S těmi alkoholickými máte na nějakou dobu utrum, ale nezoufejte. Ještě pořád na vás něco dobrého zbylo. Vaječňák, punč nebo božská horká čokoláda!
Horká čokoláda
100 g kvalitní hořké čokolády, 400 ml mléka, 200 ml smetany na vaření, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany ke šlehání, mletá skořice na zdobení.

Postup: Mléko smíchejte se smetanou na vaření. Zahřejte a nechte v něm rozpustit čokoládu a cukr. Pak směs našlehejte do pěny. Hotovou čokoládu rozdělte do šálků. Ozdobte ušlehanou smetanou a mletou skořicí.
Vaječný "koňak"
250 ml mléka, 250 ml smetany s 12 % tuku, 2 muškátové oříšky (rozčtvrcené), špetka mletého muškátového oříšku, 4 žloutky, 6 lžic třtinového cukru.

Postup: Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přiveďte k varu. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem do pěny, přilijte horké mléko a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit! Pak vyjměte čtvrtky muškátového oříšku. Hotový vaječňák nalijte do připravené láhve a dejte vychladit. Můžete podávat i horký. Před podáváním přidejte špetku skořice.
Vánoční punč
4 sáčky šípkového čaje, 500 ml vody, 200 ml pomerančového džusu, lžíce citronové šťávy, 4 lžíce medu, 4 hřebíčky, ovoce podle chuti (jablka, hrušky, pomeranč).

Postup: Sáčky s čajem, hřebíček a na kousky nakrájené ovoce přelijte vroucí vodou. Přiklopte a nechte 10 minut stát. Pak sáčky vyjměte, do čaje přilijte džus, citronovou šťávu a med. Punč pak rozlijte do nahřátých sklenic.
Pozor, dětská pitíčka jsou plná cukru