Maminka.czPředškolák

Andrea Lippová: 100% ekožena

Šárka Schmidtová 26.  5.  2010
Ekologický životní styl vyznává stále víc z nás, ale Andrea Lippová je skutečnou průkopnicí a také zakladatelkou značky ekozena.cz

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlouho se nám nedařilo si domluvit schůzku, jste asi hodně zaneprázdněná.

To ano, ale naučila jsem se hospodařit se svým časem, ostatně jako jiné ženy, které se snaží spojit podnikání, mateřství i zájmy. Já mám tu výhodu, že v mém případě jsou mé zájmy a práce jedno, tím mám vlastně vyřešené dvě věci najednou.

To je opravdu záviděníhodné! Co byste poradila ostatním ženám, které mají ambice podnikat v ekologické oblasti, není tam už tak trochu plno?

Každé podnikání je krokem do neznáma. Mně zpočátku pomohlo to, že jsem si o produktech, které jsem začala distribuovat v ČR, zjistila maximum informací a osobně je vyzkoušela. Využila jsem marketingových zkušeností z předešlých zaměstnání a nebála se oslovit zahraniční firmy. Podnikám již šestým rokem a během té doby jsem se setkala se spoustou lidí, kteří měli o ekologické a přírodní produkty velký zájem, ale potřebovali poradit s výběrem. A já jim byla - díky vlastním zkušenostem -schopná říct co a jak. To je přesně to, co zákazníci chtějí - nejen kvalitní zboží, ale také osobní přístup a možnost se poradit. Funguje to i obráceně - zákazníci nám píšou, co jim na českém trhu chybí a zda bychom jim to nemohli sehnat.

Slyšela jsem, že máte celkem tři projekty, není to na jednu ženu trochu moc?

Všechny mé aktivity vycházejí z mého zájmu o přírodní produkty a jeden projekt navazoval na druhý. První byly plenky z přírodních materiálů, pak ekologicky šetrné prací a čisticí prostředky, nakonec přírodní a organická kosmetika. Mým cílem je nabídnout ženám a jejich rodinám kompletní sortiment pro ně samotné i pro jejich ekologickou domácnost. Velké rezervy jsou podle mne právě v drogerii; ráda bych se zasloužila o to, aby co nejvíce domácností přešlo na ekologické přípravky. Dnes už můžete přebalovat miminko do ekoplen, ty pak vyprat na pouhých 60 stupňů v pračce, ideálně v té úsporné „zelené“, s použitím čistě přírodních prostředků - například mýdlových ořechů, a pak můžete vyčistit celý dům dezinfekcí bez chemie. Ta je stejně účinná jako běžné „chemické“ dezinfekce, přitom ale funguje v podstatě jen na bázi vody a soli a není nijak toxická, bez obav jí tedy můžete umývat i předměty, s nimiž přijdou do styku vaše děti či domácí mazlíčci.

Pro přírodní drogerii bych se asi také nadchla, ale co se látkových plenek týče, nevím, jestli nejsou tak trochu krokem zpátky. Jde přece jen o zdraví a pohodu dítěte!

Právě proto. Zdraví a pohoda dítěte jsou pro mne na prvním místě. Krokem zpátky by asi byly pleny, které používaly naše maminky, my těm „našim“ říkáme moderní látkové plínky, abychom je odlišili od těch původních. Mají kalhotkový střih, jsou prodyšné, příjemné na dotek, mají látkové sací jádro, kam se odvádí vlhkost, takže dítě není v mokru. Nejsou chemicky běleny, nemusejí se vyvářet ani žehlit. Tím jsou pohodlné i pro maminky. Jejich pořizovací cena je jednorázovou investicí na celé přebalovací období miminka. Vydrží tři roky i více, záleží na jejich údržbě, což jistě velmi ocení rodiče více dětí.

Mohou po sobě sourozenci ekoplenky dědit?

Mohou, pokud se plínky perou např. s příměsí octa, ekologické dezinfekce doporučené prodejcem nebo soli na skvrny ULRICH, kdy jsou automaticky dezinfikovány.

Vy sama jste je používala, když se narodily vaše děti?

O těchto plenkách jsem slyšela již před narozením své dcerky, ale v té době u nás nebyly k dostání. Sehnala jsem je v zahraničí, vyzkoušela je a nadchla se pro ně. Obě moje děti prožily nemluvněcí věk téměř výhradně v kalhotkových látkových plenách.

Mluvila jste o vizi ekodomácnosti, předpokládám, že ji tak vedete. Ale co vaše děti, vychovávát e je v tomto duchu?

Vedu je k lásce k přírodě a ke zvířatům, k ohleduplnosti k životnímu prostředí. Snažím se jim vysvětlit, proč je něco zdravé, a proč naopak něco škodí. Až povyrostou, budu jim určitě chtít předat to, o čem jsem přesvědčená, že je dobré - tedy i „eko“ názory. Těším se například, až se moje dcera, která je odmala zvyklá na přírodní produkty, začne zajímat o dekorativní kosmetiku, věřím, že se i při svém výběru rozhodne pro eko nebo bio. Ale to je opravdu ještě daleko.

Mát e nabitý celý den, umíte najít i chvilku pro sebe? Mát e pro nás nějaký ekologický tip?

Věřím na nezbytnost celkové pohody, proto se snažím především relaxovat a průběžně pročišťovat tělo. Všem, kteří nestíhají dovolenou či lázně, doporučuji, aby si na jaro naplánovali detoxikační kúru a odlehčili svému organismu. Můžete začít třeba vhodnou solí do koupele, provonět byt přírodní vonnou tyčinkou, popíjet čistou kokosovou šťávu a hned je lépe. Rozhodně pro sebe uděláte víc, než když relaxujete u televize se slanými brambůrkami - ostatně i ty můžete nahradit něčím zdravějším. Nevíte-li, čím začít, jistě najdete spoustu informací na internetu, kde jsou i zkušenosti našich zákazníků, nebo vám mohu na adrese info@ekozena.cz osobně poradit.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

Témata: Děti, Slavní rodiče, Předškolák, Časopis Moje psychologie, André, EKO, Celý dům, Šestý rok, Ulrich

Video