Maminka.czPříběhy

Adoptoval dívku s Downovým syndromem, kterou odmítlo 20 rodin. Není to charita, je to láska, říká táta s dojetím

Simona Formánková 6.  3.  2024
Když se v roce 2017 setkal Luca Trapanese (47) poprvé s holčičkou jménem Alba, bylo jí pouhých 14 dní. Její biologická matka ji odložila, protože se narodila s Downovým syndromem. Dalších 20 rodin ji kvůli tomu odmítlo. Charismatickému Italovi však učarovala, a začal se tak psát jeden velký dojemný příběh.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý příběh opuštěného dítěte, kterého se někdo obětavý a odhodlaný dát mu rodinu ujme, rozhodně stojí za zveřejnění. Obvykle je to anabáze plná papírování, trpělivosti, slz a nakonec i šťastných shledání. Příběh Luky Trapaneseho je navíc ještě ojedinělý v tom, že jde o svobodného homosexuála. Ti mají adopci v Itálii mnohem náročnější. Lucovi úřady sice adopci dovolily, ovšem s podmínkou, že musí jít o dítě se zdravotními problémy nebo problémy chování. 

Ani to ho však neodradilo. Možná právě díky tomu mu osud přivedl do cesty malou Albu s Downovým syndromem. Luca měl spoustu zkušeností s prací v centrech pro lidi se speciálními potřebami, proto ho Albina diagnóza nijak nevyděsila. V jednom z rozhovorů řekl: "Práci s postiženými jsem se dobrovolně věnoval od svých 14 let, takže jsem cítil, že mám potřebné znalosti a zkušenosti a moje rozhodnutí je správné." A právě díky těmto zkušenostem věděl, že jí bude tím správným otcem. 

VIDEO: Dojemné! Dívka uklidní malého bratra hrou na kytaru

Příběh tatínka samoživitele: Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO

Jediné, čeho se Luca bál, bylo, zda bude schopný se postarat o tak malé miminko. S novorozenci příliš zkušeností neměl. Vše se však změnilo, když ji poprvé držel v náručí. "Okamžitě mě přemohla radost a já ihned cítil, že je to moje dcera. Jsem opravdu hrdý, že mohu být její táta," řekl také ve zmíněném rozhovoru. Malá Alba mu prý změnila život a vše se teď točí jenom kolem ní. 

Dnes je z nich nerozlučná dvojka, kterou na Instagramu sleduje téměř půl milionu lidí. Luca nejenže sdílí střípky z jejich života a běžných dní, ale bojuje také za rovnoprávnost gayů a lesbiček v Itálii. Z radostných a usměvavých fotek je jasné, že si společně strávený čas naplno užívají. Luca k jednomu z posledních instagramových příspěvků také velice emotivně napsal: "Není to charita, je to láska."

Témata: Příběhy, Rodina, Rodina a vztahy, Instagram, tatínek, Životní příběh, Otec, Adopce, Odvaha, Itálie, Dívka, Downův syndrom, charita, Albina, Alba, Příběh, Shledání, Luco, Dojetí, Rovnoprávnost, Táta, Speciální potřeba, Láska