Maminka.czMaminka roku

Absolutní vítězka Maminky roku Jaroslava Hadžiosmanovič: Přišla o dva nedonošené syny, ale nevzdala se!

redakceTereza Víchová 22.  10.  2021
Jaroslava Hadžiosmanovič prošla pro každého rodiče tou největší ztrátou. Předčasně porodila dva syny – prvorozený Péťa zemřel po dvou dnech, Tomášek Jarce po dvou měsících zemřel v náručí. Dnes je šťastnou maminkou dvou zdravých dětí a užila si svůj krásný večer při vyhlašování Maminky roku, i když se jí třásly ruce i s kyticí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Já ti budu sloužit, budu dělat, co chceš!" Moderátor slavnostního večera Tomáš Klus před vítězku poklekl, její manžel povstal a s ním i celý sál. A ovace nebraly konce. Jaroslava stěží udržela slzy: "Celé to byl obrovský zážitek. Děkuju svému manželovi, kterého miluju, svým rodičům, své mamince. Všechny maminky jsou pro mě inspirací, každá je něčím výjimečná."

VIDEO: Podívejte se, jak vypadalo vyhlašování Maminky roku

Miminka vážila sotva půl kila

Výjimečná je i Jaroslava. Její cesta ke štěstí byla trnitá. Na začátku vůbec netušila, jak náročné může být pro ženu mít dítě. A že přirozeně otěhotnět a porodit zdravé dítě je obrovský dar. Poprvé otěhotněla za pomoci lékařů v centru asistované reprodukce.

"Cesta to byla velice náročná, ale díky umělému oplodnění jsem čekala hned dvojčátka. Těhotenství se vyvíjelo dobře a kluci krásně rostli. Bohužel, po půlce těhotenství jsem dostala kontrakce a porod již nešel zastavit. Kluci se narodili s porodní váhou 540 g a 720 g," vzpomíná Jarka.

Syn jí zemřel v náručí

Když viděla Jarka syny poprvé, byla to malinkatá ptáčátka v inkubátoru a vše kolem nich neustále pípalo a houkalo.

"Prvorozenému Péťovi po dvou dnech zjistili masivní krvácení do mozku a po konzultaci s lékaři jsme se rozhodli pro odpojení od přístrojů a nechali jsme ho odejít. Tomášek, který byl při narození menší, se vyvíjel v rámci možností dobře. Když už měl téměř kilo, začaly potíže, záněty a vše vedlo k tomu, že po dvou měsících i přes usilovnou péči neonatologů mi Tomášek umřel v náručí," vybavuje si bolestné vzpomínky Jarka.

Byly to nejtěžší chvíle jejího života. Každý den předtím se bála, co bude, jak na tom Tomášek je, každý den trávila v nemocnici.

"A nakonec mi umřeli oba. Vyrovnat se s takovou ztrátou úplně nejde. Už vás to navždycky změní. Nedá se to vymazat, je to vaší součástí. Trvalo mi pět let to celé zpracovat a přijmout, že se to stalo zrovna mně," říká Jarka. Otázku Proč já?! si položila milionkrát. "Změnit bolest na vzpomínky s láskou je velice těžké, ale pokud to dokážete, tak přestože bolest nikdy neodezní úplně, je tam obrovská láska, kterou může cítit jenom matka ke svému dítěti, a ta umí velice pomáhat a léčit."

Znovu otěhotněla po sedmi letech

Po tom všem, co se jí stalo, se rozhodla, že na další dítě si počká a mezitím bude pracovat na sobě. Začala se věnovat hormonální józe, chodila na rehabilitace, nechala si narovnat pánev a kostrč. Upravila své stravování, pila bylinky. Věnovala se i terapiím, aby se s celou situací dokázala vyrovnat, a hledala další alternativní způsoby, které by jí pomohly se uzdravit. 

"Po téměř sedmi letech jsem najednou byla těhotná. Cítila jsem obrovskou radost, ale zároveň absolutní strach. Najednou se objevilo znovu vše, co se stalo s klukama, a já se tak strašně bála. Potíže na sebe bohužel nenechaly příliš dlouho čekat a já začala krvácet. První masivní krvácení přišlo ve 13. týdnu. Ležela jsem několik měsíců a skoro se nepohla, abych o miminko nepřišla," svěřuje se Jarka.

I další porod byl drama

Jarka měla jasný cíl: udržet miminko co nejdéle v bříšku, aby bylo zdravé a nezemřelo. Nakonec porodila ve 34. týdnu.

"Maličký dýchal sám, a přestože jsem ho měla opět na té stejné neonatologii, byla jsem u něj od rána do večera a po 16 dnech mi maličkého dvoukiláčka pustili domů. Říkala jsem si: Ty jsi mé největší štěstí, má láska, myslela jsem si, že i mé jediné živé dítě. Když tu náhle jsem byla opět těhotná. A tak mám teď své lásky dvě – Juráška a Jůlinku. Jsem nejšťastnější na světě a vím, že dítě je dar, který mi byl dán,“ uzavírá Jarka.

Témata: Časopis Maminka, Syn, Inspirativní ženy, jaro, Maminka hrdinka, Maminka podnikatelka, Maminka blogerka, Maminka roku 2021, Absolutní vítězka, PETO, Jarek, Vít, Kytice, Jaroslava, Tomáš Klus, Nejtěžší chvíle, Jurášek, Maminka, Vyhlašování, Jaroslav Hadžiosmanovič, Jaroslava Hadžiosmanovič, Náručí