Maminka.czVýživa a stravování

Amarant: „Svaté zrno“ Inků v dětském jídelníčku

24. 4. 2015
Amarant: „Svaté zrno“ Inků v dětském jídelníčku
Amarant neobsahuje lepek a nepatří mezi alergeny, je dobře stravitelný a obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Z amarantu se mele mouka, vyrábí vločky, těstoviny, pufované „perličky“, zdravé sušenky…

Amarant neboli laskavec je v Evropě známý coby léčivá bylina a potravina již od 16. století, kdy do Evropy doputoval z Jižní Ameriky. Amarant patří mezi pseudoobiloviny, tzv. nepravé obilniny. Jihoameričtí indiáni jej nazývali zlatem bohů či svatým zrnem Inků a servírovali ho urozeným a válečníkům. „Aztékové ho před příchodem španělských dobyvatelů pěstovali jako nejdůležitější plodinu hned po kukuřici a fazolích,“ podotýká Miloš Beran, pracovník z Výzkumného ústavu potravinářského.

Amarant je ceněn pro své léčivé i výživové vlastnosti; listy lze používat jako zeleninu, sušené pak k přípravě léčivého čaje. Ze semen se mele mouka, vyrábí pufované „perličky“, připravují vločky nebo se používají celá. Amarant je také velmi dekorativní, a to v suchých vazbách i jako okrasná bylina na zahradě.

Pro své unikátní výživové složení je skvělou potravinou všech věkových kategorií od kojenců po seniory. Amarant je velmi výživný, neobsahuje lepek, naopak je v něm celá řada vitamínů, minerálů a bioaktivních látek. Dále udivuje vysokým obsahem bílkovin a zdravých nenasycených mastných kyselin.

10 amarantových superlativ

  1. Amarantová zrna neobsahují lepek. Amarant je tedy skvělou potravinou při bezlepkové dietě. „Laskavec neobsahuje lepek, a proto výrobky z amarantové mouky mohou konzumovat i lidé trpící celiakií,“ uvádí výzkumník Beran.
  2. Amarant patří mezi nedráždivé, snadno stravitelné a velmi zdravé potraviny, které se hodí i pro nejmenší strávníky.
  3. Obsah bílkovin je vyšší než v obilovinách (obsah bílkovin lyzinu a tryptofanu je dokonce srovnatelný s jejich obsahem v mase!). Skvěle se tedy hodí „na stůl“ malých i velkých vegetariánů a veganů.
  4. Má vysoký obsah vitaminu A, C, E a vitamínů řady B. Zejména vitamínu B2, ​​B1 a B4.
  5. Disponuje značným obsahem minerálů, zvláště těch nejžádanějších: vápníku, hořčíku a železa. „Amarant je velmi cenný nejen vzhledem k obsahu vitamínů, ale i minerálních látek, především železa a hořčíku, unikátní je též obsah velmi prospěšného skvalenu,“ tvrdí výživová poradkyně Hana Roubalová.
  6. Amarant obsahuje skvalen, velmi cennou sloučeninu s výrazně pozitivními účinky na imunitu. Skvalen vykazuje silné protinádorové účinky a je významným antioxidantem. (Nejvíce ho nalezneme v amarantovém oleji.)
  7. V amarantu jsou hojně zastoupeny i zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a olejová.
  8. V alternativní medicíně se doporučuje popíjení amarantového „čaje“ při pomočování dětí.
  9. Spíše dospělé labužníky potěší jeho podpůrné působení při léčbě cukrovky a srdečně-cévních onemocnění.
  10. Amarant disponuje velmi vysokým obsahem vlákniny.

Tipy na úpravu amarantu

Amarantovo-banánový „pudink“ pro nejmenší

Potřebujeme: 1 šálek vařeného amarantu, 1 šálek jablečného džusu, 2 banány, 2 lžičky citronové šťávy (kvůli zachování světlé barvy)

Dobře uvařený amarant (podle receptu na obalu) a pokrájené banány dáme do mixéru, zalijeme džusem a mixujeme, nakonec přidáme citronovou šťávu. V případě potřeby můžeme dolít džus, nebo jej v receptu vynechat a použít bílý jogurt.

Amarantové halušky

Potřebujeme: 750 g syrových brambor (pozor typ C!), 100 g amarantové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, vejce, 2 lžičky bramborového škrobu, sůl

Najemno nastrouhané syrové brambory typu C (mají nejvyšší množství lepivého škrobu, který v amarantu chybí) smícháme se všemi ingrediencemi. Halušky „házíme“ do vroucí vody pomocí cedníku na halušky, popřípadě těsto rozprostřeme na prkénko a kousky těsta do vody oddělujeme mokrou lžící či nožem.

Halušky jsou uvařené během 4 až 5 minut (jakmile vyplavou na hladinu). Pozor, voda musí být opravdu vroucí!  Halušky scedíme, propláchneme, zakápneme olejem, aby se nelepily, a servírujeme s oblíbenými ingrediencemi. Pánům s brynzou, zelím a slaninou, dětem klidně i na sladko! 

Témata: Výživa a stravování, Cedník, Nejmenší strávník, Zrno, Bílý jogurt

Mohlo by vás zajímat
Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy
Mahulena Bočanová: Epileptický záchvat dcery přišel zničehonic, změnil mi život!
Přítelovi začaly tikat hodiny. Jenže mně dítě vůbec nechybí
Kluci nejsou rozmazlení. Jsem celkem přísná máma, říká Lucie Vondráčková
Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala. Jak vypadá teď?
Jak naučit vzteklouna zvládat hněv? Nezakazujte ho, jen kroťte!
Co by měli všichni milující rodiče naučit své děti? Nejen mýt ruce a čistit zuby!
Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu

Horoskopy

Býk S odstupem času vám přijdou některé věci jinak. Musíte uznat, že měl partner v mnohém pravdu, a tak mu…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Magdalena, Magdaléna, Magda





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu