Maminka.czPrůjem

Letní průjmy u dětí. Co je způsobuje a jak na ně?

Simona Procházková 1.  8.  2022
Letní akutní průjmy jsou strašákem mnoha rodičů (nejen) během dovolených. Jaké jsou příčiny průjmových onemocnění u dětí během teplých měsíců a jak je léčit? Existuje účinná prevence? A kdy je na čase vyhledat pomoc lékaře? Poradí a vysvětlí pediatři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malé děti jsou k průjmovým onemocněním obecně náchylnější. Podle průzkumů patří průjmy mezi jednoznačně nejčastější infekční onemocnění v batolecím a předškolním věku. I když tedy jde o poměrně běžný zdravotní problém, není radno jeho průběh podceňovat.

VIDEO: Tady budou rodiče s dětmi v nemocnici v důstojném prostředí

Většinou se nejedná o závažné onemocnění a díky správné léčbě během několika dnů odezní, zejména u kojenců se ale mějte na pozoru před dehydratací, která může být v extrémních případech i život ohrožující komplikací.

Jak průjem vzniká?

Během dne projde střevy velké množství tekutin, z nichž většina se absorbuje. Při akutním průjmu je střevní funkce nejčastěji narušena v důsledku poškození viry nebo patogenními bakteriemi, které překonají střevní mikrobiom a přilnou k buňkám střevní sliznice. Následné rozvolnění těsných spojů mezi střevními buňkami způsobí další narušení střevní bariéry a usnadnění průniku bakterií do stěny střeva, případně dále do organismu.

Ve snaze omezit průnik patogenních bakterií dochází ke zvýšení sekrece tělních tekutin do střeva. Průjem je vlastně obranný mechanismus organismu proti střevním patogenům. Infekci v typických případech doprovází horečka, zvracení, bolest břicha, nechutenství a celková únava.

Příčiny průjmů: bakterie nebo virová infekce

Průjem mohou vyvolat infekční a neinfekční příčiny. Neinfekční průjem (který se objevuje často při cestování do cizích zemí) souvisí se změnou jídelníčku a okolního prostředí (vysoké teploty, vzduch, kvalita vody) a s tím, jaké potraviny a v jaké úpravě člověk konzumuje (neomyté ovoce, exotické koření, tučnější jídla, například při častém grilování). Mezi hlavní infekční příčiny patří bakterie. Více než polovinu všech průjmů vyvolávají bakterie Escherichia coli, Campylobacter, dále se jedná například o salmonelózu nebo úplavici, zbytek jsou pak viry a parazité.

5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl

Důvodem bakteriálních střevních komplikací je často nedostatečně tepelně upravené maso. Také je potřeba uvědomit si, že v teplém počasí se potraviny rychleji kazí a že improvizované podmínky u prodejního stánku na koupališti nebo na pouti nemusí zaručit potřebnou skladovací teplotu. Lehčí průběh onemocnění zvládnete pomocí řady volně dostupných přípravků, které vedle rychlého zastavení průjmu podporují obnovení střevního mikrobiomu.

Cestovatelský průjem

Rozmyslete si, kam plánujete vyrazit na prázdniny. Země s nižšími hygienickými standardy a vlhčím klimatem patří mezi vysoce rizikové. Zažívací potíže v takovém případě zpravidla souvisí se změnou skladby jídelníčku a stravovacích návyků během dovolené v zahraniční destinaci, se změnou prostředí (jiné ovzduší, hygiena přípravy pokrmů, kvalita pitné vody apod.). Při plánování dovolené se zamyslete, zda organismus vašeho dítěte zvládne pobyt v odlišných životních podmínkách a případně v podnebí s extrémně vysokými teplotami i vlhkostí vzduchu. Dobře zvažte věk potomka a jeho aktuální zdravotní stav.

Průjem u malých dětí snadno způsobí pouhá změna klimatu nebo nadmořské výšky. Základem je konzumovat pouze potraviny zakoupené v kamenném obchodě a v originálním obalu, pít výhradně balenou vodu, vyhnout se nápojům s ledem, salátům se zálivkami, točené zmrzlině u stánku. Veškeré ovoce a zeleninu je nutné dobře omýt pitnou (balenou) vodou nebo oloupat. Vhodnou prevencí je včas před odjezdem začít podávat ratolestem probiotika, která upravují bakteriální osídlení tlustého střeva a zabraňují přemnožení škodlivých bakterií a kvasinek.

Co pomůže? Dieta a hodně tekutin!

Nejzásadnější při léčbě průjmů jsou dietní opatření, která se odvíjejí od věku dítěte. Co by tedy mělo jíst? Pokud je stále plně kojeno, pokračujte v kojení a zvýšené ztráty tekutin doplňte rehydratačním roztokem s obsahem minerálů (podává se chlazený po lžičkách). Pokud jde o dítě starší než jeden rok, doporučuje se v prvních čtyřech hodinách podat rehydratační roztok (30 až 50 ml na 1 kg hmotnosti) a pokračovat v podávání mléka, na které je dítě zvyklé. Dále pak ztráty tekutin doplňujte průběžně rehydratačním roztokem v menším množství (10 ml na 1 kg hmotnosti po každé stolici).

