Maminka.czRodina

Adventní kalendář – zábava nejen pro děti

Lucie Černohorská 10.  11.  2010
Adventní kalendář – zábava nejen pro děti
Ačkoli je ještě listopad nad Vánocemi už přemýšlí mnozí z nás. Prosincovou část adventu mnoha dětem, ale i dospělým, už dlouhou dobu zpříjemňuje adventní kalendář. Dnes se dozvíte, s čím na nás vyrukují obchodníci a jak dětem vyrobit ten pravý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Adventní kalendáře, po kterých naše děti nebudou bolet zuby

Kalendáře máme různé. Plánovací, nástěnné, stolní, … ale jen ten adventní se dá sníst. I když ani to nemusí být pravidlem.

Většina z nás si sice pamatuje adventní kalendáře pouze čokoládové a nikdy by nás nenapadlo dětem dávat jiné, ale doba se mění a výrobci hraček jsou čím dál tím víc vynalézaví. V nabídce obchodníků naleznete kupříkladu

  • pohádkový adventní kalendář – 2CD se 24 pohádkami, které vyprávějí přední čeští herci.
  • Knížkový adventní kalendář – 24 leporel obsahujících pohádkový příběh
  • Lego city adventní kalendář – 24 tématických dárečků, přičemž součástí stavebnice je 6 minifigurek a 271 dílků.

Vyrob si sám!

Pokud i vy patříte k těm, kteří dají přednost ručně vyráběnému adventnímu kalendáři před kupovaným, pak vám poradíme, jak na to.

Čtěte také: Kdy a jak říci dětem pravdu o Ježíškovi?

Základem je rozmyslet, zda chceme kalendář na jednorázové použití, či zda náš produkt má být trvalejšího rázu a vydržet i pro roky následující. Tomu přizpůsobíme volbu materiálu.
Dále je třeba vymyslet, co bude základem pro oněch 24 tajemných míst skrývajících tajemnou sladkost. Jako výchozí surovina dobře poslouží téměř cokoliv:

  • Papír (obálky, papírové pytlíky, dárkové papírové tašky, krabičky od zápalek, prázdné roličky od toaletního papíru, barevné ubrousky, či jen tvrdý papír na papírové kornouty…)
  • Látka (látkové pytlíčky různých barev, velikostí či , staré ponožky – půlpáry, kapesníky...)
  • Plast (kelímky od jogurtů, obaly ze vnitřků kindervajíček)
  • Keramika (malé kvetináčky, vyskládané hrnky po babičce)

Hotovo? Pak už zbývá vymyslet, kam oněch 24 skrývaček umístíme. Trojrozměrné věci typu krabičky, pytlíčky či hrníčky lze dobře vyskládat na volnou polici, klavír, parapet, volný tác či do starého proutěného košíčku po babičce.

Látkové pytlíky či papírové dárkové tašky dobře vyniknou zavěšeny na ramínku, větvičce, či tyčce. Pokud chcete z adventního kalendáře vytvořit hezkou nástěnnou dekoraci, zvolte jako podklad pevnou látku, polystyrénovou desku či tvrdý karton.

Pokud se chcete pustit do výroby adventního kalendáře a potřebujete větší množství nápadů, pak zkuste nahlédnout do knihy Adventní kalendář z vydavatelství TOPP.

Ani dospělí nepřijdou zkrátka

Věřte tomu, že adventní kalendář ocení nejen děti, i verze pro dospělé stojí za shlédnutí (či pořízení). V běžném supermarketu seženete nástěnný čajový adventního kalendář (v nabídce je jak varianta s porcovaným čajem, tak i dražší varianta s kvetoucími čaji), ve specializovaných obchodech narazíte na kalendáře erotické (překvapení v podobě kondomů, prádla pro něj či pro ni…) či kalendáře alkoholické (pivní kalendář, sada 24 miniatur, či speciální vánoční edice bylinného likéru v láhvi, u které se speciální vánoční symboly objeví až po upití). Stačí si jen vybrat.

Čtěte také: Kdy a jak říci dětem pravdu o Ježíškovi?

Témata: Děti, Rodina, zábava, Advent, adventní kalendář, Žába, NEJ, Shlédnutí, Tvrdý papír, Jednorázové použití, Pohádkový příběh, Kalendář