Maminka.czZdraví

Aby miminko netrápily první zoubky

redakce 6.  3.  2011
Aby miminko netrápily první zoubky
Když se klube ze semínka květina, nebo z kukly motýl, je to krásný pohled, ale když se našemu miminku klubou první zoubky, je to pohled, který nám rve srdce. Pláč a vědomí toho, že dítě musí cítit velkou bolest je soužením pro všechny jeho blízké. Naštěstí dnes už můžete svému miminku pomoci a ulevit od bolesti a sobě od trápení nejen osvědčenými „babskými“ recepty, ale i účinnými přípravky z lékárny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prvopočátek cesty zoubků začíná už v děloze

Ano, je to tak, už když si trůní miminko v bříšku, začínají se mu zhruba v druhém trimestru těhotenství pod povrchem dásní tvořit zárodky zubů. Pak vyčkávají až najednou usoudí, že je čas k probuzení se. Kořeny začnou růst a přichází období, kterému říkáme prořezávání zoubků.

DOPORUČUJEME: Vaše Adéla: Proč letí bizarní dětská jména?

Mezi šestým a osmým měsícem po narození se povětšinou začnou miminku prořezávat jako první spodní řezáky vepředu a za nimi se objevují horní přední řezáky. Zhruba v prvním roce přicházejí ke slovu stoličky, jejichž prořezávání bývá opravdu bolestivé, poté špičáky a kolem druhého roku se na svět probojovávají i druhé stoličky.

Jak poznáte, že chtějí ven

Signály, které nás upozorňují na to, že se v puse našeho miminka začíná odehrávat velké drama, jsou naštěstí vcelku jasné a čitelné. Stačí být zhruba od šestého měsíce věku dítěte ve střehu. V okamžiku, kdy začne být miminko neklidné, mrzuté, plačtivé, více sliní a má zvýšenou teplotu, je v podstatě rozhodnuto – zoubky se derou z hlubin na povrch.

Krom výše popsaného se navíc můžou objevit i otoky dásní a tváří. Prořezávající se zoubky způsobují nejen bolest a tlak v dásních, ale do vznikajících ranek se mohou snadno dostat nečistoty a je zaděláno na nepříjemný a především hodně bolestivý zánět.

Pomoc z domácích zdrojů

Osvědčených receptů je mnoho. První pomocí jsou studené obklady, které přikládejte několikrát denně na tváře miminka. Nezapomínejte ani na dásně, kde pomůže studená kojenecká voda a kousek sterilní gázy (můžete použít i žínku, ale pozor na její sterilitu!), kterými očistíte dásně od případných zbytků mléka či jiného jídla a zamezíte tak proniknutí nečistot do vznikajících ranek. Při tomto očišťování provádějte i jemnou masáž dásní, která uleví alespoň trochu od bolesti a navíc změkčí pokožku a zuby se mohou lépe prořezávat.

Úlevu přináší i chlebová kůrka nebo mrkev, kterou dáte své ratolesti k žužlání. Ať už jste nebo nejste příznivci aromaterapie, rozhodně stojí za vyzkoušení. Do aromalampy dejte vonný olej z heřmánku, který se užívá právě při bolestech, které provázejí prořezávání zoubků. Vzhledem k tomu, že nejoblíbenější oleje mezi dětmi jsou citrusy, můžete také zvolit bergamot, tedy citroník bergamotový, který snižuje horečku a používá se při infekcích dutiny ústní.

Úlevu přinese pomoc z lékárny

Pokud se vám nechce dávat mrněti chlebovou kůrku nebo mrkev, kupte speciální chladící kousací kroužek, který je určený právě na obtíže spojené s prořezáváním zoubků. Ke slovu může přijít i homeopatie. Ta doporučuje při problematickém prořezávání zoubků, kdy je dítě velmi neklidné a plačící podávat lék Chamomilla Vulgaris 9CH nebo Belladonna 9CH pokud má dítě navíc horečku.

Dalšími osvědčenými přípravky z lékárny jsou masážní gely. Nabídka je opravdu široká a rozmanitá, ale mezi maminkami je velmi oblíbený Citrovital dentální gel pro děti, který obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera. Ty společnými silami pomáhají v ošetřování citlivých dásní a navíc skvěle zklidňují podrážděnou pokožku. Dobrou zprávou je i to, že tento gel má příjemnou chuť, ale neobsahuje cukr, a tak nehrozí, že byste svému špuntovi hned v začátcích zadělali na vznik zubního kazu.

Témata: Zdraví, Osmý měsíc, Bolestivý zánět, Masážní gel, Osvědčený recept, Chamomilla vulgaris, Chamomilla, Velké drama, Domácí zdroj, Mimi, Zdraví na Heureka.cz