Maminka.czNovorozenec

Antikoncepce: Který typ je pro vás vhodný a jaké jsou možnosti?

Jana Potužníková 12.  5.  2019
Chrání před nechtěným početím, závažnými pohlavními nemocemi, usnadňuje život ženám i mužům. Co všechno o ní vlastně (ne)víte a co byste vědět měla?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Primitivní formy antikoncepce lidstvo používalo už před stovkami, možná tisíci let. Ačkoli ji vlastně tolik nepotřebovalo. Ženy kdysi v dávnověku a pravěku dokonce ani pravidelně nemenstruovaly, protože byly neustále těhotné a jejich organismus neměl žádnou šanci rozjet pravidelný menstruační cyklus zakončený uvolněním neoplodněného vajíčka. Spolu s rozvojem lidstva, pokrokem a vývojem společnosti se změnilo i toto.

Ženy přestávaly rodit děti po desítkách, měnil se způsob života a úloha ženy se rozrůstala. Už nebyla jenom rodičkou, ale také živitelkou, pečovatelkou, manželkou… Nemohla nebo nechtěla být znovu a znovu jenom matkou. Nemluvě o tom, že ženy i muži stále hledali nové způsoby, jak zabránit šíření nepříjemných pohlavních nemocí, způsobujících často dokonce i smrt. A tak s konečnou platností přišla ke slovu antikoncepce!

Co říkáte na antikoncepci pro muže? U opic funguje stoprocentně, na lidech se bude teprve testovat

Bariérová antikoncepce

Tou, kterou lidstvo zná v nejrůznějších podobách nejdéle, je tzv. bariérová antikoncepce neboli kondom. Ve starověku jej představovala nejrůznější zvířecí střívka, močové měchýře, v Číně si muži penis obmotávali hedvábným papírem namočeným do oleje, jinde zase sáhli po listech rostlin nebo tenké kůži.

V každém případě na penisu vytvořili jakousi schránku - latinsky condus - a jméno pro kondom bylo na světě. První oficiální zmínka o něm pochází z Itálie z konce 16. století. Psali o něm i Casanova nebo markýz de Sade, známí záletníci a lamači ženských srdcí.

První obchod specializovaný na pánské ochrany pak otevřeli v polovině 18. století v Nizozemsku. Pořád to ale byla nejrůzněji upravovaná střívka a jiné „zábaly“. A daly se dokonce používat opakovaně, po „vyprání“, proto prý podle některých pramenů vznikly i kondomové secondhandy, kam si chudší mohli chodit pro použité, vyprané kondomy bohatších sousedů. Zní to šíleně, že?

Dějiny antikoncepce: od oblázků až po známou pilulku

Zlomovým byl rok 1844, kdy vědci objevili princip vulkanizace kaučuku. Nicméně první „gumové“ kondomy byly oproti těm dnešním zase trochu komické. Některé se nasazovaly pouze na špičku penisu, takže hrozilo riziko sklouznutí. Jiné byly příliš silné a takřka znemožňovaly příjemný prožitek ze sexu.

Byly různě sešívané, dřely… Až počátek 20. století zaznamenal velký úspěch a na trhu se objevily kondomy bezešvé a relativné pohodlné i spolehlivé. Jak to s kondomy vypadalo v druhé polovině 20. století, víme asi všichni. Parfemace, doplnění spermicidními nebo lubrikačními přípravky, výroba různých barev i velikostí…

A protože vývoj jde stále dál a dál, dočkali se konečně svého kondomu i ti, u nichž se objevila alergie na latex. Se svou přelomovou novinkou - bezlatexovým kondomem -před pár měsíci dorazila na trh firma Durex a otevřela tak další kapitolu historie kondomů. K bariérové antikoncepci patří také tzv. pesar neboli diafragma. Je to jakýsi latexový klobouček zaváděný do pochvy ženy, v níž zachytí všechny spermie.

Vznikl někdy ve 30. letech 20. století. V USA patří k oblíbeným způsobům ochrany - u nás zažil boom asi před třiceti lety, kdy byla hormonální antikoncepce ještě v plenkách a čeští muži byli „líní“ myslet na ochranu sami. Pesar je omyvatelný, opakovaně použitelný a vydrží prý až dva roky. Pokud o něm uvažujete, měl by vám k němu poskytnout instruktáž lékař, stejně jako doporučit konkrétní velikost.

V každém případě je takřka nutné kombinovat jej se spermicidními krémy, gely či pěnami a počkat s jeho vyjmutím i několik hodin (aby aktivní spermie uhynuly). Jeho nasazení může být „zábavnější“ snad jen v rámci vaginální předehry, jinak je kondom pohodlnější.

