Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Ano, nebo ne? Je normální, když je muž na rodičovské dovolené?

Vanda Stöckbauerová 24.  1.  2014
Ano, nebo ne? Je normální, když je muž na rodičovské dovolené?
Jak se dnešní společnost staví k otcům na rodičovské dovolené? Nejnovější výzkum agentur y Mediaresearch pro Ligu otevřených mužů (LOM) říká, že dnes je to již normální. Přesto jsou ženy v podpoře svých vlastních mužů opatrné. „Podle výzkumu si více než 64 % lidí myslí, že muži na rodičovské jsou normální chlapi, a 30 % říká, že jsou to dokonce ‚frajeři či prima chlapi‘.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takže celkem přes 94 % populace je vnímá neutrálně až pozitivně a pouze zbylých necelých 6 % má jiný názor,“ říká Lukáš Talpa, manažer projektu Táta na plný úvazek z LOM. Přesto z předchozího šetření ve stejném statistickém vzorku vyšly závěry, že bezmála dvě třetiny žen si spíše nepřejí, aby jejich partner zůstal alespoň nějakou dobu s potomkem na rodičovské dovolené. Z uvedeného tedy vyplývá, že společnost je k nástupu mužů na rodičovskou dovolenou teoreticky otevřená, v praktickém rozhodování, které se zejména žen přímo dotýká, je však mnohem konzervativnější.

DOPORUČUJEME: Rodičovská dovolená 2014 – vše, co potřebujete vědět

Shodou okolností také téměř 94 % respondentů uvedlo, že by zaměstnavatelé měli poskytovat otcům-zaměstnancům speciální zaměstnanecké benefity (určitě ano uvedlo 53,5 %, spíše ano 40 %). Paradoxní je, že takto jasný postoj se zatím nijak zásadně neodráží v chování firem, jež se problematice péče mužů o děti věnují jen výjimečně. Aktivní otcovství je v České republice populární a čeští muži mají zájem být na rodičovské (o nástupu na ni uvažuje 90 % mužů), ale v realizaci jim brání finanční nevýhodnost a také rezervovaný postoj žen, které si hájí svou tradiční roli.

Ano i ne!

Jak to vidí čtenářka Lucie Drobná, Odolena Voda

Jak pro koho. Kdybych tuto skutečnost oznámila babičce, měla by mě za blázna a začala by mi vyčítat, kdo nás uživí. Muž byl podle ní vždy živitel rodiny a žena by měla být doma u plotny s nachystanou teplou večeří. Naopak mamka by mi možná jen vytkla, že otec je živitel a ne obráceně, ale víc by to neřešila. Ovšem v každé rodině je to jiné. Mně by se představa, že by můj přítel šel na rodičovskou dovolenou, nelíbila. Já jsem ten typ „pracanta“, který když může mít volno, tak ho bere všema deseti. A svého malého chci vídat každou minutu a starat se pouze o něj a o domácnost.

Kdyby babička žila, byla by ze mě hrozně nadšená, protože jsem pravý opak její dcery, tedy mé matky. Ta naopak nechává domácnost ležet a věnuje se především práci. Když bych to shrnula, tak pokud muž na rodičovskou dovolenou chce, měl by se dohodnout hlavně s ženou, protože nikoho asi nezajímá, co si myslí okolí, ale důležité je, jak se cítí ti partneři. Vždyť i žena může mít lepší práci a nechce se starat jen o plotnu.

Ano!

Jak to vidí čtenářka Kateřina Šerá, Val. Klobouky

Podle mého názoru je to normální. Znám několik případů, kdy zůstal doma otec, neboť žena měla lépe placenou práci, a tím pádem si rodina žila lépe. A naprosto jim to fungovalo. Nežijeme přece ve starověku, kdy se o děti staraly jen ženy a muži zastávali „chlapskou“ práci. Kolikrát se otec dokáže lépe postarat o rodinu a domácnost než matka. Vždyť spousta mužů skvěle uvaří, dojde na nákup, a když je potřeba, tak i vyluxuje nebo vypere.

Žena sice dítě nosí devět měsíců pod srdcem, ale i tatínek dokáže dát svému potomkovi vše potřebné a být pečujícím rodičem na plný úvazek. Samozřejmě je to ale hodně individuální. Partneři si musí nejprve sdělit svoje představy a přání a dohodnout se tak, aby to vyhovovalo oběma. A pak už je jedno, jestli je doma s potomkem otec, nebo maminka. Pro dítě je nejdůležitější rodičovská láska, na pohlaví už tolik nezáleží. Když miminko vyrůstá v milujícím a harmonickém prostředí, je to pro jeho psychiku nejdůležitější.

Článek vyšel v časopisu Maminka 1/2014

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Kariéra, Harmonické prostředí, Lukáš Talpa, Muž, Dov, Norma, Rodičovská láska, NORMÁLNÍ, ANO, Normál