Maminka.czZdraví

Abeceda zdravého slunění

redakce 7.  7.  2009
Která z nás by právě v těchto dnech nechtěla oslnit svým opáleným tělem? Ať už se za „chytáním“ bronzu chystáte, nebo právě ležíte na pláži, inspirujte se našimi užitečnými „opalovacími“ radami...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alergie

Těšíte se na první sluneční paprsky a dovolenou u moře, ale místo krásně opálené kůže se objeví bolavé puchýře nebo tzv. „krupička“ a nepříjemné svědění.

Zmizí většinou po několika dnech, ale po tuto dobu raději zůstaňte ve stínu, popřípadě postižené místo dobře zahalte. Na postižená místa nanášejte krémy s UV faktorem minimálně 50, a to každé dvě hodiny.

Beta-karoten

Jedná se o významný antioxidant.

Zvyšuje obranyschopnost, chrání tělo před stárnutím a rakovinou kůže a prodlužuje intenzitu opálení. Nejvhodnější je konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, beta-karoten najdete i v potravě, v červených, žlutých a oranžových rostlinách, jako je paprika, rajče nebo mrkev a překvapivě i špenát.

Celaskon

Koho z nás nebolela někdy ze sluníčka pořádně hlava? Dlouhodobé vystavovaní se sluníčku vám sice zaručí krásně opálenou pokožku, ale všeho moc škodí. A to platí i v případě slunění.

Když už vás začne bolet ze sluníčka hlava, rozpusťte si ve skleničce zdravé „céčko“. Pozor dejte v případě těhotenství - kyselina askorbová se vylučuje do mateřského mléka!

Děti

Čeká vás první dovolená s vašimi malými poklady? V každém případě volte vhodné destinace a lokality. Ne vždy a všude se z důvodu dostatku informací může stát dovolená tím pravým odpočinkovým časem. Malé děti raději chraňte mnohonásobně víc, než jste zvyklí u sebe. Nezapomínejte na pokrývku hlavy, případně brýle. Dodržujte přísný pitný režim a nečekejte, až si dítě samo řekne, že má žízeň.

Ekzémy

Ať už ze sluníčka nebo stravou - ekzém je postrachem jak dětí, tak i dospělých.

Denní péče o pleť ve formě olejových koupelí, krémů a tělových mlék zní sice jako kúra proti suché pokožce, nicméně zkušenosti říkají, že právě boj proti suché pokožce je při potlačování ekzému nejdůležitější. Pokud ekzémem trpíte, raději se slunci nevystavujte nebo se poraďte se svým lékařem.

Fototyp

Dělí se na celkem 4 typy:

1. typ- velice světlá kůže, blond vlasy, modré oči - téměř vždy se spálí.

2. typ - světlá kůže, vlasy blond nebo světle hnědé, modré, šedé nebo zelené oči - rychle se spálí a špatně se opaluje.

3. typ- světle hnědá kůže i vlasy, oči hnědé - může se spálit. Opaluje se dobře. 4. typ - tmavá pleť, tmavé vlasy i oči - spálí se výjimečně a opaluje se výborně, není třeba zvýšené ochrany.

Gravidita

Očekáváte-li miminko, dávejte obzvlášť pozor na to, kolik času na sluníčku trávíte. V parných dnech noste raději klobouk a nezbytným doplňkem by se pro vás měly stát také kvalitní brýle s UV filtrem. Vaše kůže je v období těhotenství o hodně citlivější, nic tedy rozhodně nezkazíte použitím kvalitního opalovacího krému nebo spreje s o něco vyšším ochranným faktorem, než na jaký jste běžně zvyklé.

Hydratace

Obzvlášť v létě a při pobytu na slunci je nezbytná jak zevnitř, tak zvenčí. Obecně je známo, že dospělý člověk by měl denně vypít 2,5 až 3 litry tekutin. V létě a při extrémní zátěži i mnohem víc. Správnou tekutinou se však myslí především čistá voda. Do kabelky si pořiďte malý šikovný rozprašovač vody ve spreji. Stačí ji nastříkat na rozpálenou pokožku a hned pocítíte úlevu. Voda je zkrátka základ života!

Infekce

Především dlouhodobý pobyt ve vlhkých plavkách dokáže napáchat pěkné trápení. Souhra nesprávné hygieny, nedostatečný pitný režim, změny teplot - to vše zatěžuje naše ledviny.

Pokud vás tyto nepříjemné příznaky na dovolené zaskočí, vyhledejte raději lékaře a pobytu na slunci se vzdejte, předejte tak recidivě zánětu.

Jídlo

Při vysokých venkovních teplotách jsou vaše chutě na jídlo trošku ospalé. Nenechte se však zmást svými pocity a lehkou svačinku si dopřávejte po celý den. Vepřové se zelím si dávat nemusíte, takový zeleninový nebo ovocný salát, lehký sendvič či „gazpačo“ (španělská zeleninová polévka podávaná za studena) vám zvedne náladu, „zchladí“ organismus, a ten tak nabere sílu na další opalovací vlnu.

Klimatizace

Pro někoho v létě nezbytná, pro jiného zdroj nepříjemného nachlazení a v nejhorším případě i chřipky. Když teploměry za oknem ohlašují třicítky, nedejte se zlákat pouze „naoko“ příjemnými patnácti stupni nastavenými v autě či v kanceláři. Přechod totiž může vyvolat zmiňované zdravotní obtíže a u citlivějších i záněty močového měchýře či ledvin.

