Maminka.czTěhotenství

Alkohol v těhotenství: Působí na psychiku dítěte? Vědci mají jasno!

Simona Procházková 11.  9.  2019
V poslední době se objevilo hned několik studií, které vyvracejí názor, že jakékoli množství alkoholu je pro nastávající maminky zcela zapovězeno. Hodně se hovoří o tom, že občasná konzumace rozumného množství není riziková. Nová studie přichází s překvapivými závěry!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Určitě jste již také zaznamenala v médiích a televizních zprávách informace na toto ožehavé téma. Skutečně je možné věřit a tolerovat nejnovější vědecký názor, že těhotné ženy mohou pít alkohol v mnohem větší míře, než se dosud myslelo? Je možné dát si bez výčitek občas skleničku, nebo je popíjení striktně zakázáno?

Ohledně konzumace alkoholických nápojů u žen v jiném stavu se odborníci v názorech často rozcházejí, nebylo totiž dosud jednoznačně zjištěno a potvrzeno přesné množství, které by bylo pro vyvíjející se plod stoprocentně neškodné. Malé pivko po nedělním obědě? Sklenka vinného střiku na rodinné oslavě? Nebo čaj s kapkou rumu na zahřátí? Existuje nějaké „povolené“ množství, které můžeme považovat za bezpečné pro nenarozené dítě? Podle lékařů nikoli. Čas od času se ale objeví názory lehce kontroverzní, posuďte sama…

Pijete před dětmi alkohol? Dejte si pozor, jdete jim totiž příkladem

Pět skleniček týdně?

Aktuální studie, zveřejněná v lékařském časopise British Medical Journal, se zabývala účinky konzumace alkoholu během těhotenství na děti (ve věku 10 let). Konkrétně se výzkum zaměřoval na studium jejich psychické pohody a duševní vyrovnanosti, což je podle autorů studie důležitý neurologický faktor, který dosud nebyl studován. Výzkum byl založen na výpovědích respondentek – těhotných žen, které udaly, že alkohol konzumovaly během gravidity každý týden. Pro potřeby vědců byly vytvořeny tři kategorie: nízká konzumace (1 až 2 skleničky týdně), střední (3 až 7 skleniček týdně) a vysoká (více než 7 skleniček). Přičemž „sklenička“ byla definována jako 1 pivo, 2 dcl vína nebo 1 „panák“.

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?

Školáci bez následků?

Autoři studie, tým britských odborníků z řad lékařů a psychologů, přišli se zjištěním, že nadměrné pití alkoholických nápojů těhotnými maminkami nebylo (na základě sledování chování jejich potomků po dobu 10 let, od narození po školáky) spojeno s automatickými výrazně horšími výsledky, pokud jde o psychický stav, duševní zdraví, pozornost a soustředěnost i emocionální stabilitu dětí. Studie prokázala sice lepší výsledky u dětí matek, které alkoholu holdovaly pouze v malé míře, rozdíly ale nebyly nijak závratné.

Vědci ale  připouštějí, že studie měla určitá omezení, například je možné, že ženy záměrně informace o četnosti svého popíjení alkoholických nápojů upravovaly, stejně tak nastaly někdy potíže se zpětným testováním všech zúčastněných dětí. Přesvědčivě však uvádějí, že nenalezli žádný jednoznačný důkaz, že by konzumace alkoholu v těhotenství negativně ovlivňovala psychické zdraví dětí ve školním věku.

Mateřská a alkohol: Ženy pijí čím dál víc. Co je o.k. a co už přes čáru?


 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Alkohol, Vědec, Ožehavé téma, Jasno, Maminka, Psychika dítěte, Záznam, Sklenička, Konzumace, Studie, Psychika, Nedělní oběd, Rozumné množství, Zdraví na Heureka.cz

Video