Horečka, zvracení, průjem i kolaps. Rotaviry se nevyhýbají ani nejmenším

Mléčnou výživu můžete zkusit připravit místo s vodou s rýžovým odvarem, který dítě lépe stráví. Starší děti mohou při průjmu dostávat zeleninovou polévku, bramborovou nebo rýžovou kaši, banánové pyré i rýži s libovým masem. Důležité je omezit množství tuků.

A jak je to s nápoji? Při lehkém průběhu je možné podávat slabý čaj nebo vodu (pokud nedošlo k výraznému odvodnění), sladké nápoje (cola, džusy) nejsou vhodné kvůli vysokému obsahu cukru, který může průběh potíží zhoršovat.

Stále má průjem! Co všechno může vaše dítě trápit? A kdy jít k lékaři?

Pozor na zákeřné rotaviry

Rotavirové infekce způsobují nejvíce akutních průjmů u dětí do pěti let. „K nákaze dochází rychle, tyto infekce jsou vysoce nakažlivé. Šíří se jak přímým kontaktem mezi lidmi prostřednictvím neumytých rukou, tak i vzdušnou cestou, vzácněji vodou a potravinami. Doba od nákazy k začátku nemoci je krátká – do dvou dnů. Rájem rotavirů jsou dětské kolektivy a nemocné dítě pak nakazí celou rodinu. Viru se podaří překonat obranný systém trávicí trubice a dostane se pak do tenkého střeva, kde dochází k zánětu na sliznici,“ vysvětluje pediatrička MUDr. Alexandra Vidnerová.

Průběh onemocnění je různý, mírnější bývá u kojených dětí, a to díky ochranným látkám z mateřského mléka. Nemoc se projevuje, vedle četných vodnatých nazelenalých stolic, bolestmi břicha, křečemi, nechutenstvím, zvracením i horečkou. Základem léčby jsou dieta a dodržování pitného režimu (slabý čaj, rýžový či mrkvový odvar, případně rehydratační roztok). Pozor, tekutiny podávejte vždy po lžičkách. Při těžším průběhu je někdy nutná hospitalizace, to se musí tekutiny dítěti podávat infuzí. Jediným preventivním opatřením proti rotavirové nákaze je očkování.

Komu nejvíc hrozí rotaviry? Pozor, desetina dětí skončí v nemocnici

Hrozí rychlá dehydratace!

Největší rizika při průjmových onemocněních jsou nedostatečný pitný režim a následná dehydratace neboli odvodnění organismu. O průjmu hovoříme v případě, že má dítě více než tři řídké až vodnaté stolice během 24 hodin. Dehydratace je spojena s větší ztrátou minerálů, která je o to závažnější, čím je dítě mladší a s nižší hmotností. Jak zjistíte, že je váš potomek dehydratovaný? Varovným signálem je, když nemočí déle než šest hodin. Ztrátu tekutin může urychlit zvracení, které průjem často doprovází. „Mezi příznaky dehydratace u dětí patří změna celkového stavu, únava nebo podrážděnost, sušší vzhled sliznic, suché rty, menší množství tmavě žluté moči v důsledku šetření tekutin organismem a celá řada dalších projevů,“ říká MUDr. Jakub Pecl, lékař z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Co tedy dělat?

  • Je důležité malému pacientovi podávat průběžně dostatečné množství tekutin. V lékárnách seženete orální rehydratační solné roztoky, některé musí předepsat lékař (známé jsou například Kulíšek nebo Enhydrol). Známé protiprůjmové léky, které na sebe vážou nežádoucí látky v postižených střevech a pomáhají je rychleji vyloučit z těla, jsou vhodným řešením, nejsou ale bezpodmínečně nutné.
  • „Pokud nemáte zrovna v dosahu lékárnu a jste odkázáni na svou pomoc, využijte převařenou vodu s 4 lžičkami cukru a 1 lžičkou soli. Lékaře určitě navštivte, pokud průjem trvá déle než pět dní, objeví se horečky a zvracení, ve stolici je příměs krve nebo dítě odmítá přijímat tekutiny. To platí, ať průjem přijde kdekoli,“ zdůrazňuje praktická lékařka MUDr. Petra Nová.
Témata: Zdraví, Děti, Pediatrie (poradna), Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Bolesti břicha, Průjem, Probiotika, Kulíšek, Narušení, Ovzduší, Enhydrol, Zálivka, Lékař, Patogen, Salmo, Jakub Pecl, Escherichia coli, Jed, Pyré, Bakterie, Campylobacter, Střevo, Zdraví na Heureka.cz