Léky

Pokud jste zrovna ve stavu, kdy kvůli nemoci polykáte antibiotika, dobře si rozmyslete, zda dáte přednost polehávání v posteli, nebo na sluníčku.

Kromě toho, že se účinek léků může snížit, z pobytu na slunci si můžete odnést i kožní vyrážku. Pozor si dávejte také v případě, pokud užíváte hormonální antikoncepci.

Poraďte se raději s gynekologem, vzhledem k zvýšené dávce hormonů v těle si totiž můžete způsobit zvýšenou pigmentaci.

Melanom

Riziko vzniku melanomu je větší u lidí, kteří jsou světlým fototypem, kteří mají velké množství mateřských znamének a pih, u nichž v rodině se kožní nádory už objevily, u těch, kteří se opakovaně silně spálili v dětství, a při častém opalování v soláriu.

Jakmile budete mít sebemenší pochybnosti ohledně svých pigmentových skvrn, obraťte se na dermatologa nebo praktického lékaře.

Nákupy

Nejlépe je sepsat si seznam všech potřebných věcí.

Můžete si jej rozdělit i podle rodinných příslušníků - jiné přípravky budete kupovat pro své děti, jiné budete pořizovat na pláž své drahé polovičce.

Ideální je vše pořídit v obchodech, kde nabízejí všechno pod jednou střechou.

Už i z důvodu, abyste v sedmém obchodě neztratili čas i nervy. Dovolenou a vše s ní spojené si chcete přece užít!

Oči

Ač si myslíte, že když máte při opalování zavřená víčka, vaše oči ochranu nepotřebují, není tomu tak.

Nejčastějším zhoubným nádorem duhovky je maligní melanom, který způsobuje právě sluneční záření. Proto je nutné chránit se nošením kvalitních brýlí s UV filtrem. Nepodceňujte investici do kvality, vaše oči vám za to budou vděčné…

Pigment

Vznik pigmentových skvrn na pokožce, které jsou způsobeny nadměrnou tvorbou melaninu, souvisí nejen s věkem, ale také s hormonálními změnami, přecitlivělostí pokožky na sluneční záření nebo s užíváním některých léků, kosmetických přípravků a parfémů. Pokud na pigmentové skvrny trpíte, pobyt na sluníčku si raději pořádně rozmyslete.

Regenerace

Na konci dne stráveného na slunci je potřeba rozpálenou pokožku osprchovat a očistit ji od písku a chlorované nebo slané vody.

Můžete použít jemný peelingový gel a pak tělo důkladně promazat hydratačním mlékem s vitaminem E, který příznivě stimuluje regeneraci pokožky a má vliv například na hladký průběh menstruace. Jeho pravidelným užíváním tak předejdete předčasnému stárnutí pokožky a šupinkování kůže.

Spálení

Jestliže na sluníčku usnete či se zapomenete pořádně natřít opalovacím krémem, dejte si studenou koupel nebo sprchu. Ta tělo příjemně zchladí a nastartuje. Několikrát denně si na pokožku nanášejte přípravek s čistou aloe vera. Pokud je potřeba, užívejte volně prodejné léky proti bolesti. Panthenol skvěle zchladí podrážděnou pokožku a má i hojivé účinky.

Těhotenství

Látková výměna je v těhotenství zpomalená, takže se může stát, že se velmi často v tomto období přehřejete.

I když necvičíte, vaše tělesná teplota je o něco vyšší než obvykle. Oblékejte se tedy lehce a pohybu na přímém slunci se raději vyhýbejte. Ve velmi horkých dnech, pokud už musíte ven, dbejte na použití kvalitních ochranných krémů proti slunci. Nezapomeňte, že sluníčko u některých žen zesiluje normální změny ve zbarvení kůže.

UV faktor

Ultrafialové záření se skládá z UVA a UVB paprsků. UVA jsou paprsky, které pronikají hluboko do kůže. Tam mohou v buňkách způsobit změny, které vedou až ke vzniku nádorů. Mají na svědomí i předčasné vrásky a tvorbu pigmentových skvrn a také negativně ovlivňují imunitní systém. UVB jsou příčinou spálenin kůže.

Vlasy

Nezapomínejte na ně!

Nejlépe je používat speciální přípravky na vlasy, které obsahují UV filtry. Po každém opalování či koupání ve slané vodě je vždycky jemně umyjte vyživovacím šamponem a použijte kondicionér na suché vlasy. Tepelnou úpravu jako fénování či kulmování v létě raději omezte, horka si vaše vlasy užijí už tak dost...

Záření

Jedete autem, venku pálí sluníčko ostošest a vy si říkáte: V autě na mě nemůže, přes sklo se neopálím.

Omyl, UVA záření proniká i sklem, takže pokud jedete hodiny v autě a praží na vás sluníčko nebo vám svítí přímo na židli v kanceláři, působí stejně, jako kdybyste se opalovali cíleně.

Zdraví máte jedno, na ochranu tedy nezapomínejte za žádným okolností, pokud si nechcete přivodit nepříjemné následky mnohdy i na celý život...

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, abeceda, Dlouhodobý pobyt, Látková výměna, Polehávání, Venkovní teplota, Slunění, Denní péče, Zeleninová polévka, Krupička, První dovolená, Tmavá pleť, Zdraví na Heureka.cz