[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pravidelná strava je důležitá. Doma to většinou zvládneme dodržet, ale v práci se často některé z nás odbydou rohlíkem s pomazánkou a u počítače. To není zrovna dobře. Takže i když spěcháme domů za svými dětmi, nezapomínejme na řádný oběd.
Je zajímavé že panují i rozdílné zvyklosti ohledně času obědu. Starší generace obědvá kolem jedenácté. Po poledni obědvají mladší lidé, ženy a obyvatelé větších měst. Je to logické - venkov totiž vstává dříve, a proto raději i obědvají dříve. Prokázal to dubnový průzkum agentury Ipsos provedený pro společnost Sodexo Benefity.
Stravovací návyky Čechů v průběhu pracovního týdne se liší podle věku strávníků, místa jejich pracoviště i podle pohlaví. Nejvíce Čechů (36 %) obědvá mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, každý třetí (33 %) pak mezi dvanáctou a jednou. Po dvanácté pak častěji obědvají mladší lidé (42 % do 26 let věku), ženy a obyvatelé větších měst.
V Praze například mezi dvanáctou a jednou obědvá přes 48 % zaměstnanců. „Ukázalo se, že co se týká obědů v pracovním týdnu, naprostá většina lidí kombinuje různé stravovací způsoby a zřejmé jsou zejména rozdíly mezi generacemi. Výsledky průzkum podle marketingového ředitele společnosti Sodexo Benefity Štěpána Tůmy potvrzují i údaje sledované na elektronických stravenkách. „Průměrná útrata za oběd elektronickou stravenkou je 126 korun,“ doplnil Tůma.
Jak vypadá typický oběd Čechů v pracovních dnech? Téměř 49 % z nich si dává jen hlavní jídlo, polévku a hlavní jídlo si pravidelně dává celkem 37 % respondentů. „Zatímco v Praze si dá pouze hlavní jídlo téměř 62 % a v Čechách 52 % lidí, na Moravě je to 38,5 %. Hlavní jídlo i s polévkou si však na Moravě dopřeje 46 % lidí, v Čechách je to 34 % a v Praze jen 30 %.
„V tomto směru jsou zřejmé rozdíly i mezi muži a ženami. Ženy více než muži přiznaly, že jim k obědu stačí pouze polévka, nebo pouze hlavní jídlo. Kombinaci obojího přiznalo jen 27 % žen. U mužů byl tento poměr přes 48 %,“ říká k průzkumu Štěpán Tůma.