Maminka.czSlavní rodiče

Andrea Verešová: Pečujte o sebe, nejen o děti a domácnost

Iveta Vařečková 2.  8.  2013
Andrea Verešová: Pečujte o sebe, nejen o děti a domácnost
Podle některých patří modelky po třicítce do důchodu. Tomu se ale rodačka ze Žiliny může jen smát. Při pohledu na její fotografie by málokdo hádal, že má dvě děti. Jaký pohyb jí baví. Co nejradši vaří? A díky čemu se zbavila komplexů?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Kdy jste si poprvé uvědomila, že pro štíhlou postavu je potřeba něco dělat?

Těžko říct. Za to, jak vypadáme, hodně vděčíme genetice a také stylu života. Já jsem se vždycky stravovala relativně zdravě a střídmě. Zelenina, ryby a racionální strava vždycky byly přirozenou součástí mého jídelníčku a ani k pohybu jsem se naštěstí nikdy nemusela moc přemlouvat. Dokonce jsem jako malá chodila do sportovní třídy a dodnes se ráda pustím do čehokoli, co se týká sportu.

* Máte svoje favority?

Zbožňuji pilates a jógu, která mě naučila správně dýchat a pracovat se svým tělem. Oblíbila jsem si i Power Plate, který za pouhých dvacet minut cvičení dokáže doslova zázraky. Díky němu si procvičíte a posílíte i ty partie těla, o kterých jste vůbec netušili, že existují. (smích) Jinak s rodinou jsme v zimě stále na lyžích a teď v létě chodíme nejčastěji plavat, jezdíme na bruslích a na kole.

* Prozradíte, co vám nejvíc pomohlo po narození dětí?

Hlavně ze začátku to byla radost z mateřství a neustálá péče o děti a domácnost. Pár kilogramů jsem shodila i díky kojení. Jóga mi zase pomohla zpevnit potřebné partie. Vždycky je to ale hlavně otázka vůle. Lhala bych, kdybych řekla, že jsem se občas nemusela přemlouvat, abych místo lenošení šla cvičit. Ale za ty endorfiny a radost z pohybu to stojí.

* Existuje jídlo, díky kterému zapomínáte na štíhlou linii?

Miluji tiramisu nebo babiččiny švestkové knedlíky s mákem. Když se přede mnou objeví, zahřeším si s naprostou radostí…

* Platí podle vás pořekadlo, že láska prochází žaludkem?

Řekla bych, že částečně ano. Naštěstí se cítím v kuchyni sebejistě. Vždycky jsem ráda pekla a během modelingové kariéry v zahraničí jsem se musela naučit i vařit. Tehdy to byla nutnost, která se časem stala radostí. Dnes jsem za to vděčná, protože Dan vyžaduje teplé večeře, a tak doma vařím skoro každý den. V naší rodině skvěle vaří i můj táta, od kterého odkoukávám různé triky a speciality.

* Co připravíte svému muži, když ho chcete zbavit špatné nálady?

Nejvíc se mu zavděčím grilovaným steakem nebo lososem. Protože mu chutnají pikantní jídla, rád si zajde do asijské restaurace a po večeři zbožňuje nakrájený čerstvý ananas. On je skvělý strávník, protože kromě uzenin sní všechno. U dětí zase vedou omáčky v čele se svíčkovou a hovězí roštěnou na houbách, kterou si už oblíbil i Dan.

* Kdybychom u vás doma otevřeli lednici, co bychom v ní zaručeně našli?

Nic mimořádného ani neobvyklého – actimel pro děti, lučinu, čerstvou zeleninu, ovoce a mléko. Vždycky máme zásobu vajíček a šunky, což je kombinace, kterou každé ráno snídá manžel. Pravidelně také nakupuji čerstvé biomaso a ryby.

* Využila jste někdy rad odborníka na výživu?

Nikdy jsem to nepotřebovala, ale je to i díky tomu, že můj manžel se nějakou dobu věnoval kulturistice a fitness a v mnoha věcech ohledně výživy se vyzná. Naučil mě například používat místo mouky ovesné vločky. Když je rozmixujete, jsou od mouky k nerozeznání, navíc jsou chutnější, a hlavně zdravější. Zahušťuji jimi omáčky, polévky a připravuji z nich i palačinky.

