Maminka.czSlavní rodiče

Alena Šeredová: Když jsou kluci u tatínka, stýská se mi

Michaela Čentešová 20.  1.  2017
Alena Šeredová je modelka a herečka a taky první vicemiss České republiky z roku 1998. Žije se svými dvěma syny Louisem Thomasem a Davidem Lee v Itálii. Do Čech jezdí jen občas a při jedné takové návštěvě jsme měli možnost ji s jejími kluky nejen nafotit, ale také vyzpovídat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alena působí jako vichřice! Jakmile se objeví v místnosti, okamžitě ji naplní smíchem a její temperament vás dostane doslova na kolena. Protože je zrovna období pololetních vysvědčení a Alena má doma dva školáky, točil se náš rozhovor kolem školy, ale také okolo jídla a samozřejmě lásky a zklamání.

A protože není rozhodně žádná puťka, ale naopak ženská od rány, byl její nadhled nad tím vším velmi osvěžující.

Klepněte pro větší obrázek

Aleno, ulila jste kluky ze školy, abyste dorazili do Prahy?

No to my v žádném případě neděláme. U nás se ze školy neulejvá kvůli zábavě, jedině kvůli nemoci.

Takže jste přísná máma?

Jsem. Ale co se týká školy, tam vůbec nemusím. Kluci chodí do školy rádi. Navíc během roku je hodně prázdnin, každé dva měsíce je týden volna, a tak není potřeba je ještě navíc brát ze školy.

Vaši synové mají rádi školu? Opravdu se nikdy nesnažili předstírat nemoc?

Ona je to taková jiná škola, vypadá spíš jako zábavní park. Kluci chodí do mezinárodní školy, kde je trochu jiný systém.

Takže mají hřiště a prolézačky a mohou si o přestávkách hrát. Díky tomu se do školy těší, ale ne na učení, spíš na to, že si o přestávce zakopou s míčem a že si budou v obědové pauze hrát.

To já si pamatuji, jak jsem se jako malá každé ráno vymlouvala, že mám teplotu a namáčela teploměr do čaje. To se mi u kluků nikdy nestalo. Navíc máme pro jistotu teploměr elektronický, takže by jim to stejně nevyšlo.

 

Byla jsem to já, kdo si musel nejvíc zvykat na to, že je občas bez dětí.

 



Jak to chodí v mezinárodní škole?

No jinak, než jsem byla zvyklá. Nechci říct, že nejsou přísní, ale děti třeba nemají zkoušky nebo diktáty. I na domácí úkoly mají celý týden. Každý den musejí jen číst. Mají knížky na tabletu, kde je stažená speciální aplikace, která nahrává, jak dítě čte a paní učitelka si to zkontroluje.

V průběhu roku ani nedostávají známky, aby nebyli stresovaní. Naopak jsem pak v době vysvědčení vystresovaná já, protože netuším, co tam uvidím… To říkám s nadsázkou, protože kdyby byl opravdu nějaký problém, hned by mě o tom informovala škola.

Alena Šeredová: Dětem z Česka vozím rohlíky, pro sebe syrečky


Dáváte klukům za vysvědčení odměnu? A dostávají vůbec to papírové?

Tak pochválím je, ale tím, že vysvědčení nedostáváme fyzicky do ruky, není kolem toho takový rozruch jako v Čechách. V Itálii se ani nenosí květiny učitelkám a neprobíhají žádné slevové akce jako tady.

Kluci dostávají vysvědčení elektronicky?

Dostáváme mailem takový dopis, kde je rozebrané chování a je tam hodnocení od nuly do desítky, kdy desítka je nejlepší. No, přečtu si to, ale to je tak všechno... Je to jiné, než když já jsem jako malá přišla domů a měla to fyzické vysvědčení, které jsem hrdě ukazovala.

Dodnes mám všechna vysvědčení schovaná na památku. Takže ten dopis klukům taky vždycky vytisknu a schovám do takové jejich krabice se vzpomínkami. Ale věřte mi, že to není ono.

Krabice se vzpomínkami, to je krásný zvyk. Co všechno tam dáváte?

Spoustu věcí. Dávám tam suvenýry z našich cest, průvodce zemí a podobné věci, které by se jim mohly hodit. Ale mají tam schované také svoje první fotbalové boty.

Aleno, prozradíte, proč jste se rozhodla právě pro tuhle školu? Je to kvůli jazyku, nebo i z jiných důvodů?

Jednoznačně kvůli angličtině. Tenhle jazyk je podle mého naprostý základ vzdělání a tady se učí předměty v angličtině. Navíc je to multikulturní škola, takže kluci poznají i děti z jiných zemí.

Když vidím, jak Italové mluví anglicky, tak si myslím, že v jejich klasické škole to nebude úplně ono. Neznám snad žádného Itala, tedy mimo těch, co žili v zahraničí, který by uměl dobře nějaký cizí jazyk.

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Maminky - rady, rozhovory a príběhy, Jedna rodina, Alena Šeredová, bankéř, Fotbalista, Pavla Vitázková, Naprostý základ, Alessa, Cizí jazyk, Domácí úkol, Celý týden, Vatikán, Trojnásobná maminka, Puťka, Nový partner, Květiny, Rozvodové řízení, Uplácení, Architekt, Vzpomínka, Velký přínos, Alena, Vichřice