Maminka.czŠkolák

ANKETA: Co vede u vašich dětí hitparádu jídel?

Martina Machová 28.  8.  2014
Děti mají poměrně mlsné jazýčky a hned tak jim něco nechutná. Zeptali jsme se maminek, co jejich dětem chutná. Jak je to u vás?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také někdy vzpomínáte na to, jak to při obědech chodívalo v dobách vašeho dětství? Pokud se na chodbách školky či školy kolem oběda linula vanilková vůně buchtiček s vanilkovým krémem nebo třeba pečeného kuřete s bramborovou kaší, byla většina malých strávníků v sedmém nebi.

Do kulinářského pekla se však malí jedlíci rychle propadali ve chvíli, kdy naprosto neomylně identifikovali specifickou vůni zelených fazolek na smetaně, těžké aróma hrachové kaše s naběračkou oleje či drolivých hovězích jater. Preference mlsných dětských jazýčků jsou však proměnlivé, a z čeho jsme na talíři jásali my, z toho už dnešní nejmladší generace tolik nejásá.

Zeptali jsme se proto zhruba tří desítek maminek na nejoblíbenější jídla jejich ratolestí. Jaká to jsou? Souhlasíte s nimi?

TOP 10 nejoblíbenějších dětských jídel (pořadí nerozhoduje o oblíbenosti)

  • Špagety nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou
  • Kuřecí řízky s bramborovou kaší nebo s hranolky
  • Pizza
  • Palačinky nebo lívance
  • Svíčková omáčka s knedlíkem
  • Rajská omáčka s knedlíkem (popř. těstovinami)
  • Krupicová kaše
  • Bramborový knedlík, maso (někdo dokonce i se zelím či špenátem)
  • Kuře na paprice
  • Zapečené toasty se sýrem, šunkou a kečupem

(A samozřejmě cokoliv ze „zapovězeného“ tátova talíře. Například; instantní čínské nudlové polévky, osmažený obsah masové konzervy, vlašský salát a podobné „dobroty“.)

 

"Nechutná ti to? Dej si na to kečup!"

 

Kečup jako král dětských jídel

Dále bohužel platí, že české děti si stále více oblibují jídla smažená, což potvrdily i výsledky výzkumu, který si před několika lety objednal odbor školství, mládeže a tělovýchovy brněnského magistrátu. Děti zkrátka podobně jako jejich rodiče přišly na chuť fast foodu.

S touto neblahou preferencí se však pojí ještě jeden nenápadný nešvar dětských jídelníčků – kečup. Čím více, tím lépe! Ne že by kečup nešel sehnat i v poměrně zdravé variantě – bez obrovského množství cukru, z kvalitních plodů a bez celé řady konzervantů – to problém v současnosti není.

Problémem je, že mnohé děti nejsou s trochou nadsázky takřka schopné pozřít cokoliv bez jeho hojné přítomnosti na talíři. To samozřejmě deformuje jejich chutě a značně ochuzuje jejich jídelníček, neboť celou řadu zdravých jídel s ním prostě zkombinovat, natož zkonzumovat nelze. Nebo byste si snad dali lososa s kečupem či dušenou čerstvou zeleninu na másle s plátkem krůtích prsou zalitých vrstvou kečupu?

Hitparáda školních „blafů“ aneb co jsme házeli pod stůl

Uvařte to zdravěji

Svíčková omáčka, špagety s rajčatovou omáčkou, palačinky, hranolky – to vše lze naštěstí uvařit i vcelku zdravě. Například svíčkovou omáčku není naprosto nutné zahušťovat jíškou, stačí rozmixovat všechnu udušenou zeleninu (a že jí ve svíčkové je!), přidal pár lžic zakysané smetany a dle potřeby jemně dochutit.

Rajskou omáčku na špagety můžete v sezóně připravovat z čerstvých rajčat a těsto na palačinky nebo lívance je možné umíchat z poloviny světlé mouky a poloviny celozrnné špaldové mouky. Na palačinku nemusíte dávat Nuttelu, ale třeba javorový sirup nebo rozvařené švestky, jablka se skořicí či borůvky. Navíc je možné i lehce experimentovat a místo špaldové mouky přidat pohankovou nebo ovesnou.

A konečně oblíbené hranolky lze koupit i v přijatelnější variantě „do trouby“, nebo je zkrátka připravit pěkně postaru z brambor – nakrájet hranolky, dát do mísy, velmi lehce zakápnout olejem, promíchat a vysypat na pečící papír na plech a péct.

Naštěstí má snad každé jídlo zdravější a chutnou variantu, stačí si jen s jídlem pohrát a (jako děti) popustit uzdu fantazie.


Znáte ještě nějakou další zdravější variantu oblíbených dětských jídel? Podělte se o ni s ostatními čtenářkami v diskusi pod článkem. Nemusíte se nikam přihlašovat. 

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, Anketa, hit, rajská omáčka, Krupicová kaše, Hrachov, Chodba, Vanilkový krém, Hitparáda, Pečené kuře, Javorový sirup, Nejmladší generace, Tátová, Vaš, Svíčková, Fast food, Bramborový knedlík, Svíčková omáčka