Alergie, rýma, virózy: co hrozí dětem na podzim?

Reklama 16.  11.  2017
Doma se začíná dařit roztočům a plísním a zvenku sem navíc proniká smog. Jak moc vadí dětem? A co s nimi můžete dělat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 Na podzim a v zimě trávíme uvnitř přibližně 90 % času. Také méně větráme a ze školek, škol a práce nosíme domů více bakterií a virů. A alergeny v podobě roztočů a plísní si vyloženě libují. Nemluvě o smogu, který řádí venku a například špatně těsnícími okny se dostává i do domácností. „Velkou část alergenů a nečistot ze vzduchu dostáváme do těla prostřednictvím dýchacích cest,“ konstatuje dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Zuzana Vančíková, CSc. Proto je podle ní nutné doma pravidelně větrat i uklízet a snažit se udržovat vzduch co nejčistší.

Klepněte pro větší obrázek

„Rodiče by měli vědět, že vzniku respiračních onemocnění nahrává topení pevnými palivy a vaření na plynu, navíc v kombinaci se špatně odvětrávanou kuchyní. Při alergii na plísně a roztoče bychom zase měli dát pozor na přílišnou vlhkost v bytě – pokud je nad 50 %, tyto alergeny jen bují. Na druhou stranu vadí i příliš suchý vzduch, který vysušuje sliznice dýchacích cest, což vyvolává nepříjemné pocity, chrapot a kašel,“ vysvětluje lékařka. Podle ní se optimální vlhkost v bytě pohybuje kolem 40 až 45 %.

Možná si říkáte, že trocha bakterií, alergenů a smogu může být dětem přínosná a že si proti nim alespoň už od dětství vytvářejí imunitu. S tím ovšem MUDr. Vančíková nesouhlasí: „Na špatný vzduch si zvykat nelze. Základem zdravého životního stylu je čistý vzduch, čistá voda, zdravé potraviny, dostatek pohybu a minimum stresu. Děti, které chodí do školky, mají kontakt s viry a bakteriemi dostatečný. Doma bychom jim proto měli zajistit co nejčistší prostředí.“

Klepněte pro větší obrázek

Protože je pravidelné intenzivní větrání v chladných měsících prakticky nemožné, jediným spolehlivým řešením je čistička vzduchu umístěná ideálně v pokoji, kde děti spí a tráví nejvíce času. „Kvalitní čistička vzduchu obsahuje několikastupňovou filtraci, která si poradí prakticky se všemi škodlivinami – prachem počínaje a bakteriemi, viry i těmi nejmenšími alergeny konče. Například čistička Philips AC3256/10 tohle všechno dokáže, její účinnost potvrdil i institut ECARF, přední světová organizace zabývající se výzkumem alergií. Sama hlídá vzduch v místnosti, a když je potřeba, začne čistit intenzivněji,“ vysvětluje Monika Tržilová produktová manažerka ze společnosti Philips. Na www.philips.cz/cisty-vzduch si můžete prohlédnout, jak tahle čistička pomáhá rodině alergiků v jednotlivých obdobích roku.