Maminka.czTěhotenství

Anketa: Jaké byly vaše první pocity po zjištění těhotenství?

Martina Machová 27.  6.  2013
A je to tu! Dvě maličké čárky na tenkém proužku papírku se rozhodly vám převrátit život naruby. První pocity po nejvýznamnější návštěvě toalety ve vašem životě mohou být velmi smíšené…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatujete si ještě, jak jste se cítila, když se na tenkém bílém proužku začaly rýsovat dvě narůžovělé čárky? Vytryskl ve vašem nitru gejzír radosti a nadšení, nebo se spíš rozpoutal uragán strachu a nejistoty, či jste zažívaly tak nějak od všeho kousek? Byly vaše emoce jako bouře, či nastal absolutní klid a zvláštní ticho jako před příchodem tornáda? Zeptali jsme se 5 maminek, jak prožívaly první okamžiky po zjištění těhotenství …

Blanka (25), studentka

Vzhledem k tomu, že jsem miminko rozhodně neplánovala a navíc poctivě brala antikoncepci, byla jsem v tu chvíli v absolutním šoku. Ihned jsem se objednala k lékaři, skálopevně rozhodnutá, těhotenství přerušit. Stačilo ale 24 hodin k tomu, abych se stala natěšenou maminou. Přítel byl nadšený, rodiče slíbili vyklidit byt po babičce, maminka, která je v důchodu, slíbila hlídání, abych mohla dokončit školu. Naprosto nečekaně jsem se cítila jako princezna, která počala následníka trůnu.

Andy (29), produkční

I když bylo miminko plánované a já skvěle materiálně zabezpečená, stejně to byl mazec. Najednou mi docvaklo, že něco navždy končí, můj život už nikdy nebude takový, jako před tím. Všechno jsem viděla totálně černě – obří pupek v těhotenství, doktory, kteří se ve mně budou neustále šourat, bolestivý porod, ukřičené mimino. Všichni kolem mě se radovali, jen já byla jak jezinka. Možná to tenkrát byly hormony, možná strach z neznámého, kousek sobectví, nebo všechno dohromady.

Eva (39), maminka v domácnosti

Dvě čárky pro mě znamenaly čirou radost. Máme dva kluky a třetí dítě jsme již neplánovali. Plodná léta se pomalu krátila a já začala strašně toužit po maličké a hodné holčičce, a tak jsme se s manželem dohodli, že dáme jeden rok šanci „osudu“. Pokud příroda řekne NE, nebudeme již osud vzhledem k mému věku pokoušet. Otěhotněla jsem poslední měsíc v daném roce. Jo, a máme holčičku!

Klára, manažerka (31)

Měla jsem v sobě v tu chvíli naprostý zmatek; íleně jsem už toužila po dítěti, ale neměla jsem stálého partnera. Mé těhotenství bylo výsledkem „úletu“ s obchodním partnerem. Stalo se mi to poprvé, a doufám, že naposledy. Podlehla jsem kouzlu letního večera, šarmantního cizince, a jak už to v takových chvílích často bývá, i několika sklenkám dobrého vína. Nad strachem a totálním zmatkem zvítězily mateřské pudy. Převálcovaly jakékoliv obavy a já se strašně těším na miminko.

Mirka, zdravotní sestra (22)

Zjistila jsem to až po 4 měsících během cesty na vysněný Island. Ano, já, zdravotní sestra! Byl to naprostý šok. První měsíce u mě totiž byly takřka bezpříznakové, normálně jsem menstruovala. Nevolno mi občas bylo, ale ne nějak nápadně. Těhotenství definitivě potvrdil až svérázný islandský gynekolog. S přítelem jsme se rozhodli (zpětně si uvědomuji, jak to bylo šílené), dát všemu naprosto volný průběh. Pokud plod zvládl vcelku namáhavé cestování (neletěli jsme) a horské túry, jistě zvládne ještě 4 týdny pobytu na Islandu. I přesto, že mi není ještě ani 25, si miminko určitě necháme. Na potrat bych nikdy nešla. S panem doktorem, u kterého jsme nakonec 1 týden pobytu bydleli, si doteď píšeme (a mrně se bude jmenovat po něm!).

Témata: Těhotenství, Anketa, pocity, Vaš, Jak, Obchodní partner, Mazec, Pupek, Absolutní klid, Jake, Bolestivý porod, Island, Následník trůnu, Pocit, Úlet