Maminka.czTěhotenství

Alena Šeredová: Během těhotenství jsem ztratila všechny komplexy

Iveta Vařečková 14.  6.  2013
Pokračování rozhovoru se světově uznávanou modelkou a maminkou dvou dětí Alenou Buffon Šeredovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

* Spojuje vás dva nějaký sport?

Já lyžuji, jezdím na snowboardu, manžel to má kvůli hrozícímu zranění zakázané. Já hraji tenis, on ne. On hraje fotbal, já ne. Občas si sice zakopu s dětmi a chodím na zápasy, ale nejsem žádná velká fanynka…

* Jak vás, cizinku, v Itálii berou coby manželku slavného sportovce?

Naštěstí jsem se do povědomí veřejnosti zapsala dřív, než jsme spolu začali chodit. Ale bylo období, kdy si italské herečky a jiné hvězdy stěžovaly, že jim cizinky berou práci v televizní branži. Jenže čemu se divily? Ať už šlo o nás holky z Východu, nebo o Argentinky, kterých je v Itálii také hodně, my jsme si na rozdíl od nich na nic nestěžovaly. Nepotřebovaly jsme speciální auto ani stravu, prostě jsme se vrhly do práce.

ČTĚTE TAKÉ: Aňa Geislerová: „Všem dětem píšu deníky, už když jsou v břiše“

* Jak velký důraz kladou Italky na svoji krásu?

Podle toho, co vidím kolem sebe a jak moc jsou italské ženy v poslední době upravené, napíchané a zvlášť v oblasti rtů zvětšené, tak si myslím, že si na to potrpí opravdu hodně. Coby holku z Čech mě tam zvlášť překvapila jedna věc. Zatímco u nás se chodí ke kadeřnici, když potřebujeme novou barvu nebo ostříhat, v Itálii většina žen nemá doma šampon. Jsou zvyklé nechat si mýt vlasy od profesionálů. Je ale pravda, že na ulici je to hodně znát. Italky také často chodí na pedikúru a manikúru, a to i v tomto období, kdy je v zemi velká ekonomická krize.

* Řeší důrazně i svoji nadváhu?

Třeba co se týká časopisů, najdete jich tam hodně o módě, ale italskou Dietu jsem nezahlédla. Možná proto, že všechny Italky jsou mnohem víc tvarované. Navíc si myslím, že když vedle sebe postavíte ikonu italské krásy Moniku Bellucci a nějaké hubené choudě, tak si chlap určitě vybere Moniku. Podle mě mají páni rádi, když je co osahávat, a kost a kůže u nich rozhodně neletí. Zastávám názor, že hezká postava je ta, která je udržovaná sportem a dobrou stravou. Navíc, musím přece zastávat svoji „rasu“, takže preferuji, když má žena tvary. (smích)

* Co jste v péči o vzhled od Italek okopírovala?

Šamponů mám sice doma několik, ale občas si přece jen nechám umýt vlasy u kadeřníka. Zvlášť když jedu někam, kde můžou čekat fotografové. Dělám to hlavně proto, že si sama vyfoukat vlasy moc neumím. To je důvod, proč tak často chodím v čepici, klobouku nebo mám culík. (smích) Na rozdíl od Italů nemám ráda masáže a saunu, zato jsem se naučila pít víno po italsku – dát si ho jako součást oběda či večeře. Také jsem se na jihu naučila jíst různé druhy zeleniny. V Itálii je takový výběr, že jsem našla svoje favority. Jsem velký milovník artyčoků, které si v sezoně dávám jen s olejem a citronem. Když přidám plátek masa, mám hotový oběd.

* Kde nakupujete zeleninu?

Ve čtvrti, kde bydlíme, mám svého zelináře i řezníka, kteří se o své obchůdky starají spoustu let. To mi vyhovuje. Díky nim jsem se naučila i hodně věcí, které jsem dřív neznala. Moji kluci třeba milují hovězí mozek, který se v Čechách skoro nedělá, a přitom je hodně výživný. Pak také připravuji maso z hovězí bránice, která je plná železa.