„Zavedení pesaru vyžaduje cvik jako u kontaktních čoček," říká odbornice

Hormonální antikoncepce

Už to bude téměř šedesát let, co v Americe spatřila světlo světa první tabletka nadupaná hormony k prasknutí, která zamezovala nechtěnému otěhotnění a samozřejmě s sebou ve svých počátcích také přinášela spoustu nežádoucích účinků. Přibírání, otoky, nespolehlivost, náladovost…

Byla tak vysokohormonální, že s ženským tělem vyváděla v nepříjemném smyslu slova „divy“. Proto také v 70. letech přišel její útlum - snad to bylo obdobím hippie, které hlásalo návrat k přírodě a volnou lásku, ale v této době ve světě obecně vedla antikoncepce bariérová.

Dnes jsou na pultech lékáren hormonální antikoncepční přípravky již třetí generace a se svými předchůdci se naprosto nedají srovnat. V tom dobrém, samozřejmě! Už jen proto, že si můžete vybrat z mnoha variant a způsobů aplikace.

A její uživatelky si ji nemohou vynachválit také z dalších, nejen antikoncepčních, důvodů. Hormonální antikoncepce jsou totiž známé tím, že zmírňují příznaky premenstruačního syndromu, bolesti při menstruaci, sílu krvácení, vylepšují pleť a stabilizují menstruační cyklus. Běžná hormonální antikoncepce pak obsahuje dva druhy hormonů: estrogen a gestagen.

ANKETA: Jaká antikoncepce je na světě nejoblíbenější?

Ale už byly vyvinuty i druhy „ohleduplnější“ obsahující pouze gestagen nebo antikoncepce s obsahem přirozeného, nikoli syntetického estrogenu. I to je pro ženské tělo velké plus. Co se aplikace týče, dnes jsou k mání:

Tabletky

Jsou nejčastěji užívanou formou. Vybrat si můžete buď systém 21/7, kdy 21 dní tabletky užíváte a 7 dní máte pauzu, nebo 24/4, kdy 24 dní „jíte“ hormonální antikoncepci a po zbylé čtyři dny placebo - abyste zase nezapomněla znovu začít brát.

Náplasti

Mají tělovou barvu a rozměry zhruba 3 x 3 cm. Nalepit je můžete prakticky kamkoli na tělo a vůbec se nemusíte bát toho, že sklouznou - pokud je tedy umístíte na suchou nemastnou pokožku. Vydrží vám pak sedm dní, takže celý týden nemusíte myslet na antikoncepci, a přesto jste chráněná. V jednom balení jsou tři náplasti, takže dávkování probíhá jako u tabletek 21/7 - tři týdny lepíte, jeden „abstinujete“.

Injekce

V tomto případě musíte myslet na antikoncepci dokonce pouze jednou za tři měsíce, kdy navštívíte svého ošetřujícího gynekologa, aby injekčně doplnil jakýsi podkožní rezervoár, z nějž se hormony postupně dostávají do krve.

Implantáty

Jsou to miniaturní ampulky nebo spíše tyčinky zaváděné do podkoží, kde vydrží působit 3-5 let!!! Za tu dobu si je samozřejmě můžete nechat kdykoli vyjmout, ale jinak vás myšlení na ochranu zbaví na opravdu velmi dlouhé období. Stejně jako injekce jsou čistě gestagenní a počítat u nich musíte jenom s jedinou „nepříjemností“ - pořizovací cena se pohybuje okolo 5000 Kč, což je sice v součtu částka, kterou byste za antikoncepci během pěti let stejně zaplatila, ale protože ji musíte vydat najednou, víc to „bolí“.

Zavádí se samozřejmě při lokálním umrtvení - na vnitřní straně paže. Po třech až pěti letech je třeba je zase odborně vyjmout. Pokud je chcete vyzkoušet, zkuste ty s funkčností přibližně osmnáct měsíců, které mají navíc výhodu toho, že se samy vstřebají. Klasické můžete pod kůží stále nahmatat.

Kdy je čas na změnu antikoncepce? A je změna nutná?

Nitroděložní tělíska

V jejich případě si můžete vybrat mezi hormonální a nehormonální variantou. V případě nehormonální jde prostě o to, že tělísko vyvolá „dojem“, že děloha je již obsazená, a tělo produkuje více bílkovin, jež hubí skutečné nájezdníky - spermie. Jejich součástí bývá měď nebo stříbro, jež mají také spermicidní účinky. V případě hormonálního nitroděložního tělíska se z něj po dobu 3-5 let uvolňuje gestagen. Nitroděložní tělísko se s ohledem na určitá zdravotní rizika (velmi vzácná aktinomykóza, která může vést až k neplodnosti) doporučuje ženám až po porodu.

