Maminka.czNovorozenec

A teď změříme vaše miminko!

Ivana Ašenbrenerová 14.  10.  2010
Každá maminka si přeje, aby její děťátko rostlo jako z vody a přibývalo na váze. Aby se mu dobře dařilo, je zapotřebí chodit s ním na pravidelné prohlídky k dětskému lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nemyslete si, není to zbytečnost, která vás jen zdržuje. Naopak, každé vyšetření je velmi důležité - jednak proto, aby pediatr stanovil, zda se vaše dítko vyvíjí tak, jak má, a jednak proto, aby případně včas odhalil nemoc a zahájil léčbu.

Úvodní vyšetření se provádí už na porodním sále a spočívá ve vyloučení všech závažných nebo život ohrožujících abnormalit. V okamžiku, kdy vás propustí z porodnice domů, byste se měla telefonicky ohlásit svému pediatrovi a domluvit se s ním na první návštěvě.

Ta obvykle probíhá u vás v rodině do 48 hodin, ta druhá už v poradně. Tímto okamžikem přebírá lékař miminko do definitivní péče. Založí dokumentaci, provede fyzikální vyšetření, doporučí vás k ortopedovi (kontrola kyčlí), doporučí také podávání vitaminu K (prevence před krvácením) a vitaminu D (proti křivici).

„Tato vyšetření se zaměřují na vyhledávání vrozených vad a provádějí se celkem devětkrát do prvního roku života dítěte. Další systematická prohlídka se koná v osmnácti měsících a pak každé liché roky až do devatenácti let,“ říká MUDr. Alexandra Vidnerová.

Váhové přírůstky

„Martínek vážil při porodu skoro celé čtyři kilogramy. Přitom jsem zase tolik v těhotenství nepřibrala. Říkala jsem si, to tedy bude pěkný cvalík,“ vypráví třicetiletá Daniela z Mostu. Každé dítě je ale jiné a rozdíl v porodní váze může být daný mnoha okolnostmi. Míry vašeho potomka po porodu závisejí na délce gravidity, na stavu výživy plodu, ale i na zdravotním stavu maminky.

Pokud jste měla například těhotenskou cukrovku, je pravděpodobné, že vaše miminko bude trochu větší. Do čtyř až pěti měsíců po narození pak kojenec zdvojnásobí svou váhu a do prvního roku ji dokonce ztrojnásobí.

Nelekejte se, když vaše dítko po příchodu na svět „zhubne“ - je to naprosto normální věc a říká se jí poporodní úbytek. Díky vašemu mléku, které bude dostávat, to zase rychle dožene a tento pokles se do desátého dne vyrovná. Hmotnostní přírůstky se v prvním půlroce pohybují kolem 150 až 300 gramů na týden, v tom druhém dosahují polovičních hodnot. V prvním roce věku váží dítě asi 10 kg.

Nemějte obavy, zda vaše ratolest přibývá tak, jak má, od toho jsou právě preventivní pediatrické prohlídky, při kterých se sleduje tzv. percentilový graf (najdete ho ve Zdravotním a očkovacím průkaze dítěte). Dětský lékař bude miminko pravidelně převažovat a porovnávat právě s těmito údaji. Můžete to zkusit i sama -křivku na grafu použijte jako vodítko a zakreslete do něj bod v místě, které vystihuje věk a hmotnost vašeho drobečka. Je to docela zajímavé, a pokud to budete dělat pravidelně, můžete si vytvořit vlastní „domácí“ křivku dítěte.

Jeho tělesný vývoj samozřejmě ovlivňuje řada věcí - výživa, hormony, prostředí, vrozené předpoklady (potomci „velkých“ rodičů rostou v prvních dvou letech rychle, na rozdíl od dětí těch „malých“, které se „vytahují se“ pomaleji), vliv stravy, čistota ovzduší, zvýšená fyzická aktivita či psychická zátěž, ale i pohlaví (po narození ale rozdíl v délce mezi chlapečky a holčičkami není) a podobně. Nicméně, pokud si přejete, aby vaše dítko prospívalo v mezích normy a nebylo „tlusté“, začněte se správnými jídelními návyky co nejdřív - budete-li mu dávat vyváženou a také přiměřenou stravu, uděláte pro něj to nejlepší.

Mění se i výška

Když se miminko narodí, měří v průměru 50 cm, tedy stejně jako je vzdálenost od vašeho loktu ke špičkám prstů. Ovšem ani se nenadějete a poroste vám jako z vody. Stejně jako váhu vaší ratolesti, i její výšku bude sledovat pediatr. A podobně jako hmotnost, se také tyto údaje zaznamenávají do speciálních tabulek. Podle odborníků je to velmi důležité.

Od narození zhruba do dvou let se dítě měří v tzv. korýtku, což je levná a dostupná pomůcka lékaře. A již takto brzy lze díky tomu diagnostikovat případné onemocnění spojené s růstovou poruchou. Jakmile se váš potomek přehoupne přes dva roky, začne se měřit vestoje pomocí tzv. radiometrů. Optimální je provádět to jednou ročně. A co všechno pediatr hodnotí? Sleduje rozměry hlavy či obvod paže (jde o jeden z nejužívanějších ukazatelů stavu výživy vašeho děťátka).

Růstové grafy jsou velmi důležité, protože z nich lze vyčíst, kolik měří nejmenší děti (pásmo 3. až 10. percentilu), jak vysoké jsou ty největší (90. až 97. percentil) i míry průměrného miminka (50. percentil).

Dlaší zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Normální věc, Percentilový graf, Vaše miminko, Vaš, Ted, Psychická zátěž, Mimi, Případné onemocnění