Maminka.czJen pro maminku

Antikoncepce a kojení. Jde to dohromady?

Alena Štouračová 1.  3.  2011
Porodila jste krásné, zdravé děťátko, které v tuto chvíli kojíte, a chtěla byste opět zahájit sexuální život? Pokud nechcete znovu otěhotnět, zamyslete se nad ochranou. I když má laktace a s ní spojené hormonální změny určitě antikoncepční účinky, v žádném případě to neznamená stoprocentní záruku toho, že opět nepřijdete do jiného stavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sexuální život lze odstartovat po šestinedělí

Podle názoru lékařů je vhodné začít provozovat pohlavní život až po konci šestinedělí, tzn. tehdy, kdy se zhojí porodní poranění a ustoupí krvácení. Pokud po konci šestinedělí nemáte na sex ani pomyšlení, nic si z toho nedělejte. Začátek pohlavního života po porodu bývá u žen individuální. Po skončení šestinedělí ovšem rozhodně zajděte ke svému ošetřujícímu lékaři, který zkontroluje, zda se váš organismus vrátil po všech stránkách do původního stavu.

BUDE SE VÁM HODIT: Vaše Adéla: Co pomůže bolavým bradavkám během kojení?

Antikoncepční účinky kojení

Kojení, které jde ruku v ruce s hormonálními změnami, má určité antikoncepční účinky. V průběhu kojení se zpravidla v důsledku vyšší hladiny hormonu prolaktinu v krvi (hormon prolaktin mimo jiné umožňuje tvorbu mateřského mléka) neobjevuje ani menstruace, čímž kojící žena ztrácí možnost jednoduché kontroly, která by potvrdila, zda náhodou opět nečeká miminko.

Kojení je všeobecně považováno za jednu z antikoncepčních metod, jejíž účinnost se v průběhu několika měsíců snižuje, až s nástupem první menstruace po porodu zcela zmizí. Chcete-li, aby mělo kojení, zvláště v prvních měsících po porodu, takřka stoprocentní účinek, musíte dodržovat několik zásad:

  • Kojit dítě minimálně šestkrát denně.
  • Nepřikrmovat dítě umělou výživou, kojit jej výlučně z prsu, a to podle potřeby ve dne i v noci.
  • Intervaly mezi kojením by přes den neměly být delší než čtyři hodiny a přes noc delší než šest hodin.

Pokud kojící žena, která měla nechráněný pohlavní styk, začne trpět ranními nevolnostmi a zvracením, je náladová a přecitlivělá, má sklon ke mdlobám a závratím, bolí ji hlava, je citlivá na pachy, anebo se jí změnily chutě, měla by si udělat těhotenský test. Jestliže se její podezření na další těhotenství potvrdí, na místě je návštěva gynekologa.

Čtěte také: Zásady správného kojení – rady odborníka

Gestagenní versus kombinovaná hormonální antikoncepce

Pokud nevěříte antikoncepčním účinkům kojení, přerušované souloži a ani vám nevyhovuje používání prezervativů či volně dostupných antikoncepčních gelů, můžete ihned po porodu přejít na antikoncepci.

Kojící žena by se ale měla obloukem vyhnout kombinované hormonální antikoncepci (tedy antikoncepci běžně používané), která kromě těhotenského hormonu gestagenu obsahuje vaječníkový hormon estrogen. V období, kdy kojíte, by vám měl váš gynekolog předepsat speciální gestagenní hormonální antikoncepci, která neomezuje další tvorbu ani složení mateřského mléka a nemá nepříznivý vliv na kojené dítě.

Jak gestagenní antikoncepce působí?

Zahušťuje hlen v hrdle dělohy, a brání tak spermiím v proniknutí. Rovněž tlumí vyzrávání děložní sliznice, vajíčko se tedy nemůže uhnízdit v děloze. K nevýhodám, jež jsou spojeny s tímto typem antikoncepce, patří především zhoršení akné, nepravidelné krvácení, bolesti hlavy, častější výskyt vaječníkových cyst, řídnutí kostí a zadržování tekutin v těle.

Gestagenní hormonální antikoncepci můžete užívat jak ve formě tablet (tzv. minipilulek), injekcí, případně implantátu nebo nitroděložního tělíska. Konkrétní formu hormonální antikoncepce vybírejte podle toho, za jak dlouho (a vůbec jestli) budete chtít další dítě. Pokud dalšího potomka výhledově plánujete do dvou let, vsaďte na gestagenní pilulky, které po skončení kojení vyměníte za kombinované.

Kombinovaná antikoncepce pro nekojící

Všechny maminky, které mají porod za sebou a nekojí (neboť se jim například nevytvořilo mléko), mohou samozřejmě bez problémů užívat jakoukoliv formu kombinované hormonální antikoncepce, kterou jim předepíše gynekolog. A to přes antikoncepční pilulky, náplasti až po nitroděložní tělísko.

Témata: Děti, Kojení, Jen pro maminku, Antikoncepce, Kombinovaná antikoncepce, Nepravidelné krvácení, Antikoncepční gel, Antikoncepce na Heureka.cz