Maminka.czvýstava

Ani panenky Barbie nejsou vždy dokonalé, jak ukazuje charitativní výstava Bez předsudků

Vanda Stöckbauerová 27.  3.  2023
Panenky Barbie provází malé holčičky od útlého dětství. Krásná tvář, štíhlá postava a charakteristický úsměv. Ale opravdový svět je různorodý… Reálné ženy mají různé tvary a barvy pleti. A tak není na škodu pořídit dětem Barbie, která je trochu jiná. Vždyť krása má mnoho podob.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Four Seasons Hotel Prague pořádá na počest Mezinárodního měsíce historie žen charitativní pop-up výstavu Bez předsudků. A my měli tu čest být u toho. Prohlédněte si fotogalerii v úvodu článku. Že byste originální Barbie taky chtěli do sbírky? Žádný problém, do konce března máte možnost výstavu navštívit a panenku zakoupit. A navíc podpoříte dobrou věc.

VIDEO: Ikonické ženy dostaly podobu Barbie. Jako dárek k MDŽ

Krásné modely Zuzany Kubíčkové

Jedenáct panenek Barbie různých tvarů, odstínů pleti a postižení v originálních couture modelech Zuzany Kubíčkové je vystaveno k prodeji v lobby hotelu do konce měsíce. Výtěžek z prodeje bude věnován nadaci Pink Bubble, která pomáhá mladým lidem bojujícím s rakovinou.

„Výstavu jsme instalovali přímo u recepce, aby se dostala do centra pozornosti. Vidíme, že téma u hostů, ale i u našich zaměstnanců rezonuje. Hosté jsou příjemně překvapeni a máme již i pár zájemců o koupi. Naším záměrem bylo v tomto měsíci nejen oslavit diverzitu, ale zejména poukázat na citlivé téma, se kterým se mladé ženy v dnešní době setkávají,“ komentuje výstavu Veronika Tamchynová, ředitelka pro PR a komunikaci Four Seasons Hotel Prague.

Diverzita a inkluze ve světě panenek

Se světem módy je Barbie spjatá od úplného počátku a její limitované módní kolekce mají ukazovat rozmanitost světa kolem nás. V roce 2020 v rámci jedné z kolekcí firma Mattel odhalila panenku bez vlasů, panenku s protézou nebo panenku na vozíku. „Přemýšleli jsme nad tím, jak vizi diverzity a inkluze podpořit,“ říká Lenka Koenigsmark, marketingová ředitelka společnosti Mattel, a doplňuje: „Přišlo nám sympatické ukázat, že i v módě Barbie vždy posouvala hranice, a to nejen tím, jak inspirativně se oblékala, ale i tím, že svým kouzlem dokázala bořit i zažité předsudky. Jsme Zuzce vděční za to, že šaty na panenky ušila, a to i ve velikostech na ty panenky, které odráží křivky reálných žen. Barbie totiž nedělá rozdíly a vidí krásu v lidské přirozenosti."

Není špatných proporcí

Panenky s českými jmény oblékla přední česká návrhářka Zuzana Kubíčková. Ručně ušité modely vybrané z kolekce Couture 2022/23, se kterou Kubíčková oslavila deset let fungování svého ateliéru, dokazují, že móda je pro každého. „Zakládáme si na tom, že křivky jsou krásné a není špatných proporcí. Správně zvolený a dobře ušitý model by měl vždy lichotit a zvýraznit přednosti každé ženy,“ říká Zuzana Kubíčková.

Nadace Pink Bubble

Pomáhá mladým onkologickým pacientům postavit se na vlastní nohy, plnit si své nejodvážnější sny, žít každý den naplno a užívat si přátelství s vrstevníky, kteří mají podobnou zkušenost s onkologickým onemocněním.

Témata: Dětství, Krása, pleť, výstava, Barbie, Tipy redakce, Panenky, charita, Předsudky, Počest, Marketing, Pink Bubble, Mattel, Zuzana Kubíčková, Panenka, Lenka Koenigsmark, Panenky na Heureka.cz