Maminka.czDěti a mateřství

Antikoncepce po porodu: Aneb nespoléhejte na ochranu kojením

Michaela Karavarakis 28.  5.  2014
Antikoncepce po porodu: Aneb nespoléhejte na ochranu kojením
Možná se vás to ještě netýká, ale věřte, že brzo bude. A lepší je být připravená, než nemile překvapená. To, po jaké antikoncepci sáhnete po porodu, nemusíte pravda řešit, bůh ví jak dopředu, ale měla byste v tom mít jasno, než se vypravíte na kontrolu ke svému gynekologovi na konci šestinedělí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vhodnou dobou, kdy opět začít s užíváním antikoncepce, je totiž právě konec šestinedělí. Dříve je podle lékařů na sex moc brzo. Vnější i vnitřní pohlavní orgány ženy nemusí být po porodu ještě plně zhojeny a hrozí tak větší riziko infekce. Později už si člověk zase koleduje o další těhotenství. Před spoléháním se na kojení jako na přirozenou ochranu totiž odborníci jednoznačně varují.

Kojení není přírodní antikoncepce

‚Dokud kojíte, nemůžete otěhotnět,‘ říká se. Dovolte nám to upřesnit: Dokud kojíte, NEMĚLA BYSTE otěhotnět, ovšem pouze za splnění následujících podmínek: intervaly mezi kojením nepřekračují 4 hodiny ve dne a 6 hodin v noci, vaše miminko kromě mléka od vás nedostává žádnou jinou stravu a vy ještě nemenstrujete. Pak te-o-re-ti-cky chráněná jste. Ovšem teorie a praxe k sobě mohou mít hodně daleko, proto lékaři doporučují, nespoléhejte se na to. Tedy za předpokladu, že nechcete mít dětičky narozené co nejkratší dobu od sebe (jako třeba já s manželem). Pokud ano, pak směle do toho!

Bez chemie to jde s kondomem

Výhody kondomu jsou jasné: neperete do sebe žádnou chemii a navíc vás ochrání i proti možné infekci. A ještě jedna výhoda. Jeho stěny jsou zvlhčené lubrikantem, což se hodí zvláště v prvních měsících po porodu, kdy vlivem hormonů pochva zůstává sušší. Nevýhody? Říká se, že oproti jiným antikoncepčním metodám není tak spolehlivý a může například sklouznout (mimochodem neznám nikoho, komu by se to doopravdy stalo).

Prášky doporučí gynekolog

Pokud jste zvyklá na prášky, můžete samozřejmě brát prášky. Pravděpodobně ovšem ne ty stejné, co jste užívala před porodem. Pokud kojíte, potřebujete speciální antikoncepční pilulky, takové, ve kterých je pouze hormon gestagen a žádný estrogen. Váš lékař bude přesně vědět, jaká je momentální nabídka na trhu a zda a čím se konkrétní přípravky liší.

Gely a čípky koupíte bez receptu v lékárně

Spermicidní gely či čípky volně prodejné v lékárnách můžete samozřejmě používat i v období těsně po porodu, respektive po ukončení šestinedělí. Výhodou je dobrá dostupnost a téměř žádné omezení (z vaší či partnerovy strany). Nevýhodou bývají občasné alergie na spermicidní gely a podle statistik opět nižší účinnost.

Injekce a podkožní tyčinky na které nemusíte tak často myslet

Provedení je jiné, ale princip zůstává stejný jako u hormonální antikoncepce – u pilulek. Jediný rozdíl je v tom, že si denně nemusíte něco brát. Injekce se píchají jednou za 12 až 13 týdnů, podkožní tyčinky fungují 3 roky. Jediná nevýhoda je, že mohou způsobovat krátkodobé nepravidelné krvácení v průběhu cyklu.

Nitroděložní tělíska nevyžadují hlídání

Poslední možností ke zvážení je zavedení nitroděložního tělíska. Na výběr máte ze dvou tipů – pouze bariérové (funguje jako fyzická bariéra, která spermie nepropustí dál) či bariérové v kombinaci s hormonálním (to navíc ještě produkuje hormon gestagen).

Tělísko se do vaginy vkládá většinou na pět let, ovšem lze vyndat i dříve. Otěhotnět je možné okamžitě po jeho vyjmutí.

Témata: Děti, Po porodu, Antikoncepce, Nepravidelné krvácení, Pór, Jediná nevýhoda, Jediný rozdíl, Antikoncepce na Heureka.cz