Maminka.czAlergie

Alergie na chlad existuje: Kopřivka, otoky i dušnost!

Martina Machová 13.  3.  2018
Až 40 % populace vyspělého světa trpí alergiemi, vcelku novým fenoménem je tzv. chladová alergie, ta se projevuje velmi podobně jako jiné typy alergií – kopřivkou, otoky, zčervenáním i dušností…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Citlivost některých lidí na zimu, mráz nebo studenou vodu se nazývá alergie na chlad, lidově chladová kopřivka. Alergií na chlad trpí častěji ženy než muži. Kopřivka způsobená chladem se nejčastěji objevuje během minut v místě podráždění a přetrvává méně než 2 hodiny,“ uvedl v radioporadně Českého rozhlasu docent Karel Ettler z Kožní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Dle odborníků patří chladová alergie mezi tzv. pseudoalergie a přesný mechanismus jejího vzniku zatím bohužel není znám. Nicméně pro laiky je zcela zřejmé, že se problémy dostavují při kontaktu s chladem – se studenou vodou
(i v létě!), chladným vzduchem, větrem, ale třeba i s velmi studenými pokrmy či nápoji!

Jak poznat, že je kojenec málo oblečený a je mu zima?

Jak se chladová alergie projevuje?

Chladová alergie se projevuje velmi podobně jako jiné typy alergií. Běžné je začervenání, otoky, kopřivka, někdy i větší svědivé pupeny. Dále se zvláště v zimních měsících objevuje suchá až praskající pokožka, kterou si s chladovou alergií nemusí postižený nebo dokonce i lékař spojit.

Problémy se manifestují zvláště na místech, která jsou přímo vystavena chladu, a to včetně sliznice nosu. Ta může být nateklá a způsobit pocit ucpání nosu.

Chladovému alergikovi mohou v kontaktu s chladem slzet oči, pravděpodobně bude i kýchat a trpět typickou vodnatou rýmou. V závažnějších případech se dostavuje také dušnost. V těchto souvislostech jsou vcelku záludné studené nápoje, na ty může senzitivní jedinec reagovat otokem hrdla, ztíženým dýcháním až udušením!

Alergie v těhotenství: Léčbu nezastavujte, ale upravte se svým lékařem na míru

Důležitá fakta o chladové alergii

  • Nejvíce trápí mladé dospělé, dále pak děti a ženy ve středním věku.
  • Ženy bývají postiženy dvakrát častěji než muži.
  • Pro chladového alergika bývá nejhorší kombinací zima a vlhko.
  • Farmakologická léčba je velmi podobná jako u jiných typů alergie (antihistaminika apod.)
  • Za vznikem této pseudoalergie patrně stojí stále větší citlivost lidí na zimu; zkrátka jsme málo venku, od malička přespříliš oblékaní a neotužilí jako skleníkové květinky.
  • Určitou cestou ke zlepšení stavu může být pozvolné a velmi nenásilné otužování (nepřetápět, pravidelně větrat, rozumně se oblékat, sprchovat se vlažnou vodou a dopřávat si dostatek pohybu nebo třeba jen pobytu venku).
  • Diagnostikovat chladovou alergii je mnohem složitější, než tomu je u jiných typů alergií, neboť ji lze snadno zaměnit s jinými nemocemi.
  • Chladová alergie může též souviset se sníženou funkcí štítné žlázy nebo se zhoršeným fungováním lymfatického systému.
  • Diagnózu určuje na základě vyšetření alergolog.

Jednoduchý domácí test

Máte-li podezření, že touto alergií na chlad trpíte, můžete vyzkoušet jednoduchý test. Na dobu 5 až 10 minut umístěte malou kostku ledu na vnitřní stranu předloktí. Jestliže trpíte alergií, chlazená oblast oteče, zčervená a začne svědit. Později se objeví i kopřivka.

VIDEO:  Trenčkot a baret musíte letos mít! To jsou trendy, které přichází z Anglie

Potravinové alergie u dětí mohou mít i druhotný efekt: Stavy úzkosti
Jaro je pro hubnutí příznivější než zima, říká Petr Havlíček
Inspirace na zimní fusaky pro nejmenší. Hlavně, ať je mu teplíčko!
Témata: Alergie, Lymfatický systém, Hradec Králové, Nový fenomén, Vnitřní strana, Otok, Studená voda, Kopřivka, Farmakologická léčba, Anglie, Fakultní nemocnice, Přesný mechanismus, Domácí test, Dušnost, Ztížené dýchání, Český rozhlas, Studený nápoj, Typ, Studený pokrm, Chladová alergie, Chladný vzduch, Štítná žláza, Jednoduchý test, Chlad, Mladý dospělý