Maminka.czPředškolák

Aktovka nebo batoh? Poradíme vám, jak vybrat správnou tašku do školy

Markéta Novák Matějková 24.  8.  2016
Máte doma budoucího prvňáčka a řešíte, jak by měla vypadat jeho první školní taška a podle jakých kritérií ji vybrat? Vaše děti v tom mají jasno. Vedou výrazné barvy, motivy s postavami oblíbených hrdinů a na ostatním už tolik nezáleží. Výběr vhodné tašky do školy byste ale neměli podceňovat, protože vaše dítě ji bude nosit 5 dní v týdnu. Kromě velikosti, ceny a designu je důležité hledět i na další parametry.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školní batoh nebo aktovka?

Zda zvolit pro prvňáčka školní batoh nebo aktovku je čistě individuální záležitostí a otázkou vkusu. U obou typů školní tašky by měla být vždy základním požadavkem pevná anatomicky tvarovaná záda s dostatečným polstrováním a nastavitelnými popruhy, širokými alespoň 4 cm.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud je aktovka správně anatomicky tvarovaná, bude dítěti dobře sedět a umožní mu správné držení těla. Pro prvňáčky a malé děti jsou lepší menší a lehčí tašky s váhou ideálně do 1 kg. Dbejte na to, aby zádová část byla vždy vyztužená, protože jedině tak bude váha rovnoměrně rozložená na celou plochu zad. Aktovka musí být pohodlná a dítě nesmí nikde tlačit. 

Správné nošení hraje důležitou roli

Výběrem kvalitního batohu či školní tašky to ale nekončí. Důležité je i správné nošení. Pro zdravá záda vašeho dítěte je například nezbytné nastavení popruhů i jejich délka, jinak může dojít k nesprávnému držení těla. Popruhy by neměly být příliš utažené ani příliš dlouhé. Správné utažení vypadá tak, že horní rohy tašky se nacházejí zhruba v úrovni ramen. Pokud správně nastavíte popruhy a budete dohlížet na to, aby vaše dítě mělo uvnitř rovnoměrně rozložené věci, nebude jeho páteř zbytečně namáhaná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co nepodcenit

Je potřeba si uvědomit, že školáci své tašky stále někam přenášejí a pokládají na zem. Proto by měla být vyztužená nejenom záda, ale i její dno. Dítě může aktovku jednoduše postavit na zem, aniž by se mu převrátila. Myslete rovněž na bezpečnost vašich dětí a při výběru se zaměřte na to, aby byla vybavena reflexními prvky.

 

Pro prvňáčky a malé děti jsou lepší menší a lehčí tašky s váhou ideálně do 1 kg.

 


Neméně důležité je vnitřní uspořádání kapes a přihrádek. Přístup do hlavní kapsy by měl být co nejjednodušší a obsluhovatelný ideálně i jednou rukou. Chybět by pak neměla oddělená kapsa na láhev s pitím a svačinu a dostatečně pevné a široké držátko na pohodlné přenášení batohu v ruce. Samozřejmostí by měl být i prostor pro jmenovku, kterou oceníte zejména v případě nechtěné ztráty.

Vyberte dětem tu správnou aktovku!

Výběr by neměl zůstat pouze na vás

I přesto, že je při výběru školní tašky stěžejní kvalita, nemalou pozornost věnujte také designu. Snažte se neřídit jen podle vlastního vkusu, ale dejte prostor pro výběr i vašemu budoucímu školákovi. Přeci jen on bude ten, kdo bude tašku pyšně nosit každý den na svých zádech.

Jak jsme vybírali aktovku my

Vzhledem k tomu, že i já vypravím příští týden svého prvňáčka poprvé do školy, bylo téma aktovek u nás velmi aktuální. Hned od začátku jsme měli jasno v tom, že chceme klasickou aktovku. A to z prostého důvodu - syn věci do tašky nahází a aktovka je přece jen pevnější a stabilnější. Aktovku nám také doporučila naše paní učitelka na schůzce před prázdninami.

Nejprve jsme hledali na internetu, porovnávali ceny, až jsme si vybrali jednu s oblíbeným motivem a rozhodli se, že pro ni zajedeme do specializovamé prodejny. Tam jsme ovšem zjistili, že aktovka neodpovídá vůbec našim představám, synovi pořádně na zádech nesedí a celkově vypadala, jak se říká, jako by byla šitá horkou jehlou. A to rozhodně nebyla z těch nejlevnějších.

Nakonec jsme si nechali ukázat několik druhů, až si syn vybral takovou, která nejvíce se mu líbila a z našeho pohledu mu také nejlépe seděla. Měla perfektní polstrování, byla lehká a kromě reflexních prvků měla jako bonus svítící klip. Sice dost překročila náš původní finanční záměr, ale to už tak většinou bývá... (Ve stejnou chvíli nakupovali rodiče aktovku pro holčičku a byli na tom úplně stejně jako my.)

Proto doporučuji si každou aktovku nebo batoh pořádně vyzkoušet. To, co sedí jednomu, nemusí vyhovovat druhému. V tomto případě není nad osobní zkušenost. Vyplatí se zajít do specializované prodejny, kde si můžete prohlédnout více aktovek různých výrobců. Protože když nemáte srovnání, snadno se necháte zlákat například nižší cenou, apod. A věřte nebo ne, rozdíl je opravdu velký. Přece jen nekupujete školní tašku na rok, ale měla by vydržet alespoň tři roky.

Napište nám, jakou máte zkušenost s výběrem školní tašky.

Kolik stojí školák? Jak zamává školní výbava vaším rozpočtem
Co má umět prvňáček před nástupem do školy?

 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Základní škola, Školy, pořad, Aktovka, Batoh, Jak, Polstrování, Správné držení, Anatomický tvar, Nastavitelný popruh, Budoucí škola, Pohodlné přenášení, Víla, Budoucí školák, Pór, Pořadí, Minnie, Školní batoh, Osobní zkušenost, Správné nošení, Individuální záležitost