Maminka.czAlergie

Máte doma malého alergika? Takhle mu pomůžete, ještě než začne pylová sezona

Simona Procházková swp 9.  2.  2022
Až za pár týdnů nastoupí pylová sezona, bude už na prevenci pozdě. Alergický zánět spojivek, rýma, kašel, dušnost, ekzém nebo otoky, to jsou projevy alergií, které dokážou pořádně potrápit. Co můžete udělat pro své dítě dříve, než nastoupí alergeny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, že pokud je jeden z rodičů alergik, riziko vzniku alergie u dítěte je 30 až 40 %, jsou-li alergičtí oba rodiče, pravděpodobnost stoupá až na 60 %? Alergie se přitom u dětí může projevit již v kojeneckém věku. Přemýšlíte, co všechno můžete udělat pro to, aby se vašim ratolestem alergie nebo alespoň jejich výrazně obtěžující příznaky vyhnuly? Čtěte dál, máme několik rad, jak těm nejmenším pomoct.

VIDEO: Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí?

Domácí prevence hned od narození

Někdo by mohl říct, že přemýšlet o alergiích u několikatýdenního miminka je předčasné, opak je ale pravdou. Pokud matka může kojit, pak lékaři jednoznačně doporučují jako prevenci alergií právě kojení, a to alespoň do věku šesti měsíců života děťátka. V průběhu kojení je také jistou prevencí postupné zavádění nemléčných potravin od ukončeného čtvrtého měsíce – vše ale konzultujte s pediatrem. V případě, že maminka kojit nemůže, je vhodné využít možnost výživy dítěte hypoalergenními mléčnými náhradami.

U starších dětí se pak jako prevence osvědčily pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a sportování, protože i tělesná zdatnost a kondice mají velký vliv na dětskou obranyschopnost, dále také rozumné otužování a zdravý a pestrý jídelníček. Ten je zásadní především kvůli potravinovým alergiím.

Když už se alergie objeví

Alergie může být různého druhu – od klasické pylové, která může mít projevy běžné rýmy, až po astma nebo třeba potravinové alergie, které mohou vést k atopickým ekzémům. Pokud začnete některé příznaky pozorovat u svého dítěte, na nic nečekejte a poraďte se s dětským lékařem.

Vždy záleží na věku dítěte a potížích, které se u něj objeví. Některé děti mají pouze mírnou rýmu, která je nijak zvlášť neobtěžuje, někdo má ale potíže daleko větší, nemůže se soustředit ve škole či špatně spí,“ uvádí Ing. Jiří Dědek, generální ředitel Lázní Luhačovice, a pokračuje: „Je to vždy na posouzení dětského lékaře, který by měl znát rodinnou anamnézu. Pokud se projeví alergická rýma u dítěte, jehož sourozenec nebo rodič trpí alergiemi, pak by takové dítě mělo být praktickým lékařem posláno k alergologovi, protože je nutné alergii podchytit včas.“

Je alergie dědičná? Když jsou oba rodiče alergici, riziko roste

Alergické rýmy u dětí jsou často doprovázeny astmatem bronchiale a atopickým ekzémem. Kombinace alergické rýmy s dalšími onemocněními je označována jako atopický syndrom. Pokud se u dítěte projeví některé z těchto příznaků, lékař by měl důkladně projít rodinnou anamnézu, protože dědičnost zde hraje významnou roli.

Vyzrajte na alergie

Pro potlačení akutních příznaků alergií se užívají takzvaná antihistaminika. Během alergické reakce se totiž v těle uvolňuje hormon histamin, který zánět, a tedy i příznaky nemoci způsobuje. Některá z nich jsou volně dostupná v lékárnách, určité druhy však musí předepsat lékař. Nejčastěji se užívají antihistaminika ve formě tablet, existují ale i v podobě nosních či očních kapek. Vedle užívání antihistaminik je pro předejití potížím potřeba dodržovat také režimová opatření – pravidelně doma větrat, vytírat a často převlékat lůžkoviny.