* A co typická italská kuchyně?

Raději jsem manžela přivedla k české. Je to hlavně kvůli tomu, že když jsem přišla do Itálie a seznámili jsme se, vůbec jsem neuměla vařit. Tehdy to bylo jedno, protože jsme pořád chodili jíst ven. Zlom přišel ve chvíli, kdy se narodil malý a já musela začít s učením. Začátky byly kruté. Vzpomínám si, jak jsem trávila hodiny na telefonu s mámou, která mi jediná dokázala všechno vysvětlit, včetně těch nejjednodušších základů. Naštěstí je v tomhle manžel zlatíčko, vydržel a nikdy si nestěžoval.

* Je něco českého, co byste nejradši propašovala do italských obchodů?

Určitě český chléb. Na italské pečivo se totiž nedá nic namazat, navíc ho koupíte ráno a večer už je tvrdé. Takže se mnou pravidelně létá v kufru šumava, dětem vezu rohlíky, pro sebe ještě syrečky, hořčici, majolku a nesmím zapomenout na svoji milovanou paštiku Májku. Tu mi ale posílá pravidelně i děda. České obchody bych naopak obohatila o čerstvé ryby v čele s mečounem a také o telecí maso.

* Dokázala byste si představit život na minimální spotřebě jídla?

Nerada jím v poklusu. V Itálii je typické, že si zajdete do baru a místo oběda si tam na stojáka sníte housku. Já si naopak ráda k jídlu v klidu sednu. Přiveďte mě k prostřenému stolu s dobrotami a určitě neodolám. V tu chvíli si jídlo dokážu užít a zároveň relaxovat.

* Co si vlastně myslíte o trendu, který modelingu vládne v posledních letech – mladé a vychrtlé?

Je hodně nebezpečné, k čemu to může vést. Patnáctileté holky by měly mít jiné starosti než chodit od rána do večera po mole. Já jsem v jejich věku také pracovala, ale zároveň jsem měla dost času pro sebe. Navíc to, že i obyčejné holky řeší v patnácti svoji váhu, je špatný směr. Vždyť by měly mít úplně jiné starosti a užívat si toho, že jsou ještě dětmi. Myslím, že v tom hraje svoji roli výchova matek, které svoje děti zbytečně brzy cpou do dospělejšího světa.

* Co všechno jste se naučila ve světě modelingu?

Ze všeho nejdůležitější je moc ho neprožívat. Je to totiž svět, který dokáže lidi zničit. Pamatuji si, jak jsem byla v sedmnácti v Paříži a spoustu holek tam vraceli domů, protože byly prý moc tlusté nebo málo hezké. Je ale pravda, že se správnou povahou si modeling můžete skvěle užít, což se mi podařilo. Možná i proto, že z podobných hodnocení jsem si nikdy nic nedělala. Nenechám si totiž od lidí jen tak něco namluvit. Pro mě je nejdůležitější, jak se sama cítím.

* Kdy naposledy jste si řekla, že vám to sluší?

Už od svých šestnácti tvrdím, že je spousta krásnějších, štíhlejších a mladších, než jsem já, protože to tak opravdu je. Teď je to ale trochu složitější. Už to není jako dřív, kdy jsem se ráno probudila, podívala se do zrcadla a řekla si: „Wau, to je super!“ Věk začal pracovat na psychice a pomalu se připravuji na to, že to končí… Mám dvě děti, jsem s nimi šťastná a možná by mi to mohlo být víceméně jedno. Zároveň jsem ale žena, která se chce líbit sama sobě i svému muži, proto o sebe určitě nikdy nepřestanu pečovat.

Témata: Těhotenství, Slavní rodiče, Časopis Dieta, Alena Šeredová, Alena, Poklus, Alen, Fanynka, Komplex, Italsko, Svět modelingu, Běh, Velký milovník, Italská kuchyně, Šumava