Maminka.czČasopis Maminka

Ach jo, zase kluk!

Zuzana Labudová 16.  7.  2012
Jste potřetí těhotná, ale vysněná holčička se nekoná. Jak se ubránit přívalu slz, když ultrazvuk nemilosrdně ukázal zase pindíka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to tak výjimečná situace a stát se to může i prvorodičkám. Některé ženy se od začátku těhotenství nebo dokonce ještě před početím natolik ztotožní s představou určitého pohlaví svého dítěte, že je pak pro ně odhalení opačného stavu šokem či zklamáním.

Sedmatřicetiletá Hanka z Prahy je mámou tří holčiček. „Když jsem čekala první dítě, bylo mi opravdu upřímně jedno, co se nám narodí. Když jsem byla těhotná podruhé, na kluka jsem si myslela, prostě jsem si chtěla vyzkoušet, jaké to je mít syna. Možná proto se nám narodila holka, která nikdy neměla na sobě sukni a panenky její starší sestry ji absolutně nezajímaly.

Při třetím těhotenství jsem si už vyloženě přála holku a představa tří dcer se moc líbila i mému muži, jen litoval, že se první dvě nejmenovaly Kazi a Libuše,“ směje se Hanka. Rodinnou statistiku posléze vylepšila její sestra, která pro změnu přivedla na svět tři chlapečky. „Takže tu samozřejmě občas máme i kluky, a abych řekla pravdu, mám pocit, že je úplně jedno, jakého pohlaví děti jsou, protože když se do toho pořádně pustí, zlobí všechny úplně stejně,“ dodává.

Jen ať je to kluk!

Zjišťování pohlaví nenarozeného dítěte a následná selekce plodu podle něj jsou u nás povoleny jedině ze závažných zdravotních důvodů. Některé dědičné choroby se totiž projevují buď jen u chlapců, nebo jen u dívek a v takových případech je možné určit pohlaví embrya ještě předtím, než je přeneseno do ženiny dělohy. Rodiče s takovou genetickou zátěží tedy mohou absolvovat umělé oplodnění, při němž je nejprve stanoveno pohlaví embrya a do dělohy je zavedeno pouze to, kterému dědičné onemocnění nehrozí.

ČTĚTE TAKÉ: http://www.maminka.cz/clanek/deti-a-materstvi/je-jmeno-vaseho-ditete-original-nebo-tuctova-zalezitost

Zákon to ale dovoluje jenom v přesně vymezených případech a diagnózu musí potvrdit genetik. Rozlišovat pohlaví a odstraňovat plody nechtěného pohlaví při fyziologickém těhotenství je u nás striktně zakázáno. U umělých oplodnění by teoreticky šlo vybrat k oplodnění spermii určitého pohlaví, není to však stoprocentně spolehlivé. Především se k tomu ale nepřistupuje z etických důvodů. Pokud bychom totiž připustili, že si budeme vybírat, zda se nám narodí dívka, či chlapec, mohlo by se to postupem času stát normálním a později by mohly přibýt další požadavky, například na barvu očí.

Mnoho lidí se snaží ovlivnit pohlaví svého budoucího dítěte ještě před početím, na internetu najdete řadu babských rad, podle nichž je údajně možné zajistit si chlapečka nebo holčičku. Částečně možnost ovlivnění početí dítěte určitého pohlaví přiznávají i gynekologové, a to na základě větší pohyblivosti spermií s chlapeckým chromozomem. Je to ale metoda značně nespolehlivá.
Na druhou stranu vědci stále přicházejí s informacemi o tom, co vše může pohlaví nenarozeného dítěte ovlivnit.

Podle jedné z posledních studií, která se uskutečnila v Dánsku a Japonsku, mohou pohlaví miminka ovlivnit i cigarety vykouřené rodiči v době početí. Studie se zúčastnily matky téměř dvanácti tisíc dětí, které odpovídaly vědcům na otázku, zda ony nebo jejich partneři v době početí kouřili. Počet novorozenců mužského pohlaví se výrazně snižoval s počtem cigaret vykouřených jejich rodiči. Těm, kteří nekouřili vůbec, se narodilo více chlapců než dívek.

Těm, kteří kouřili více než krabičku cigaret denně, se narodilo naopak mnohem více děvčátek. Někde uprostřed se nachází skupina rodičů, kteří kouřili, ale maximálně 20 cigaret denně. Méně chlapců se narodilo i párům, kde matka byla nekuřačka, zato otec silný kuřák. Vědci se domnívají, že spermie, které nesou chromozom Y, jenž je zodpovědný za mužské pohlaví plodu, jsou na cigaretový kouř citlivější než „dívčí“ spermie s chromozomem X.
Jako návod k početí dívky to ale rozhodně neberte, protože kouření rodičů zvyšuje až dvojnásobně riziko potratu.

Diskuse o etických aspektech výběru pohlaví dítěte ale zatím není ukončena. S názorem, že rodiče by měli mít právo si ho zvolit, přišli naposledy australští lékaři provádějící umělé oplodnění. Ovlivňování pohlaví dítěte medicínskými metodami je sice zatím v Austrálii zakázané, na návrhu legislativní změny už ale pracuje odborná skupina ustanovená tamním ministerstvem zdravotnictví. Lékaři argumentují především tím, že pokud rodiče tak moc chtějí syna nebo dceru, že jsou ochotni kvůli tomu podstoupit proces umělého oplodnění a zaplatit tisíce dolarů, mělo by jim být umožněno, aby svého cíle dosáhli.

Docela pragmaticky nahlíženo je prostě lepší, pokud se jim narodí vytoužený kluk nebo holka, než aby po dlouhém martyriu a vynaložených prostředcích byli pohlavím svého dítěte zklamáni, což navíc nic příjemného nepřinese nejen jim, ale ani právě narozenému miminku. Také evropští lékaři, vědci a odborníci na etiku diskutují již dlouho o tzv. vyvážení stavu v rodině. V takovém případě by na volbu pohlaví dalšího dítěte měli nárok rodiče, kteří mají více dětí jednoho pohlaví a chtějí tento stav v rodině vyvážit.

Částečně k takové praxi dochází už dnes, kdy řada lidí z vyspělých zemí cestuje například do Thajska, kde si při umělém oplodnění pohlaví svého budoucího miminka vybrat mohou. To je ale dostupné jenom bohatým, zástupci rovnosti proto argumentují, že tato možnost by měla být dopřána i chudým párům.

Témata: Časopis Maminka, Kluk, Dědičné onemocnění, Výjimečná situace, ACH JO, Fyziologické těhotenství