlivé v době, kdy se ještě nemoc neprojevuje – tedy 2 až 3 dny před výsevem pupínků!
  • Nákaza planými neštovicemi je nebezpečná pro těhotné ženy, neboť vážně ohrožuje plod, a to zejména do 20. týdne těhotenství a pak na jeho samém závěru, respektive od 36. týdne.
  • Dítě je infekční až do té doby, než se vyloupne poslední stroupek.
  • První očkování proti neštovicím, v tomto případě pravým, bylo používáno ve staré Číně. Čínští lékaři k tomuto účelu užívali prášek z rozdrcených strupů pravých neštovic. Ten se pochopitelně užíval vnitřně, nicméně se nejedl, ale vdechoval!
  • Plané neštovice způsobuje jiný vir než pravé neštovice, ty byly v roce 1980 prohlášeny za vymýcené a již se proti nim neočkuje. (Epidemie pravých neštovic patřily vedle morových ran mezi středověké a starověké zabijáky, mimochodem mají na svědomí i až 90 % populace amerických indiánů.)
  • Dojde-li k druhotné infekci (tzv. superinfekci) rozškrábané vyrážky, bývají viníky především stafylokoky a streptokoky. V takovém případě je bohužel nutné nasadit antibiotika.

VIDEO: Malá holčička baští syrovou cibuli

Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Velký problém, Střep, Červená skvrnka, Symptom, Prodělaná infekce, Závažná komplikace, Prášek, Malá holčička, První očkování, Kožní projev, Neštovice, Vyrážka, Dětský věk, Inkubační doba, Pásový opar, Nést, Zvýšená teplota, Těhotná žena, Nakažlivost, Zajímavost, Poslední fáze, Zdraví na Heureka.cz