Maminka.czChování a vztahy

Advent = charity čas. Komu udělat radost letos?

Iva Endrychová 1.  12.  2014
V adventním čase jsou srdce mnohých z nás naměkko. A spousta z nás přemýšlí o dobrém skutku. Na výběr máme z mnoha možností. Stačí si jen vybrat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Darujte hračku

Pokud nechcete dávat peníze, máte možnost darovat i hmotné dary. Přesně to umožňuje sbírka Českého rozhlasu Daruj hračku. Začátkem podzimu děti a klienti několika dětských domovů a ústavů sociální péče nakreslili svá přání a vznikla databáze přání, ze kterých si můžete vybrat a dárek vybranému dítěti pořídit.

Projekt se zaměřuje i na mládež, která mnohdy ocení praktické dárky. Studenti například často potřebují učební pomůcky. Mladí lidé, kteří opouštějí domovy, se zase chtějí osamostatnit, ale nemají vybavení pro samostatnou domácnost.

Vybrané a zakoupené dárky mohou lidé poslat bezplatně prostřednictvím přepravního partnera sbírky – společnosti GLS, poštou nebo osobně přinést na adresu rozhlasu (Vinohradská 12, Praha 2), a to až do 14. prosince. Sběrné místo je otevřeno denně od 9.00 - 19.00 hodin. Doručené dárky najdou děti na Štědrý den pod stromečkem.

Více informací najdete na adrese www.darujtehracku.cz.

Křišťál pro Světlušku

U vánočního stromku na Václavském náměstí si můžete zakoupit nádherou ozdobu z českého křišťálu, kterou vyrobili lidé s těžkým zrakovým postižením v pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina o. p. s. Výtěžek z prodeje dostane Světluška.

Vánoční křišťál pro Světlušku stojí 80 korun a za tuto cenu dostanete dvě ozdoby. Jednu k sobě domů na stromeček a druhou můžete zavěsit na konstrukci vánočního stromu vedle prodejního stánku. Kromě toho bude u stánku k dostání i limitovaná exkluzivní edice zlatem zdobených křišťálových zvonečků v ceně 400 korun za jeden.

Klepněte pro větší obrázek

S nápadem vyrábět vánoční ozdoby z křišťálu přišly zaměstnankyně tradiční české společnosti Preciosa Lighting. Bylo jim líto, že po dokončení luxusních lustrů a svítidel zůstává spousta menších křišťálových kousků, které se dále nevyužívají. „Naše kolegyně z výroby za námi přišly s tím, ať pro zbylé křišťály najdeme nějaké smysluplné uplatnění. Spojili jsme se tedy s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška a křišťály jim nabídli coby surovinu pro práci v chráněných dílnách,“ líčí Jindra Vejvodová, ředitelka marketingu a komunikace Preciosa Lighting.

Adventní trhy na Václavském náměstí budou od 29. listopadu do 8. ledna.

Dárek, který potěší dvakrát - audiopohádky O nepotřebných věcech

Další možností, jak přispět Světlušce je i CD se sedmi audiopohádkami od Arnošta Goldflama O nepotřebných věcech. Prostřednictvím hlasu autora se seznámíte s osudem staré boty, novin, pokažených hodin, nepotřebných hadrů, vyhozené knížky, okousaných ohryzků a hovínka.

Klepněte pro větší obrázek

„Neobvyklé příběhy v nezaměnitelném podání Arnošta Goldflama si jistě najdou posluchače nejen mezi dětmi. Navíc toto cédéčko mezi nepotřebné věci rozhodně nepatří, protože jeho zakoupením přispíváte do sbírky Světluška na pomoc nevidomým,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který sbírkový projekt Světluška organizuje.

CD O nepotřebných věcech - Pohádky i pro Světlušku vydal Radioservis. Křest za účasti Arnošta Goldflama se uskuteční 4. prosince v 16.30 v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské 12. Obal a booklet CD zdobí ilustrace Petry Goldflamové Štětinové.

CD zakoupíte například v e-shopu Radioservisu, Reprezentační prodejně Českého rozhlasu, síti knihkupectví a vydavatelství Kosmas, Neoluxor, Bontonland, Kanzelsberger, Dobrovský, Barvič a Novotný.

Podpořte SOS vesničky

V neděli 30. listopadu slavnostně rozsvítila manželka prezidenta republika Ivana Zemanová vánoční strom na Pražském hradě. U něj naleznete kasičku, jejíž obsah bude věnován ve prospěch SOS dětských vesniček. Letos bude výtěžek použit na provoz zařízení a rozvoj programů péče o ohrožené děti.

Témata: Chování a vztahy, Peníze a kariéra, léto, Advent, audiopohádky, vánoční ozdoby, Sběrné místo, Václavské náměstí, Ředitel marketingu, Let, Western, Studenti, Vybrané dítě, Radost, Adventní trh, Sbírka, Arnošt Goldflam, Lustr, Ohrožené děti, Řád, Databáze, Čas