* Svět kulturistiky má ohledně jídla přísná pravidla…

Je to tak. Překvapilo mě, jak zdravě a striktně se před soutěží musí závodníci stravovat a jaká pravidla dodržují. Někdy je to až kruté a za sebe říkám, že bych to nikdy nevydržela. Je pro mě nepředstavitelné, že bych nesměla jíst žádné cukry, a to ani v podobě džusu nebo ovoce. Povolena je jen zelenina, proteiny a maximálně trochu rýže. Sama jsem nikdy diety nedržela, protože mi přijdou kruté. Jsem zastáncem střídmosti a pestrosti jídelníčku. Navíc věřím, že je důležité naslouchat svému tělu, nepřejídat se, nepřehánět to se sladkým, a jak říkaly naše babičky – jíst do polosyta.

* Máte spoustu ocenění ze soutěží krásy. Jak jste se vnímala jako malá holčička?

Asi jako každé dítě jsem si moc nedůvěřovala a až postupem let jsem získávala pocit jistoty. Vždycky jsem ale obdivovala svoji o pět let starší sestru, která byla velmi krásná, šikovná a nesmírně chytrá. Byla pro mě velkým vzorem. Vzpomínám si, že jsem si ráda zkoušela její oblečení a jako každý mladší sourozenec jsem toužila se jí vyrovnat a proniknout do její party kamarádek. Samozřejmě bez úspěchu. Přišlo mi vzrušující sdílet její zkušenosti a poslouchat, jaké problémy řeší.

* Těšila jste se, až budete velká jako ona?

Samozřejmě. Navíc sestře odmalička říkali, že je tak krásná, že se z ní jednou určitě stane miss. Ona byla ale hodně stydlivá, zároveň natolik chytrá, že do soutěže Miss Žilina přihlásila místo sebe mě. Postupně jsem se pak zúčastnila všech možných soutěží, které jsem i vyhrála, a sestra tak měla pokoj a zároveň radost, jak šikovně se tomu vyhnula. Navzdory všem vítězstvím pro mě ale pořád zůstávalo na prvním místě studium na Belgickém lyceu. Právě tady jsem se mimo jiné naučila skvěle francouzsky, což jsem využila poté, co jsem zvítězila v soutěži Elite Model Look a dostala se pracovně do Paříže. Zatímco já jsem pracovala jako modelka na různých místech v Evropě a poté složila zkoušky na Právnickou fakultu v Praze, moje sestra při práci dokázala vystudovat v Praze Vysokou školu ekonomickou.

* Každá profese má své stinné stránky. Co nejvíc bolí modelky?

Asi nohy a záda, protože vysoké boty jsou v této profesi samozřejmostí. Holky v nich stojí hodiny při focení nebo v nich celý den nacvičují choreografii k módní přehlídce. Není to legrace, ale já zase nezávidím baletkám, prodavačkám nebo chirurgům, kteří v jedné poloze operují sedm a více hodin, nemluvě o obrovské zodpovědnosti.

* Jaký názor máte z profesionálního hlediska na retušování fotografií?

Všeobecně ho neuznávám, protože si myslím, že je to klamání lidí a skutečně dobrý fotograf a dobrá modelka to nepotřebují. Právě na tom se pozná kvalita a profesionalita. Bohužel v dnešní době se retušuje skoro pořád a všechno. Mnozí si na fotografy jen hrají, přitom v životě fotografii nestudovali, neumějí si ani nastavit světla, zato retuš ovládají dokonale a modelku udělají doslova z každé holky. Opravit se dá všechno, ale za sebe bych nikdy neretušovala oči. Jsou bránou do duše a vypovídají o člověku mnohé.

* Přála jste si někdy něco změnit na tom, jak vypadáte?

