Maminka.czAutosedačky

A co ty nohy? Pravda o protisměrných sedačkách pro starší děti

redakce 8.  10.  2020
Dětské autosedačky montované proti směru jízdy odborníci doporučují i pro starší děti. Argumentují mnoha přednostmi. Rodiče logicky mají spoustu otázek – třeba tu, kam si dítě dá nohy a zda budou v bezpečí, pokud by se stala nějaká nehoda. Vysvětlení najdete v textu, který vznikl ve spolupráci s Centrem autosedaček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bezpečnost a dostatek místa pro nohy. To je nejčastější otázka rodičů při nákupu protisměrné autosedačky. Při prohlížení fotografií dětí, sedících v protisměrné sedačce napadne každého otázka, zda je to pro dítě pohodlné. A rodiče se logicky ptají, jestli při havárii nehrozí zranění nohou.

Na trhu najdete desítky typů sedaček, které se do vozu montují v protisměru. Některé mají méně místa na nohy, jiné více. Pokud se budeme bavit o pohodlí, je hodnocení velmi subjektivní.

Isofix nebo pás: Které poutání autosedačky je lepší a bezpečnější?

„Jako otec tří dětí, které jezdí v protisměru, na základě zkušeností mých spolupracovníků a v neposlední řadě po rozhovorech s tisíci rodičů, kteří prošli našimi prodejnami, mohu zodpovědně prohlásit – nohy opřené o opěrák autosedadla pro děti nepředstavují ani ten nejmenší problém. Ba co víc – děti si chválí možnost opřít si nohy,“ říká Radek Čos, šéf Centra autosedaček. 

Dospělé by to podle něj nejspíše nenapadlo, ale zkuste se na to podívat dětskýma očima. Dospělí sedí pohodlně na velkém sedadle a nohy mají pohodlně „odložené“ na zemi. Můžeme je natáhnout, opřít do strany nebo je prostě nechat volně a pohodlně pokrčené.

RETRO: U Mácháče, v Tatrách nebo u Balatonu – to byly dovolené za socialismu!

Naproti tomu dítě v posměrné sedačce má nohy „plandající“ ve vzduchu. Hrana sedačky tlačí na spodní část stehen, což při delší cestě jistě není nic příjemného. Skrčit nohy pod sebe nebo do tureckého sedu je velmi nebezpečné, protože při nárazu dojde zcela jistě k pochroumání kolen a kyčlí.

Naproti tomu, při jízdě v protisměru mohou být nohy prakticky v libovolné poloze. To tedy znamená větší možnosti a větší pohodlí. V případě zranění nohou je to o něco jednodušší – můžeme se spolehnout na tvrdá data. A ta mohou být pro někoho poněkud překvapující, závěr nicméně zní: Pokud se obáváte zranění nohou dětí, měli byste se vyhnout posměrným sedačkám. 

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu


V dubnu loňského roku zveřejnil úřad NHTSA z USA (National Highway Traffic Safety Administration) rozsáhlý výzkum na toto téma. Děti byly umístěny do různých autosedaček a na nohy dostaly senzory pro měření poloh, do kterých je nejčastěji dávaly.

Díky tomu víme, jak často děti ukládají nohy do tureckého sedu a jak často „na žábu“. Ačkoli je toto téma dost zajímavé, měli bychom se zajímat spíše o to, co lze vyčíst z podstaty dokumentu: „Výše uvedená studie neposkytla důkaz, že protisměrné sedačky zvyšují riziko zranění dolních končetin při nehodě.“ 

Výzkumníci také poukázali na skutečnost, že zranění nohou na posměrných sedačkách jsou poměrně dobře zdokumentovatelná. Například skupina lékařů a výzkumných pracovníků pracujících na Katedře dětského lékařství dětské nemocnice ve Philadelphii a v Centru klinické epidemiologie a biostatistiky analyzovala velký počet (2 408 nehod).

Nejvíce trpí nohy, spočítali odborníci

Ze všech středně závažných a vážných zranění se až 28 procent týkalo dolních končetin. To je více než obličeje (21 procent), hlavy (19 procent) nebo páteře a zad (11 procent).

Za zmínku stojí, že obě studie byly prováděny na základě bohatých amerických databází NHTSA. Shrnuto  není možné v nich najít případ vážně poškozených nohou na protisměrné sedačce.

Naproti tomu v posměrných typech jde o jedno z nejčastějších zranění. Jak můžete vidět, nohy (stejně jako hlava a páteř) jsou chráněny nejlépe při jízdě na protisměrce, zejména u starších dětí. To platí pro všechny druhy nehod, nejen pro čelní náraz.

VIDEO: A tohle víte? 



Protisměrné sedačky mají vždy takzvaný antirotační systém  jde o rám namontovaný na zadní straně sedačky nebo kotevní pásy připevněné k prvkům předního sedadla. Díky tomu zůstane sedačka během srážky na svém místě a nevykoná pohyb směrem k opěradlu autosedadla. Díky tomu mají nohy místo, kde se mohou bezpečně pohybovat, aniž by jim hrozilo nebezpečí, že by se mezi tělesem vlastní sedačky a opěrákem autosedadla mohly zaseknout.

Shrnutí? Protisměrná sedačka je pro dětské nohy v každém případě bezpečnější. A dost možná také pohodlnější.

Článek vznikl ve spolupráci s www.centrumautosedacek.cz

Podzimní dekorace, které zvládnete i s dětmi. Spousta inspirativních fotek!
Ona si na mě zasedla, mami! Co s tím, když dítě tvrdí, že ho učitelka nesnáší?
Témata: Rodiče, Cestování, Maminka cestuje, Cestujeme, Nebezpečné výrobky, Tipy redakce, Bezpečnost dítěte, Autosedačky, USA, Lékařství, Děti, Dětská autosedačka, Sedačka, Radek Čos, Nohy, Protisměr, Tatra, Kotě, Spousta otázek, ISO, Star, PRÁV, Nehoda, Část dětí, Autosedačky na Heureka.cz