Maminka.czKojenec

Amniocentéza: Postrach rodiček?

Ivana Ašenbrenerová 4.  10.  2011
Doporučil vám lékař odběr plodové vody? Nemusíte se bát - jednak je to nejčastější a nejdéle používaný výkon v prenatální medicíně, jednak vůbec nebolí. Ovšem spousta žen z něj má doslova panický strach.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bylo mi už hodně přes třicet a navíc výsledky triple testu, který se provádí v 16. týdnu, byly pozitivní. Lékařka mě sice uklidňovala, že většinou jde o falešnou pozitivitu, ale pro jistotu mi doporučila odběr plodové vody. Hodně jsem se bála, slyšela jsem o tom spoustu hrozivých věcí. Nakonec jsem ale amniocentézu absolvovala, všechno proběhlo v pořádku a díky ní jsem věděla, že čekáme zdravou dcerku,“ vypráví šestatřicetiletá Veronika.

Proč se jí vlastně těhotné tak moc bojí? Jak říká gynekoložka MUDr. Martina Hourová, amniocentézy se budoucí maminky obávají především proto, že mají strach z případných komplikací (tedy potratu), a také z toho, že výsledky nebudou stoprocentní. Přece jen, čekat na ně dva týdny je velmi stresující. „Myšlenky se mi honily v hlavě a pořád jsem si říkala, že musím být hlavně v klidu, že stres je špatný, ale prostě mi to nedalo. Není to příjemné čekání. Pak mi zavolali a řekli, že miminko je v pořádku. Ten kámen, který mi spadl ze srdce, to si nikdo ani neumí představit,“ říká třicetiletá Táňa.

Riziko potratu je v České republice 1 %, prenatální centra uvádějí riziko do 0,5 %. „Mezi komplikace, které mohou při amniocentéze vzniknout, patří předčasný odtok plodové vody, krvácení či poranění plodu,“ uvádí lékařka. Má tedy smysl ji vůbec provádět? Určitě ano. Podle MUDr. Hourové je vždy třeba zvážit profit versus riziko. „Například zdravá žena, které je právě 35 let, se rozhoduje pro amniocentézu méně často (pouze z důvodu věku) než zdravá žena, které je 39 let. Nebo zdravá 39letá žena s dobrými výsledky prenatálního screeningu v I. trimestru odmítne odběr plodové vody a 29letá žena s hraničními výsledky stejného screeningu amniocentézu podstoupí. Je tedy třeba zvažovat všechny okolnosti při rozhodování- věk, výsledky dosavadních vyšetření, rodinnou anamnézu, ultrazvukové nálezy. Někdy je potřeba ženě, která nemá žádnou indikaci, amniocentézu rozmluvit, a jinou naopak přemluvit,“ říká lékařka.

Jak se provádí?

Samotný odběr plodové vody je většinou zcela nebolestivý (nebo jen málo). Lze ho popsat spíše jako nepříjemný. Těhotná po něm zůstane 2-3 hodiny v klidu a pak odchází s doprovodem domů. Určitě si tedy neplánujte návrat do kanceláře městskou hromadnou dopravou! Pár dní byste měla zůstat doma a dodržovat klidový režim (nezvedat těžké předměty, negruntovat…), ale bez větších omezení v běžných úkonech. „Dnes je možno první výsledek dodat do 48 hodin, definitivní pak většinou do 2 týdnů. Výsledky jsou naprosto spolehlivé, pokud vyloučíme lidský faktor, tedy záměnu vzorku, což by se prostě stát nemělo a nestává se to!“ říká lékařka. Naprostá většina žen má nakonec dobré výsledky.

Co se z ní dá zjistit?

Zjistit se dá spousta věcí - pokud se pátrá po určité jasné nemoci, která má podklad v defektu chromozomální výbavy či se dá určit z biochemického vyšetření plodové vody. Typicky zjistitelné jsou všechny chromozomální vady a například rozštěpy nervové trubice, které chromozomální defekt nemají. Zda jde danou nemoc u plodu z amniocentézy detekovat, musí určit genetik, a to podle typu syndromu, kterých jsou stovky,“ dodává MUDr. Hourová.
Na rozdíl od ultrazvukových a krevních vyšetření, která jenom poukazují na možnou vadu, amniocentéza má stoprocentní výpovědní hodnotu.

ČTĚTE TAKÉ: Necháte se píchnout?

Proč se vlastně dělá?

  • Ženě je více než 35 let
  • Chromozomální vada u předchozího dítěte
  • Opakované potraty
  • Genetická vada u jednoho z rodičů
  • Špatné výsledky biochemického nebo ultrazvukového screeningu
  • Kontakt těhotné se škodlivými látkami

Spolupráce: MUDr. Martina Hourová, Odborná gynekoložka s dlouholetou praxí a specializací na ultrazvukovou diagnostiku

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Rodiče, Amniocentéza, Předčasný odtok, Post, Zdravá žena, První výsledek, Genetická vada, Běžný úkon, Martina Hourová, První vysledek

Video