Hlavně během dospívání se člověk příliš pozoruje a vidí všechny možné nedostatky. Jeden čas jsem měla dojem, že mi odstávají uši, pak zase, že mám velký nos. Moc jsem si nevěřila, ale díky vítězstvím v různých soutěžích krásy jsem získala zdravé sebevědomí a sebedůvěru. Později jsem si stejně jako každý prošla obdobím, kdy jsem chtěla vyzkoušet něco nového a zjistit, jestli bych nemohla v něčem vypadat lépe. Toužila jsem třeba po tom, být blondýnka. To se mi splnilo po vítězství v Elite Model Look, kdy mě pro jedno focení přebarvili. Bohužel se to nikomu moc nelíbilo. Jednou jsem si zase koupila modré kontaktní čočky. Pochopila jsem ale, že originál je jedinečný, nehledě na to, že jsem z čoček dostala zánět spojivek.

* Musela jste někdy podstoupit úpravu zevnějšku kvůli zdraví?

Před třemi lety jsem využila rad odborníků ohledně úpravy chrupu. Začaly mi růst osmičky a nastalo sklonění zadních stoliček, což způsobovalo, že horní a dolní stoličky na sebe při skusu nedosedaly. Specialistka v ortodoncii doktorka Jana Oulická mi tehdy vzhledem k mojí profesi doporučila neviditelná rovnátka. Ačkoli jsem měla zpočátku obavy kvůli možným omezením ohledně problémů s mluvením nebo hygienou, nic z toho se nepotvrdilo. Dneska už rovnátka skoro neregistruji a díky nim mám úsměv opět takový jako dřív.

* Na čem při péči o vzhled nešetříte?

Investuji hlavně do kvalitních vlasových produktů. V rámci mé profese jsou totiž moje vlasy často vystavované náročným a zničujícím úpravám, a proto potřebuji vhodnou regenerační kosmetiku. Hodně se mi osvědčila komplexní péče a stylingové přípravky značky Wella a Kérastase.

* Je naopak něco, co stojí pár korun, ale nedáte na to dopustit?

Nepostradatelná je pro mě modrá indulona. Nosím ji v kabelce a používám ji na ruce, na nohy, odličuji se s ní, protože mi jako jediná nedráždí pleť. Účinná je i kapka olivového nebo lotosového oleje do koupele, který pokožku zvláční a provoní.

* Jste známá tím, že se ráda luxusně oblékáte. Máte chvíle, kdy nevylezete z pyžama?

Jsou dny, kdy si přesně takovou pohodu s dětmi užíváme a do ničeho se nenutíme. Do večera nevylezeme z pyžama a pořádáme polštářovou bitvu. Není to často, ale jim se to vždycky moc líbí.

* Sklouzávala jste při péči o děti k tomu upozadit sama sebe?

Určitě byly okamžiky, kdy jsem na sebe neměla vůbec žádný čas. Nikdy jsem z toho nedělala vědu, protože to podle mě patří k životu. Věřím ale tomu, že když je žena čistá a alespoň trochu upravená, cítí se dobře a i na život se dívá s mnohem větší radostí a hrdostí. I mužům se na nás v takové chvíli lépe dívá. (smích) Proto, pokud to jenom trochu jde, neměly bychom na sebe zapomínat a pečovat o sebe, nejen o děti a o domácnost. Je totiž nesmírně důležité naučit se mít se ráda a vážit si sama sebe. Díky tomu pak dokážeme rozdávat úsměv, lásku, radost a všechno jde tak nějak mnohem snáze.

ANDREA VEREŠOVÁ (32) Modelka a vystudovaná právniČka se narodila v Žilině. V šestnácti letech vyhrála na Slovensku soutěž Elite Model Look a o dva roky později získala korunku Miss Slovensko. Jako modelka působila v Paříži, Miláně, Barceloně a Hamburku. Spolupracovala s módními domy Channel, Armani, Valentino a Nina Ricci. Šest let byla přítelkyní hokejisty Jaromíra Jágra. Dnes je jejím manželem právník Daniel Volopich, se kterým má dceru Vanessu (5) a syna Daniela (4).


Článek vyšel v časopisu Dieta 7-8/2013

Témata: Děti, Slavní rodiče, Domácnost, Časopis Dieta, Andrea Verešová, Jaromír Jágr, Baletka, Velký vzor, Nerozeznání, Power plate, Pec, Retuš, Armani, Neustálá péče, Tiramisu, André, Valentino, Soutěž krásy, NEJ, Pořekadlo, Dom, Elite model Look, Velký nos, Valentin, Klamání