Maminka.czMléčné zuby

Aby zoubky nebolely: Za kazy může špatné čištění a cukr

redakce 11.  10.  2021
První zoubek dítěte bývá událostí, kterou rodiče netrpělivě očekávají. Je to také důvod pořídit zubní kartáček, protože i první zoubky se mohou kazit. Máme pro vás tipy, jak je správně čistit a kdy vyrazit poprvé k zubaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mléčné zoubky jsou sice jen dočasné, ale mají pro budoucí vývoj chrupu velký význam. Děti se jimi učí kousat, ovlivňují výslovnost i tvar čelistí a obličeje. Proto se o ně musíme starat stejně pečlivě jako později o stálé zuby. Správnou péčí již od nejútlejšího věku předejdeme vzniku zubního kazu.

VIDEO: Jaká je hlavní příčina opožděného vývoje řeči u dětí? Budete se divit!

Čistit, čistit a zase čistit

Hlavní roli při čištění zoubků malých dětí hrají rodiče, protože první zub se vyklube kolem půl roku věku. Jak dlouho budete zuby čistit, záleží na šikovnosti dítěte. Některé to zvládnou samy dříve, ale většinou je to zhruba až do čtyř let věku dítěte. Potom je vaším úkolem dohlédnout, zda jsou zuby vyčištěné pořádně. Na samotné čištění si vyhraďte ráno i večer dostatek času a obrňte se trpělivostí. Pomůže návštěva zubní hygienistky, která vysvětlí, jak si má dítě zuby správně čistit.

Za zkažené zoubky může špatné čištění a cukr

Nejčastějším důvodem zubních kazů je špatné čištění chrupu v kombinaci se sladkými potravinami, mezi které patří i mateřské mléko. Obsahuje laktózu, tedy cukr, který je živnou půdou pro bakterie zapříčiňující vznik zubního kazu. Věnujte proto zvýšenou pozornost péči o zoubky u dětí, které jsou kojeny déle než jeden rok.

Kdy vyrazit poprvé k zubnímu lékaři?

S dítětem byste měli navštívit zubaře již během prvního roku života. Během prořezávání zubů jsou nutné pravidelné šestiměsíční intervaly prohlídek u zubního lékaře, protože případné poruchy anebo nepravidelnosti v prořezávání odhalí včas a mohou být úspěšně vyřešeny. Před návštěvou se obrňte trpělivostí. Je třeba počítat s tím, že se to dítěti nebude líbit a bude plakat, je však důležité, aby si na prostředí zubní ordinace zvyklo.

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Dentální hygiena

I když berete péči o zoubky svých dětí zodpovědně a snažíte se o ní zjistit vše potřebné, není nad osobní kontakt s odborníkem a názornou ukázku. Dentální hygienista provede s vaším dítětem nácvik, jak si správně čistit zuby. Zdravotní pojišťovny oceňují aktivní přístup k prevenci, a tak můžete získat příspěvek i na tyto hrazené služby. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá dětem do 18 let ročně až 1500 Kč. Správně prováděná dentální hygiena je snad ta nejsnadnější prevence před tak závažnými problémy, jako jsou zubní kaz nebo zánět dásní. Pokud se tedy ptáte, kdy začít s dítětem pravidelně navštěvovat dentálního hygienistu, odpověď zní, že není důvod otálet. Zeptejte se stomatologa, který zná vaše dítě a dá vám nejpřesnější doporučení.

Patero pro zdravé dětské zoubky

  • S čištěním začněte už od prořezání prvního dětského zoubku. Po nočním kojení otřete zoubky vlhkou tkaninou.
  • Na čištění mléčných zoubků používejte malý a měkký kartáček. Měl by mít malou hlavu sloužící k čištění, štětiny by měly být velmi měkké, rovné a husté.
  • U prvních zoubků není zubní pasta důležitá. Postačí čištění kartáčkem s vodou. Později volte dětskou zubní pastu podle věku dítěte; liší se množstvím fluoridu. I později platí, že samotná zubní pasta nikdy nenahradí mechanické čištění kvalitním kartáčkem.
  • Nepodávejte dítěti před spaním sladké nápoje. Po vyčištění zoubků už by mělo pít pouze čistou vodou.
  • Dětské zoubky často a důkladně prohlížejte a nevynechávejte preventivní prohlídky ani tehdy, když není viditelný problém. Od dvou let by na ně dítě mělo chodit pravidelně dvakrát ročně.
Témata: Zdraví, Děti, Zuby, Cukr, Péče o zuby, Růst zubů u dětí, Mléčné zuby, Zubní kaz, Kaz, Zubař, Zubní kartáček, Zub, SPA, Pasta, Čištění, Zánět dásní, Zoubek, Zdraví na Heureka.cz