Maminka.czVýživa a stravování

Amarant: „Svaté zrno“ Inků v dětském jídelníčku

Martina Machová 24.  4.  2015
Amarant neobsahuje lepek a nepatří mezi alergeny, je dobře stravitelný a obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Z amarantu se mele mouka, vyrábí vločky, těstoviny, pufované „perličky“, zdravé sušenky…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Amarant neboli laskavec je v Evropě známý coby léčivá bylina a potravina již od 16. století, kdy do Evropy doputoval z Jižní Ameriky. Amarant patří mezi pseudoobiloviny, tzv. nepravé obilniny. Jihoameričtí indiáni jej nazývali zlatem bohů či svatým zrnem Inků a servírovali ho urozeným a válečníkům. „Aztékové ho před příchodem španělských dobyvatelů pěstovali jako nejdůležitější plodinu hned po kukuřici a fazolích,“ podotýká Miloš Beran, pracovník z Výzkumného ústavu potravinářského.

Amarant je ceněn pro své léčivé i výživové vlastnosti; listy lze používat jako zeleninu, sušené pak k přípravě léčivého čaje. Ze semen se mele mouka, vyrábí pufované „perličky“, připravují vločky nebo se používají celá. Amarant je také velmi dekorativní, a to v suchých vazbách i jako okrasná bylina na zahradě.

Pro své unikátní výživové složení je skvělou potravinou všech věkových kategorií od kojenců po seniory. Amarant je velmi výživný, neobsahuje lepek, naopak je v něm celá řada vitamínů, minerálů a bioaktivních látek. Dále udivuje vysokým obsahem bílkovin a zdravých nenasycených mastných kyselin.

10 amarantových superlativ

  1. Amarantová zrna neobsahují lepek. Amarant je tedy skvělou potravinou při bezlepkové dietě. „Laskavec neobsahuje lepek, a proto výrobky z amarantové mouky mohou konzumovat i lidé trpící celiakií,“ uvádí výzkumník Beran.
  2. Amarant patří mezi nedráždivé, snadno stravitelné a velmi zdravé potraviny, které se hodí i pro nejmenší strávníky.
  3. Obsah bílkovin je vyšší než v obilovinách (obsah bílkovin lyzinu a tryptofanu je dokonce srovnatelný s jejich obsahem v mase!). Skvěle se tedy hodí „na stůl“ malých i velkých vegetariánů a veganů.
  4. Má vysoký obsah vitaminu A, C, E a vitamínů řady B. Zejména vitamínu B2, ​​B1 a B4.
  5. Disponuje značným obsahem minerálů, zvláště těch nejžádanějších: vápníku, hořčíku a železa. „Amarant je velmi cenný nejen vzhledem k obsahu vitamínů, ale i minerálních látek, především železa a hořčíku, unikátní je též obsah velmi prospěšného skvalenu,“ tvrdí výživová poradkyně Hana Roubalová.
  6. Amarant obsahuje skvalen, velmi cennou sloučeninu s výrazně pozitivními účinky na imunitu. Skvalen vykazuje silné protinádorové účinky a je významným antioxidantem. (Nejvíce ho nalezneme v amarantovém oleji.)
  7. V amarantu jsou hojně zastoupeny i zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a olejová.
  8. V alternativní medicíně se doporučuje popíjení amarantového „čaje“ při pomočování dětí.
  9. Spíše dospělé labužníky potěší jeho podpůrné působení při léčbě cukrovky a srdečně-cévních onemocnění.
  10. Amarant disponuje velmi vysokým obsahem vlákniny.

Tipy na úpravu amarantu

Amarantovo-banánový „pudink“ pro nejmenší

Potřebujeme: 1 šálek vařeného amarantu, 1 šálek jablečného džusu, 2 banány, 2 lžičky citronové šťávy (kvůli zachování světlé barvy)

Dobře uvařený amarant (podle receptu na obalu) a pokrájené banány dáme do mixéru, zalijeme džusem a mixujeme, nakonec přidáme citronovou šťávu. V případě potřeby můžeme dolít džus, nebo jej v receptu vynechat a použít bílý jogurt.

Amarantové halušky

Potřebujeme: 750 g syrových brambor (pozor typ C!), 100 g amarantové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, vejce, 2 lžičky bramborového škrobu, sůl

Najemno nastrouhané syrové brambory typu C (mají nejvyšší množství lepivého škrobu, který v amarantu chybí) smícháme se všemi ingrediencemi. Halušky „házíme“ do vroucí vody pomocí cedníku na halušky, popřípadě těsto rozprostřeme na prkénko a kousky těsta do vody oddělujeme mokrou lžící či nožem.

Halušky jsou uvařené během 4 až 5 minut (jakmile vyplavou na hladinu). Pozor, voda musí být opravdu vroucí!  Halušky scedíme, propláchneme, zakápneme olejem, aby se nelepily, a servírujeme s oblíbenými ingrediencemi. Pánům s brynzou, zelím a slaninou, dětem klidně i na sladko! 

Témata: Výživa a stravování, Bílý jogurt, Halušky, Zrno, Nejmenší strávník, Cedník, Indiáni

Video