Maminka.czAdvent

50 nápadů na dechberoucí adventní věnce. Zvolíte tradiční, nebo raději originální?

Simona Procházková 21.  11.  2023
Už víte, jaký adventní věnec ozdobí letos váš domov? Plánujete pořídit nebo vyrobit si věnec na dveře, stůl nebo okno? V naší velké fotogalerii najdete spoustu inspirace a dozvíte se, co letos frčí a do jakých barev sladit vánoční výzdobu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Advent se pomalu, ale jistě nezadržitelně blíží. První adventní svíčku letos zapálíme v neděli 3. prosince. Nastává tak ta správná doba na to, zahájit přípravy a pomalu se chystat na příchod vánočních svátků. Adventní věnec symbolicky odpočítává čtyři týdny do Vánoc, vedle toho také nádherně zútulní a zkrášlí domov.

VIDEO: Návod na výrobu adventního věnce

Adventní věnec, jeden z tradičních symbolů adventního času, si samozřejmě můžete vyrobit doma sami, pokud ale nestíháte nebo nejste příliš zruční, porozhlédněte se v květinářství nebo hobbymarketech, nabídka na trhu je skutečně obrovská a pestrá, takže určitě seženete takový, který bude odpovídat vašim představám.

Zůstat můžete u klasiky. Na prvních příčkách se tradičně drží barvy jako červená, zlatá nebo bílá. V posledních letech se však velké oblibě těší také pletené věnce nebo kousky z šišek či mechu. Originální věnec vyrobíte s trochou šikovnosti také například z kusu dřeva (odříznutého z kulatiny), případně stačí dřevěný truhlík na květiny a aranžérská hmota.

Zapalování jednotlivých svíček na věnci každou adventní neděli je v mnoha domácnostech takovou malou rodinnou oslavou a nádherným společným okamžikem, kdy si členové rodiny užívají, že jsou všichni spolu.

Adventní věnce: Jaké trendy panují?

Minimalistické i okázalé, čistě přírodní, nebo naopak třpytivé a nablýskané odlesky zlaté a stříbrné, tradiční i poněkud neobvyklé až avantgardní… Je to jen a jen na vás a vašem vkusu, pro jaký adventní věnec se rozhodnete. Fantazii se meze nekladou. Pokud nechcete, aby vám z něj doma v teple opadávalo jehličí, vytvořte nebo pořiďte si věnec z proutí, kaštanů, ořechů nebo látkový, pletený z vlny či háčkovaný. Dozdobit si ho pak můžete tak, jak se vám líbí, nebo můžete nechat děti, ať se o finální design postarají samy.

GALERIE: Svíčky plné vůní pro hřejivou domácí atmosféru a podzimní náladu. Vyberete si?

Jaké barvy věnců letos frčí?

Barvou letošních Vánoc je opět bílá, ale v kurzu jsou také perleťová růžová, šedá a fialová. Klasická bílá je věčná a nikdy neomrzí, rozhodně s ní nešlápnete vedle. Pokud se vám však zdá příliš jednotvárná nebo chladná a dáváte přednost výraznějším barvám, můžete ji doplnit jasně zelenou, modrou, bordó či fialovou. Obzvláště tmavě fialová působí vznešeně a svátečně a krásně doplní čistou bílou.

Víte, co značí svíčky na adventním věnci?

Možná nevíte, že podle křesťanských tradic má každá svíčka na adventním věnci svou barvu a název. První dvě svíčky by měly být fialové, první se jmenuje Naděje neboli Svíce proroků, druhá Betlémská svíce se zapaluje za mír. Třetí svíce je Pastýřská, symbolizuje přátelství. Ta už může být růžová, což je barva radosti, a čtvrtá svíčka by měla být zase fialová. Jmenuje se Andělská nebo se jí říká také Svíce za lásku.

adventní věnec

  • Adventní věnec je tradičním symbolem sloužícím k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce z jehličnatých větví se čtyřmi svícemi a každou adventní neděli se zapálí další svíčka. 
  • Zelená barva jehličí nebo listů na větvičkách věnce symbolizuje život (v křesťanství jde o věčný život Ježíše Krista, v pohanském slova smyslu o symbol života v protikladu k okolní zimě).
Témata: Galerie, Rodina, Tradice, svátek, DIY, Vánoce, domov, inspirace, Advent, Ježíšek, Výzdoba, adventní věnec, Kristus, Vkus, Barva, Věnec, Adventní neděle, Příčka, Ori, Stůl, Svíčka, Vánoční výzdoba, Svíce, Okno