Maminka.czRodina

A je vymalováno!

Klára Kotábová 28.  5.  2011
A je vymalováno!
Jaro je ¨v plném proudu a s ním i pocit, že byste měli předělat bydlení. Aby nebylo zimně unavené, ale odlehčené a svěží. Nemusíte hned přistavovat patro, máme pro vás levnější variantu. Změňte barvu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Letošní jaro se podle odborníků ponese v duchu jasných a zářivých barev. Vrcholně moderní budou všechny odstíny kanárkově žluté, v případě, že však nechcete příliš experimentovat, můžete zvolit i jemnější varianty, které nejsou tak intenzivní.

Rozhodně ale nemusíte natírat všechny stěny v pokoji jednou barvou.
Pro své novorozeně můžete vytvořit tzv. denní a noční zeď, kdy jedna bude žlutá, sluneční, druhá namodralá, blankytná, nebo evokující západ slunce v létě. Větší děti nechte, aby si o svém pokojíčku rozhodly samy. Chce vaše dcera jednu stěnu barbínovsky růžovou a druhou zelenou?

Klidně jí to dopřejte. Jen mějte na paměti, že tmavší barvy patří na místa, kam září slunce, případně na užší stěny (opticky totiž prodlužují), a ty světlejší na místa opačná. Momentálně slaví velký comeback světle šedá, ale nemusíte se jí bát ani do dětského pokojíku. Máte-li pocit, že místnost bude podle přání vašeho dítěte příliš kanárková, můžete situaci uklidnit právě šedou stěnou, která není studená, ale zároveň se ani „netluče“ s ostatními výraznými tóny.

Trendy Klasika

Dětským pokojíkům vládnou odstíny růžové a bledě modré, pokud uvažujete o univerzálních barvách, případně musíte vytvořit jedno společné království pro holčičku i chlapce, zvolte takové, které milují jak princezny, tak i dinosauři. Tedy zelené, žluté a fialkové odstíny z pestré palety tónů.

Počítejte s tím, že první rok bude plně ve vaší režii, takže si v holčičím pokoji užijete sladkou růžovou, později tak striktní být nemusíte. Navíc už vaše tříletá dcera vás může překvapit tím, že bude k růžovým odstínům vyžadovat punkově černé detaily, šedivý nábytek a podobně.

Váš šestiletý chlapec zase může trvat na tom, že modrá je hnusně studená a že chce bílou s rudými akcenty. Dětský pokoj by v zásadě měl vždy být vymalovaný tak, jak si přeje jeho obyvatel. Vy si jen dejte pozor, aby ho z přílišného experimentování nebolela hlava. Barevné kombinace můžete otestovat na internetu, v obchodech s barvami hledejte kruhy barev a očím dejte možnost vyzkoušet, jestli se při pohledu na vybranou kombinaci „netrhají“.

Stropní linie

Zapomeňte na to, že strop musí být za každých okolností čistě sněhobílý. Experti doporučují sladit ho s barvami na stěnách tak, že bude přibližně o dva odstíny světlejší než jsou dominantní stěny v pokojíku.

V případě, že budete strop malovat ve stejném odstínu, jakým jsou vymalované stěny, vytvoříte optickou iluzi nikdy nekončícího prostoru. Pozor, když se chytáte malovat v jarních, nebo letních měsících, mějte na paměti, že odstíny, které dnes působí chladivě (například bílá, kobaltově modrá a podobně), mohou v průběhu zimy působit poměrně chladně a subjektivně snižovat pocitovou teplotu v pokoji i o tři stupně.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Dětský pokojík, Comeback, Tříletá dcera, Letošní jaro

Video