Maminka.czZdraví

Alergie na sluníčko: Jak ji poznáte a lze ji vyléčit léky?

Martina Machová 13.  6.  2019
Alergie na sluníčko vás může na dovolené pěkně vystrašit – zatímco někdy kožní projevy alergie připomínají obyčejnou kopřivku, jindy vypadají jako odpudivé mokvavé puchýře!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alergie na slunce, lépe řečeno na sluneční záření, může značně znepříjemnit letní dny a dovolenou, zvláště pak „koupací“ dovolené u moří, bazénů či jezer. Místo aby si alergií postižený nešťastník užíval dovádění ve vodě, posedává pod slunečníkem a vyčkává, až bude jeho pokožka z nejhoršího venku. A to ještě v případě, že původce nepříjemných kožních projevů vůbec identifikuje! Sluneční alergie může mít totiž mnoho podob a lze ji snadno zaměnit s jiným typem alergie.

Když je slunce nepřítel... Poradíme vám, jak vyzrát na sluneční alergii u dětí

Velmi bouřlivou alergickou reakci je možné u senzitivních jedinců očekávat zejména v případě, je-li pokožka do okamžiku odjezdu na dovolenou sluncem (přesněji snad UV zářením) takřka netknutá. Ostatně řada dermatologů radí kůži před dovolenou u moře pozvolna „otužovat“ a připravovat na mohutnější sílu slunečních paprsků, kterou si tak rádi užíváme nejčastěji jižněji od našich hranic.

ČTĚTE TAKÉ: Alergií trpí až pětina populace! Aby vás slunce nezraňovalo

Polymorfní světelná erupce – komplikované, avšak výstižné označení

Polymorfní světelná erupce je poněkud komplikované, avšak velmi výstižné odborné označení pro alergii na sluníčko (solární alergii). První slovo v názvu je odvozeno z latiny a lze jej přeložit jako „mnohotvará či mající mnoho podob“ (polys = mnoho, morfe = tvar). Je tedy zřejmé, že vyrážka může mít mnoho různorodých forem, které mohou být z hlediska přesné identifikace problému matoucí. Jak tedy alergii na slunce rozpoznáme?

Jak rozpoznat solární alergii?

  • Vznikne obvykle v době, kdy je pokožka „šokově“ vystavena slunečnímu záření; například během prvních dní dovolené u moře, po prvním silném jarním sluníčku apod.
  • Výrazné kožní projevy se často objeví už během několika hodin po slunění především na místech, která nebyla přikryta oděvem či plavkami. Pamatujte však na to, že je-li tkanina vzdušná a lehká, je možné kopřivku nalézt i na zakrytých částech těla!
  • Vyrážka mívá nejčastěji podobu plastické, červeně zbarvené kopřivky. Vyrážku však mohou tvořit nejen menší plastické pupínky, ale i větší pupeny a mokvavé puchýře slévající se do větších útvarů až map. Postižené místo bývá oteklé.
  • Vyrážka je svědivá až bolestivá.
  • Kožní projevy někdy provázejí celkové příznaky, jako jsou: bolest hlavy, zimnice, mírně zvýšená teplota a slabost.
  • U dvou osob může vyrážka vypadat rozdílně.
  • Solární alergie trápí nejvíce blonďaté a rusovlasé jedince se světlou pokožkou, která se snadno spálí.

 Jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane velkou alergickou reakci?

Léčba a prevence

Vzhledem k tomu, že jde o typ alergie, jako první pomoc se používají tzv. antihistaminika, tedy protialergické léky. V případě těžších alergických reakcí nasazují lékaři protizánětlivé hormonální léky (kortikoidy).

Jako prevence se doporučuje postupné zvykání (otužování) pokožky na menší dávky slunečních paprsků. Při silném slunečním svitu je nutné chránit pokožku oděvem, a zvláště u dětí tzv. bariérovými krémy bez chemických filtrů. Někteří odborníci doporučují v rámci prevence také betakaroten, antioxidanty a vápník – což může být ale u nejmenších dětí vcelku obtížné opatření.

7 tipů pro bezpečné opalování. Denně byste na slunci neměli být déle než 4 hodiny!
Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Alergie, léky, Celkový příznak, UV záření, Kopřivka, Původce, Sluneční paprsek, Žvýkání, Postižené místo, Dovolená, Pokožka, Zvýšená teplota, Sluneční záření, Zimnice, Jak, Solární alergie, Chemický filtr, Lék, Letní den, Označení, Sluneční alergie, Zdraví na Heureka.cz