S úplným vyléčením alergie pomůže dlouhodobá léčba. „Při dlouhodobé léčbě se pacientovi ve formě kapek, tablet nebo injekcí podávají zvyšující se dávky kritických alergenů, díky čemuž začne organismus látky tolerovat a alergie vymizí,“ říká MUDr. Radka Šedivá z alergologické ambulance Synlab. Pro nastavení adekvátní dlouhodobé léčby či potlačování akutních příznaků alergií je však vždy nutné projít alergologickým testem, který odhalí, nač přesně je alergik citlivý.

V zimě je ideální doba na alergologický test

Hlavní alergická neboli pylová sezona začíná v měsíci březnu. Pokud jste u svého potomka zaznamenali projevy alergie, prozatím ale nevíte, které konkrétní alergeny jeho potíže způsobují, je právě teď ideální doba na podstoupení alergologického vyšetření, a to hlavně proto, že pyloví alergici v tomto období neužívají antihistaminika potlačující příznaky.  Na základě výsledků vyšetření získá alergik přehled o tom, které alergeny jsou pro něj kritické, a snáze se jim vyhne. Přesná znalost alergenů je nezbytná také pro správné nastavení včasné a vhodné léčby.

„Pakliže pacient absolvuje vyšetření v období, kdy často užívá léky potlačující hormon histamin, výsledek vyšetření může být zkreslený nebo se při něm alergická reakce vůbec neprojeví,“ upozorňuje MUDr. Radka Šedivá. Nejrychlejším způsobem odhalení alergie je takzvaný prick test. Jedná se o kožní test, při kterém se konkrétní alergeny nanesou v kapkách na předloktí pacienta a poté se plastovou tyčinkou vpíchnou do vrchní části pokožky. Po 15 až 20 minutách zkontroluje lékař místa vpichů a zhodnotí, zda a u kterých alergenů proběhla obranná reakce organismu. Ta se většinou projeví zarudnutím, pupínkem či otokem. K diagnostikování alergie se běžně používají také laboratorní krevní testy.

Pylová alergie: Je vaše dítě alergik? Víme, jak to poznáte a čím mu ulevit

Kdy a jak pomůžou lázně?

Lázeňské programy pro děti úspěšně pomáhají alergikům stabilizovat chronické stavy, snížit počet akutních záchvatů během roku a omezují i nutnost brát úlevové léky. „V Lázních Luhačovice používáme k léčbě alergií například inhalace s využitím zdejších unikátních minerálních vod, které zvlhčí sliznice a usnadní odkašlávání, nebo také dechové rehabilitace,“ uvádí primář MUDr. Jiří Hnátek, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice. „Letité zkušenosti z praxe dokazují, že chronickým stavům lze díky terapiím a lázeňským pobytům v dětském věku velmi dobře předcházet. V dospělosti pak tito lidé snášejí zátěž jako ostatní zdravá populace,“ doplňuje primářka MUDr. Jana Rydlová, ředitelka dětských léčeben Lázní Luhačovice. Lázeňské procedury pomáhají nejen s léčbou alergií, ale jsou vhodné i jako účinná prevence, než nastoupí alergeny.

„Vedle inhalací, při kterých jsou používány hydrouhličitanochloridosodné jodové, silně mineralizované vody, které jsou vysoce prosycené kysličníkem uhličitým, je důležitá také dechová rehabilitace. Děti s průduškovým astmatem v rámci lázeňské léčby absolvují individuální nebo skupinovou rehabilitaci,“ popisuje Ing. Jiří Dědek. Aktivní dechové techniky pomáhají ke zlepšení průchodnosti dýchacích cest, snížení bronchiální obstrukce, zlepšení vykašlávání hlenů a posílení výdechových a vdechových svalů.

Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Imunita, Atopický ekzém, Alergie, Nemoci, Kašel, Astma, Lázně Luhačovice, Prevence, Alergeny, Pylová, Radka Šedivá, Otok, Léčba, Alergik, Lékař, Jana Rydlová, TAK, Rýma, Ambulance, Příznaky, Luh, Ing, Zdraví na Heureka.cz