Maminka.czČasopis Maminka

Ano, nebo ne: Věříte, že astrologická znamení ovlivňují povahu dítěte?

Vanda Stöckbauerová 4.  11.  2013
Názory na astrologii dělí společnost na několik táborů. Jedni ji považují za naprostý nesmysl, druzí připouštějí, že by na ní přece jen mohlo něco být, a poslední jí bezmezně věří. Nám nepřísluší její pravdivost potvrdit nebo jednoznačně odsoudit. Každý si musí udělat obrázek sám. Navíc hodně záleží na výkladu, protože není horoskop jako horoskop.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Astrologie je totiž poměrně složitá disciplína, kterou nelze zjednodušovat, a člověk ji musí důkladně ovládat, než začne někoho analyzovat. Vždyť lidskou povahu neovlivňuje jen 12 slunečních znamení. Jistě nám dáte za pravdu, že existuje mnohem víc různých typů lidí.

A jestli je vaše dítko Kozoroh, ještě to nutně neznamená, že bude za všech okolností vyžadovat svůj řád ( jíst v určitou dobu, ukládat hračky na stejné místo apod.), stejně tak každý Lvíček nemusí být rozený vůdce. Podle astrologů ovlivňuje naši povahu tzv. radix, což je horoskop okamžiku narození, který neposuzuje pouze postavení Slunce, Měsíce a ostatních planet v jednotlivých znameních, ale bere se do úvahy i jejich vzájemná poloha, pozice v astrologických domech atd.

Proniknout do astrologie vyžaduje čas a zkušenosti. Pak teprve může horoskop poskytnout důkladnější obrázek povahových (a dokonce i zdravotních) dispozic, silných stránek a případných problémů. Naznačuje, jak reagujeme v různých situacích, jestli jsme spíš choleričtí, nebo fl egmatičtí a podobně. Ovšem povahu dítěte samozřejmě výrazně ovlivňuje výchova a podmínky, ve kter ých žije.

Proto, ať už máte doma malého Štíra, nebo Vodnáře, přistupujte k jeho výchově především s láskou. Nešetřete chválou, když se vašemu potomkovi něco povede, ale nezapomínejte ani na důslednost, protože nejen malí Beránci musí být vedeni k disciplíně.

Ano!

Jak to vidí čtenářka Hana Mahdalová, Přeštice

Určitě ano, doma mám názorný příklad. Synek je Býk, je klidný a přátelský, ale jen do té doby, než ho začnete do něčeho nutit, příliš ho tlačit do neznámé změny nebo mu budete rozkazovat, aby udělal něco, do čeho se mu nechce. Tvrdohlavost se u něj nezapře. A i když to třeba na první pohled nevypadá, je velmi silný a vyrovnaný. Je také zdravý a sportovně založený, houževnatý a odolný. Má cit pro hezké věci a vyžaduje oblečení podle vlastního výběru. Ve školce je oblíbený, protože je milý a spolehlivý. Učitelkám dělá radost jeho píle a soustředění. Sice je pomalejší než jiné děti, ale co se jednou naučí, pamatuje si navždy.

Podle horoskopu bychom s ním neměli mít mnoho starostí. Už teď vidíme, že je to dítě s příjemnou povahou. Navíc je mazlivý a přítulný, dobře se chová i ve společnosti. Děti narození ve znamení Býka potřebují strukturu, komfort a bezpečí a to my mu určitě dáváme. A samozřejmě hodně lásky. Kdyby v dětství zažíval častý nátlak, mohlo by to vést až k uzavřenosti a zatvrzelosti.

Ano i ne!

Jak to vidí čtenářka Veronika Hrubá, Ostrava

Na tuto otázku bych odpověděla ano i ne. Charakteristiky podle znamení zvěrokruhu jsou teoretické vzory. Skutečná povaha dítěte se však poněkud liší. Je totiž velmi ovlivněná výchovou a také životními okolnostmi. Znamení, ve kterém stojí Slunce v době narození, je jedním z nejdůležitějších faktorů.

Toto znamení představuje základní povahové rysy dítěte, jeho předpoklady a potenciál. Charakter je však současně ovlivněn i jinými prvky. Jsou to znamení a astrologické domy, ve kterých stojí ostatní planety a luna. Takže každé dítě je vlastně kombinací několika znamení.

Povaha člověka je nadále ovlivněna vzájemnou polohou planet a výrazně také ascendentem, což je východní bod horoskopu. Znamení, ve kterém se ascendent nachází, ovlivňuje způsob, jak se člověk projevuje a působí na své okolí, a udává základ temperamentu. Můj názor je takový, že znamení sice předurčuje dítě k takové či onaké povaze, ale rodiče mohou svou výchovou a přístupem mnohé ovlivnit.

Článek vyšel v časopisu Maminka 10/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, astrologie, Povahové rysy, Přeštice, Životní okolnost, Vzájemná poloha, ANO, Astrolog, Případný problém, Stejné místo, Lvíček, Znamení, Znamení zvěrokruhu, Typ lidí