Maminka.czČasopis Maminka

9x jak předcházet „domácím úrazům“

Dita Mrázková 21.  9.  2009
9x jak předcházet „domácím úrazům“
Podle statistik přijde denně k závažnějším nehodám několik tisíc dětí. Nejohroženější věkovou skupinou jsou malé děti do šesti let. Paradoxně nejčastěji dochází k úrazům na zdánlivě bezpečném místě - doma. Jaké nebezpečí tu na děti čeká a jak mu můžete předejít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1 Syndrom varné konvice

Pokud necháte stát varnou konvici v bezprostřední blízkosti dítěte, například na kraji linky, nebo necháte viset její přívodní šňůru dolů, i velice malé dítě ji na sebe může velmi snadno strhnout.
Dokonce i pouhý litr horké vody může dítěti způsobit smrt…

  • Mějte varnou konvici na lince raději dostatečně vzadu a přívodní šňůru nikdy nenechávejte viset k zemi.

2 Hrnec stažený z plotny

Těžce ublížit může i pánev s rozpáleným olejem, fritovací hrnec, hrnec s polévkou či omáčkou. V nestřeženém okamžiku se dítě může natáhnout po rukojeti pánve nebo hrnce a strhnout ho na sebe i s obsahem.

  • V přítomnosti malých dětí využívejte raději zadní plotýnky sporáku či varné desky.

Odstavené hrnce s horkými pokrmy stavte dozadu na linku, aby na ně dítě ze země nedosáhlo.

3 Ostré rohy a hrany

Děti mají lebku i ostatní kosti ještě velice křehké, takže i zdánlivě slabý náraz může znamenat těžkou zlomeninu kosti nebo otřes mozku.

  • Ostré rohy nábytku zabezpečte měkkými plastovými nebo gumovými chrániči.

Projděte si raději celý byt v úrovni dítěte a zkontrolujte, jaké ostré nebo jinak nebezpečné hrany jej mohou ohrozit.

4 Nože, nůžky, kráječe

Zatímco drobné říznutí může být pro dítě výchovným zážitkem, to větší již může znamenat vážné ohrožení. Velmi nebezpečné jsou kromě kuchyňského nože i různé elektrické nebo mechanické kráječe nebo krouhače - zde myslete na dětskou pojistku.

  • Všechny nebezpečné ostré předměty musí být bezpodmínečně mimo dosah malých dětí.

5 Horká voda z kohoutku

Stává se, že na sebe dítě samo pustí horkou vodu z kohoutku nebo ze sprchy. Voda by měla mít maximálně 54 °C. Určitě je lepší nastavit teplotu ještě nižší. Vhodné jsou také vodovodní baterie s regulací teploty.

  • Vždy pouštějte nejdříve studenou vodu, a teprve potom do ní přidávejte teplou. Totéž učte i své děti.

6 Uklouznutí ve vaně

Utonutí patří mezi méně časté domácí úrazy, o to je nebezpečnější. Podle zkušeností lékařů končí jenom ve třetině případů bez následků, třetina dětí končí s trvalým poškozením mozku a třetina tonutí nepřežije.

  • Nikdy nenechávejte děti při koupání bez dozoru. Malé děti je zkrátka potřeba hlídat. V koupelně to platí dvojnásob…

7 Syndrom nedělního odpoledne

Po obědě zasednete s kávou ke stolu a dítko zrovna prolézá pod stolem. Velmi lehce tak může na sebe ubrus stáhnout. I malý hrnek kávy může mít velké následky.

  • Máte-li velmi malé děti, je rozhodně lepší vypít si kávu v jejich nepřítomnosti. S dítětem na ruce ani nevařte, ani nepijte horké nápoje.

8 Pokojové rostliny

Mnoho pokojových rostlin je jedovatých, některé mohou způsobit značné podráždění nebo alergii. Například oblíbená diefenbachie, „tchynin jazyk“ či „vánoční hvězda“ patří mezi velmi jedovaté.

  • Při výběru květin do bytu se zajímejte o to, které z pokojových rostlin mohou dítě ohrozit. Pokud už doma máte nějaké nebezpečné květinky, raději je umístěte z dosahu dětí.

9 Hořlavé předměty a otevřený oheň

Oheň děti velmi láká, a proto je důležité nenechat je s ohněm experimentovat. Také kosmetické či jiné výrobky, které jsou vysoce hořlavé, můžou mít pro dítě fatální následky.

  • Odmalička je potřeba dětem vysvětlovat, že oheň není na hraní a že může velice těžce poranit. Raději také ukliďte nebezpečné a hořlavé látky z dosahu zvědavých dětských ručiček.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Horká voda, Třetí případ, Vánoční hvězda, Jak, Dom, Domácí, Horký pokrm, Úraz, Nedělní odpoledne, Tchynin jazyk, Domácí úraz