Maminka.czVýživa a stravování

ANKETA: Kde obědváte v práci?

Iva Endrychová 11.  5.  2016
Chodíte s kolegy na menu, nebo si z domova nosíte krabičky, nebo si objednáváte donášku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravidelná strava je důležitá. Doma to většinou zvládneme dodržet, ale v práci se často některé z nás odbydou rohlíkem s pomazánkou a u počítače. To není zrovna dobře. Takže i když spěcháme domů za svými dětmi, nezapomínejme na řádný oběd.

Je zajímavé že panují i rozdílné zvyklosti ohledně času obědu. Starší generace obědvá kolem jedenácté. Po poledni obědvají mladší lidé, ženy a obyvatelé větších měst. Je to logické - venkov totiž vstává dříve, a proto raději i obědvají dříve. Prokázal to dubnový průzkum agentury Ipsos provedený pro společnost Sodexo Benefity.

Stravovací návyky Čechů v průběhu pracovního týdne se liší podle věku strávníků, místa jejich pracoviště i podle pohlaví. Nejvíce Čechů (36 %) obědvá mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, každý třetí (33 %) pak mezi dvanáctou a jednou. Po dvanácté pak častěji obědvají mladší lidé (42 % do 26 let věku), ženy a obyvatelé větších měst.

V Praze například mezi dvanáctou a jednou obědvá přes 48 % zaměstnanců. „Ukázalo se, že co se týká obědů v pracovním týdnu, naprostá většina lidí kombinuje různé stravovací způsoby a zřejmé jsou zejména rozdíly mezi generacemi. Výsledky průzkum podle marketingového ředitele společnosti Sodexo Benefity Štěpána Tůmy potvrzují i údaje sledované na elektronických stravenkách. „Průměrná útrata za oběd elektronickou stravenkou je 126 korun,“ doplnil Tůma.

Klepněte pro větší obrázek

Polévka je grunt! Platí hlavně na Moravě

Jak vypadá typický oběd Čechů v pracovních dnech? Téměř 49 % z nich si dává jen hlavní jídlo, polévku a hlavní jídlo si pravidelně dává celkem 37 % respondentů. „Zatímco v Praze si dá pouze hlavní jídlo téměř 62 % a v Čechách 52 % lidí, na Moravě je to 38,5 %. Hlavní jídlo i s polévkou si však na Moravě dopřeje 46 % lidí, v Čechách je to 34 % a v Praze jen 30 %.

„V tomto směru jsou zřejmé rozdíly i mezi muži a ženami. Ženy více než muži přiznaly, že jim k obědu stačí pouze polévka, nebo pouze hlavní jídlo. Kombinaci obojího přiznalo jen 27 % žen. U mužů byl tento poměr přes 48 %,“ říká k průzkumu Štěpán Tůma.

Témata: Výživa a stravování, Anketa, oběd, Hlavní jídlo, Naprostá většina, Pravidelná strava