Maminka.czČasopis Maminka

Ano, nebo ne: Vyplatí se vám šetřit na dětech?

Vanda Stöckbauerová 7.  3.  2014
Ano, nebo ne: Vyplatí se vám šetřit na dětech?
Dítě s sebou pochopitelně nese mnoho výdajů, které zásadním způsobem ovlivňují rodinný rozpočet. Záleží pouze na rodičích, jestli se rozhodnou na svém potomkovi šetřit, nebo ho budou brát spíš jako investici, která by se neměla jakkoli omezovat. Hlavním faktorem je samozřejmě finanční situace rodiny. A jak se na otázku šetření dívá psycholožka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mgr. Tereza Beníšková odpovídá: „Na dětech se šetřit určitě nevyplatí, pokud je to myšleno tak, že rodiče sobě koupí drahé a kvalitní věci a děti šidí. To rozhodně není moudré ani prozíravé. S takovým postojem rodičů se však prakticky vůbec nesetkávám. Spíše naopak svým ratolestem kupují např. krásné oblečení a sami chodí v obnošeném. Potomkům se zaplatí a pořídí vše, co si přejí, kdežto maminka s tatínkem se stále uskromňují. To také není správná cesta. Rodina by měla být v rovnováze, rodiče i děti jsou stejně důležití. Pokud je význam otázky, zda se vyplatí šetřit, nebo pořizovat dětem vše, co chtějí, či to nejdražší zboží, zní moje odpověď ano, zde je vhodné šetřit.

DOPORUČUJEME: Rodičovská dovolená 2014 – vše, co potřebujete vědět

Třeba zrovna oblečení nemusí být vždy značkové, některé věci není nutné obstarávat stále nové… Děti by určitě neměly dostat pokaždé vše, co chtějí, jakmile na to pomyslí. Je hezké těšit se na dárky, nebo se na jejich získání spolupodílet. A jistě není nutné, aby dítě vlastnilo všechny technické novinky, které jsou na trhu, jenom proto, že je všechny chce. Mělo by se nakupovat smysluplně.“

Ne!

Jak to vidí čtenář Richard Segiň, Stará Huť

Kupuji zásadně kvalitní oblečení i obuv a zatím jsem nelitoval. Oblečení neztrácí barvy ani kvalitu i po několikanásobném vyprání. Botičky drží tvar, jsou zdravotně nezávadné, pohodlné a vypadají pořád zánovně, i když z nich dcera vyroste. V tomto případě se držím hesla: „Nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levné věci.“ Partnerka počítá, že oblečení zůstane i pro naše další plánované dítě, což při koupi levného zboží z tržnice by určitě možné nebylo.

Zachovalé botičky poslouží i dobré věci, pravidelně je s klidným svědomím věnujeme na charitu. Potraviny taktéž kupujeme dražší a se zárukou kvality. Myslím, že do budoucna tím dceři dáváme dobrý příklad zdravého stravování. Nicméně pokud se jedná o méně důležité věci, nemyslím si, že předražená soukromá školka, která stojí 10x více než státní, nabídne dceři 10x více dovedností před vstupem do školy. V tomto případě „šetříme“ a za ušetřené „školkovné“ jí raději dopřejeme lekce angličtiny.

Ano!

Jak to vidí čtenářka Petra Dostálová, Mariánské Lázně

Jednoznačně musím říct ANO, šetřit se vyplatí. Jen si ujasněme, co znamená slovo „šetřit“. Znamená to, že mé dítě bude chodit v oblečení po třech dětech, dokud z něj samo nespadne, a pak teprve zkusím sehnat něco jiného, opět nejlépe za korunu po několika cizích ratolestech? Ne! U nás slovo „šetřit“ znamená, že nekoupím potomkovi nové značkové oblečení za několik stovek korun, když vím, že za pár měsíců to stejně strčím do skříně, protože drobeček nám o několik centimetrů povyrostl.

Co je špatného na tom, že dítěti kupuju oblečení z druhé ruky, když pokaždé vybírám pečlivě co nejkvalitnější a nejlepší kousky? Co si budeme povídat, ten malý cvrček to stejně nestihne unosit, když roste jako z vody. Ale na druhou stranu musím říct, že jsou věci, na kterých nešetříme a ani nemůžeme. Tím mám na mysli například obuv. I krátká doba stačí na to, aby se vnitřek boty zformoval podle chůze a vad někoho jiného. A to nemluvím o potu a plísních.

Ano i ne!

Jak to vidí čtenářka Jana Kratochvílová, Praha

Myslím, že slovní spojení „šetřit na dětech“, je špatné a rovnou s negativním odkazem. V zahraničí, kde jsem dlouho žila, je běžné, že děti dostávají to nejlepší, co jim rodina může dopřát. Jistě, je to ve střední a vyšší vrstvě obyvatelstva. Pokud rodina peníze nemá, je situace zcela jiná a chápu, že maminka je ráda, že má rozpočet na nákup hlavních potravin a dalších věcí. Je ale důležité, aby všechny maminky a všichni tatínkové věděli, že co dnes investují do svých dětí, se jim jednou vrátí.

Třeba v podobě toho, že jejich ratolest získá vyšší vzdělání, lepší práci a tedy se o ně bude moci i lépe postarat, až budou staří a v důchodu. Protože stát to rozhodně za dejme tomu třicet let dělat nebude. Takže pro mě je jednoznačné, že dětem je potřeba dát to nejlepší. Nemyslím tím však pravidelně nejmodernější telefon, luxusní hadříky atd. Děti jsou naše budoucnost, která by měla být vzdělaná, chytrá a silná, rozhodně ne rozmazlená, zpovykaná a zhýčkaná.

Článek vyšel v časopisu Maminka 2/2014

Témata: Děti, Časopis Maminka, Dětské oblečení a dětská obuv, Krátká doba, Značkové oblečení, Kratochvílová, Set, Dostálová, Mariánské Lázně, Správná cesta, Slovní spojení, ANO, Soukromá školka, Zdravé stravování, Dětská obuv na Heureka.cz