Vaginální kroužek

Nejnovější hormonální antikoncepci si můžete představit jako jakýsi latexový měkký kroužek, který se každý měsíc zavádí do pochvy. Nehýbe se, nevypadává, neomezuje při milování. Po třech týdnech je třeba jej vyjmout a nechat tělo týden bez přísunu hormonů - v tomto případě gestagenů a estrogenů.

Postinor - tabletka po styku

Při troše vůle můžeme mezi hormonální antikoncepci zařadit iZáchranné“ tabletky podávané po styku. U nás je to známý Postinor, který do 72 hodin po nechráněném styku dokáže zabránit početí. Nicméně čím dříve jej užijete, tím lépe.

Dříve byl dostání jen na předpis, nyní už ho seženete i bez lékařského předpisu. Bohužel musíte počítat i s nepříjemnými fyzickými projevy - na tělo přece jenom zaútočí celá armáda hormonů a výsledkem může (ale nemusí) být zimnice, žaludeční nevolnosti, teplota, malátnost a jiné.

Antikoncepce po porodu: Aneb nespoléhejte na ochranu kojením

Chemická antikoncepce

Už jsme o nich mluvili - jsou to nejrůznější spermicidní krémy, gely, globule, pěny, jež obsahují látky schopné hubit spermie. Doporučují se jako doplňková antikoncepce k pesaru i jiným, ačkoli jejich výrobci tvrdí, že mají spolehlivost stejnou jako hormonální antikoncepce. Musíte je však zavést do pochvy několik minut před stykem, aby stihly rozvinout svůj „vražedný“ potenciál!

Chirurgická antikoncepce

Když už máte „kupu“ dětí a nechcete se trápit hormonální antikoncepcí ani používáním kondomu… nebo když děti prostě nechcete, je další možností sterilizace. Ať ženská, nebo mužská. Je to však v každém případě řešení konečné, takže je třeba si jej opravdu důkladně rozmyslet!

Výpočet plodných a neplodných dnů

Ženy, které chtějí plně respektovat své tělo, které věří, že jej mohou dokonale poznat, spoléhají na tzv. výpočet plodných a neplodných dní. Na to, abyste si ale mohla troufnout říct, že víte, jak váš organismus funguje a jak probíhá váš menstruační cyklus, tedy i to, kdy máte plodné a neplodné dny, je třeba, abyste se sledovala dlouho - ideálně aspoň rok.

Pro zvýšení účinnosti se doporučuje tuto metodu kombinovat se spermicidními prostředky nebo (pokud se opravdu chcete vyhnout „chemii“) s měřením bazální teploty. To je teplota naměřená v pochvě, a abyste zjistila důležité informace, opět je třeba kontrolovat ji dlouho a měřit v pravidelný čas každé ráno. Těsně po ovulaci (asi dva dny) se teplota mírně zvyšuje, a když si z toho uděláte pěkný graf, máte větší šanci upřesnit své plodné a neplodné dny.

Hormonální antikoncepce - pro a proti

Pro:

  • téměř stoprocentní ochrana před otěhotněním
  • v určitých případech se předepisuje při léčbě endometriózy
  • může pomoci při poruchách menstruačního cyklu
  • může mírnit příznaky PMS
  • může mít pozitivní vliv na akné

Proti:

  • žádná hormonální antikoncepce není bez rizika
  • může se objevit nepravidelné menstruační krvácení
  • mezi nežádoucí účinky patří migrény, nervozita, podrážděnost, snížení libida
  • není vhodná pro všechny ženy (do rizikové skupiny patří obezita, diabetes, není vhodná ani pro ženy se sníženou funkcí štítné žlázy)

Co byste měla vědět před nasazením hormonální antikoncepce

Přestože hormonální antikoncepce představuje jeden z nejspolehlivějších způsobů ochrany před početím, mělo by jejímu nasazení předcházet podrobné gynekologické vyšetření včetně sepsání rodinné anamnézy. Věděli jste například, že kouření patří mezi kontraindikace hormonální antikoncepce? Riziko užívání zvyšuje rovněž obezita.

VIDEO: Češi mají čím dál tím méně sexu. Může za to hormonální antikoncepce

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Antikoncepce, nitroděložní tělísko, Žaludeční nevolnost, Třetí generace, Čína, Bariérová antikoncepce, Fyzický projev, Pravidelný čas, Casanova, Nizozemsko, Tabletka, USA, Prasknutí, Tik, Pochva, Parfém, Vaš, Zdraví na Heureka.cz