Maminka.czPorod

Aby prsa nebolela. Vhodná podprsenka omezí i bolesti zad

Iva Endrychová 23.  5.  2016
V těhotenství a po porodu si ženy kvůli větším prsům a kojení musejí pořídit novou podprsenku. Jak si vybrat tu nejvhodnější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když miminko brečí hlady, je nejdůležitější ho co nejdříve nakojit. Stačí jenom rychle odepnout košíček a dítě už má přístup k prsu. Právě to je výhoda speciálních kojicích podprsenek. Při jejich výběru však pamatujte na důležitá hlediska. 

Ulevte zádům 

S tím, jak se v těhotenství prsy nalévají, se mění i těžiště ženy a na to by se nemělo zapomínat. Správně zvolená podprsenka nás „nutí“ chodit rovně a nehrbit se. Nepřetěžujeme tím krční páteř, která nevhodně zvolenou podprsenkou trpí asi nejvíce. Tak jako u běžné podprsenky, je důležité, aby i ta kojicí poskytovala prsům potřebnou oporu. 

 Nevíte si rady s výběrem vhodné podprsenky? Tápáte při jejich výběru? Poraďte se tento týden v naší poradně se zkušenou Brafitterkou Klárou Doubkovou. 

Umíte si vybrat vhodnou podprsenku? (Poradna)

„To znamená zvolit vhodnou velikost obvodu hrudníku tak, aby váha poprsí nespočívala pouze na ramínkách, ale byla více držena právě spodním kusem podprsenky,“ vysvětluje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Ve své praxi se již několikrát setkala se ženami, které si stěžovaly na bolesti krční nebo hrudní páteře, ramen nebo bolesti hlavy. Příčina byla přitom banální: nevhodně zvolená podprsenka.

Ta by měla plnit především podpůrnou funkci. Správně zvolená sedí pevně na hrudníku a neposouvá se, prsa nepřetékají z košíčků a kostice ve středu podprsenky leží na hrudní kosti. „Obvod by měl nést až devadesát procent tíhy ňader, na ramínkách by mělo spočívat jen pouhých deset procent. Prsa na místě drží právě obvod, takže pokud se vám ramínka zařezávají, zkuste je povolit tak, aby se pod ně pohodlně vešel jeden prst. Pokud vám ňadra padají, zkuste zvolit pevnější obvod a větší košíček,“ upozorňuje Klára Doubková z prodejny spodního prádla Caresse. 

Dost času na výběr 

V těhotenství se velikost prsů různě mění. Odhadnout tedy velikost podprsenky, až budete kojit, není snadné. „Obecně se doporučuje, aby si žena šla vybrat kojicí podprsenku zhruba osm týdnů až čtyři týdny před porodem, to prsy nejvíce odpovídají době kojení,“ doporučuje Klára Doubková.

9 způsobů, jak se v těhotenství zbavit bolesti zad i bez prášků

Kojicí podprsenky se vyrábějí jak s kosticemi, tak bez nich. Můžete si vybrat i podprsenku se zapínáním vzadu nebo vepředu. Záleží čistě na vašich preferencích. Pokud vás tedy v podprsenkách s kosticemi prsy nebolí, nemusíte se jich vzdávat. „V tom případě si však pohlídejte, aby kostice končila až za prsem. Zabráníte tak bolestivým otlakům, které mohou vést k nepříjemným problémům,“ varuje odbornice. Počítejte také s tím, že do košíčků ještě přijdou vložky chránící prádlo před samovolným odkapáváním mléka.

Noční opora

Na noc si na sebe podprsenku obvykle nebereme, ale v období kojení to mnohým ženám vyhovuje právě z toho důvodu, aby si do podprsenky mohly dát vložky a chránily tak ložní prádlo. 

Na noc jsou určitě pohodlnější podprsenky bez kostic a se širokými ramínky. Prsy tak mají potřebnou oporu a zůstávají pevné. Výběr kojicích podprsenek je bohatý, takže si vybere skutečně každá žena podle svých potřeb. 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Kojení, Krása a styl, Bolest, prsa, Bolest zad, Hrudní páteř, Michaela Tomanová, Ložní prádlo, Podprsenka, Nepříjemný problém, Košíček, Brandýs nad Orlicí, Rehabilitační ústav